Viohalco: Ένας όμιλος πρότυπο που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο

Το επιχειρηματικό περιβάλλον που θα κινηθεί ο μεγαλύτερος και ο πλέον εξωστρεφείς επιχειρηματικός όμιλος της χώρα μας δίνει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Viohalco Νίκος Στασινόπουλος, σε μήνυμα του προς τους μετόχους του Ομίλου.

«Το 2020 ήταν μια χρονιά προκλήσεων όχι μόνο για τη Viohalco και τις εταιρείες της αλλά συνολικά για την οικονομία, τις κοινωνίες και τα κράτη ανά την υφήλιο, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις και η υλοποίηση των εμβολιασμών αναμένεται να χαλαρώσουν τους περιορισμούς και να επιτρέψουν τη σταδιακή επιστροφή στην κανονική επιχειρηματική λειτουργία», αναφέρει ο Νίκος Στασινόπουλος, πρόεδρος της Viohalco μιας από τις κορυφαίες εταιρίες επεξεργασίας μετάλλων στην Ευρώπη, σε μήνυμα του προς τους μετόχους του Ομίλου.
Με τον Νίκο Στασινόπουλο και την νέα γενιά, τον Γιάννη και τον Μιχάλη Στασινόπουλο, η Viohalco, κατάφερε στην πορεία του χρόνου να βρεθεί στην κορυφή: με μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, οι θυγατρικές και οι συνδεδεμένες εταιρίες της Viohalco εστιάζουν στην τεχνολογία και εξειδικεύονται στην παραγωγή προϊόντων αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, χάλυβα και σωλήνων χάλυβα, δημιουργώντας ετήσιο κύκλο εργασιών 3,85 δισ. ευρώ.

Οι εταιρίες της Viohalco δεσμεύονται στη βιώσιμη παραγωγή ποιοτικών, καινοτόμων προϊόντων και λύσεων προστιθέμενης αξίας για δυναμικές και αναπτυσσόμενες αγορές όπως: κτίρια και κατασκευές, δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μεταφορές, ναυπηγική, αυτοκινητοβιομηχανία, συσκευασίες τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων, θέρμανση και κλιματισμό, λιθογραφία, καθώς και πολλές άλλες βιομηχανικές εφαρμογές.

Αναφερόμενος στο μέλλον ο Νίκος Στασινόπουλος τονίζει ότι οι φιλόδοξοι ευρωπαϊκοί στόχοι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και οι πρωτοβουλίες για το νέο Green Deal και τον μετασχηματισμό προς την κυκλική οικονομία δημιουργούν ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον για τις εταιρείες της Viohalco και τις υπηρεσίες που παρέχουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι βιώσιμες συσκευασίες αλουμινίου, η χρήση του αλουμινίου για πιο ελαφριά και ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα, τα κυκλικά προϊόντα που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο χαλκό και χάλυβα, τα καλώδια για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας, οι σωλήνες χάλυβα που υποστηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση και η ανάπτυξη των πράσινων κτιρίων, που υπηρετούν άμεσα αυτές τις τάσεις.

Ο Έλληνας βιομήχανος αναφέρεται και στο κοινό όραμα και τους στρατηγικούς στόχους των εταιριών της Viohalco που παραμένουν αμετάβλητοι. Η βελτιστοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας και η προσφορά προϊόντων συνεχούς καινοτομίας, η αύξηση της διείσδυσης σε υφιστάμενες και νέες αγορές, η πελατοκεντρική προσέγγιση και η πελατοκεντρική ανάπτυξη προϊόντων, η δημιουργία κινήτρων για τη λειτουργική αποδοτικότητα, με βελτιστοποίηση της αξιοποίησης των παγίων και με έλεγχο του κόστους.

Ο πρόεδρος της Viohalco τονίζει ότι οι εταιρείες του ομίλου θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν υγιείς επιχειρηματικές πρακτικές με ηθικά υπεύθυνο τρόπο παράλληλα με τη βελτίωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Η τρέχουσα κρίση έδειξε ότι η επιδίωξη αυτών των στόχων και η πιστή εφαρμογή του διαφοροποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να μπορεί να αντέχει τις απρόσμενες προκλήσεις και τις σημαντικές εξωτερικές πιέσεις.

Ισχυρές επιδόσεις και το 2020

Ο Νίκος Στασινόπουλος δηλώνει ότι η σταθερή δέσμευση της Viohalco σε αυτούς τους στόχους μαζί με την εστίαση στην υγιεινή και ασφάλεια και την επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων θα βοηθήσουν ώστε οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να ξεπερνούν αποτελεσματικά κάθε πρόκληση. Κάνοντας αναφορά στην περασμένη χρονιά, τονίζει ότι η πανδημία του είχε βαθιά επίπτωση στις επιχειρήσεις και τις αγορές χρήματος παγκοσμίως. Προτεραιότητα για τη Viohalco και τις εταιρείες της ήταν η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων της, τονίζει ο κ. Στασινόπουλος προσθέτοντας ότι χάρη στις δράσεις που ελήφθησαν για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης και την ανθεκτικότητα του διαφοροποιημένου μοντέλου, οι εταιρείες της Viohalco πέτυχαν ισχυρές επιδόσεις το 2020.

Σε σχέση με τις επιμέρους δραστηριότητες, ο κ. Στασινόπουλος αναφέρει ότι για τον τομέα του αλουμινίου, ότι η εγκατάσταση του νέου τετραπλού έλαστρου tandem στα Οινόφυτα ολοκληρώθηκε με επιτυχία παρά τους περιορισμούς της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης επένδυσης ο τομέας του αλουμινίου τώρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά την παραγωγική του δυναμικότητα σε τελικά προϊόντα, σηματοδοτώντας μια νέα αποχή για τον τομέα και ανοίγοντας τον δρόμο ώστε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται σε νέες αγορές. Επιπρόσθετα ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για πιο βιώσιμα, ανακυκλώσιμα, ελαφρά και ενεργειακά αποδοτικά υλικά σε αγορές όπως η συσκευασία και οι μεταφορές η ΕΛΒΑΛ ξεκίνησε την νέα επένδυση για ένα νέο ψυχρό έλαστρο 6 ράουλων καθώς και μια νέα γραμμή βαφής.

Για τον τομέα του χαλκού ο Νίκος Στασινόπουλος αναφέρει ότι εμφάνισε ισχυρή επίδοση και κατάφερε να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς του σε αγορές κλειδιά αυξάνοντας την κερδοφορία του. Για τον κλάδο των καλωδίων η θετική επίδοση αντανακλά την ισχυρή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του, έχοντας να επιδείξει την επιτυχή και ανεμπόδιστη εκτέλεση τεχνικά πολύπλοκων υποβρύχιων και επίγειων ενεργειακών projects.

Αναφορικά με την Σωληνουργεία Κορίνθου σημειώνει ότι οι αντίξοες συνθήκες στις διεθνείς ενεργειακές αγορές είχαν επίπτωση στις επιδόσεις του δεύτερου μισού του έτους. Αλλά και στον τομέα του χάλυβα το περιβάλλον της αγοράς εμφάνισε προκλήσεις, που επιδεινώθηκαν λόγω της πανδημίας.

 

 

Το χαρτοφυλάκιο της Viohalco περιλαμβάνει επίσης ένα κλάδο ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά με την τεχνολογία, την έρευνα και ανάπτυξη και αποτελείται από εταιρίες επικεντρωμένες στην έρευνα και την προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας, τις μηχανολογικές εφαρμογές, τις υπηρεσίες εφαρμογών ERP.  Επίσης η Viohalco και οι εταιρίες της έχουν στην ιδιοκτησία τους σημαντική ακίνητη περιουσία, κυρίως στην Ελλάδα, και έχουν υλοποιήσει πολλά έργα αξιοποίησης αυτής.

Βασικά στοιχεία

* Εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών (VIO) και στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΒΙΟ)
* Κύκλος εργασιών: 3,85 δισ. ευρώ το 2020
* Κύριες εισηγμένες θυγατρικές: Cenergy Holdings (CENER) στο Χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ElvalHalcor (ΕΛΧΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παγκόσμιο δίκτυο

* Εμπορικό δίκτυο σε 21 χώρες
* Προϊόντα που διανέμονται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο

Επενδύσεις

* 2001-2019: 3,1 δισ. ευρώ
* Εστίαση στη διατήρηση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής παραγωγικότητας, στη διαρκή ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και στη προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
* Ευρεία διαφοροποίηση που επιτρέπει στη Viohalco να αναγνωρίζει παγκόσμιες ευκαιρίες και να διοχετεύει επενδύσεις σε ελκυστικές αγορές.

Τεχνολογία και Καινοτομία

* Παραμένοντας πάντα ένα βήμα μπροστά από τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι εταιρίες της Viohalco προωθούν συνεχώς την έρευνα και ανάπτυξη και αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις, διατηρώντας παράλληλα στρατηγικές συνεργασίες με επιστημονικούς οργανισμούς και διεθνή ερευνητικά κέντρα, καθώς και με παγκόσμιες πρωτοπόρες εταιρίες. Η συνεχής επιστημονική έρευνα τόσο στα εργοστάσια όσο και στα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης σε συνδυασμό με την εμπειρία από τις μονάδες χύτευσης χαλκού, αλουμινίου και χάλυβα της Viohalco, έχουν ως αποτέλεσμα την απόκτηση βαθιάς γνώσης στη μεταλλουργία.
* Βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των εταιριών της Viohalco είναι η τεχνογνωσία στην κατασκευή και αναβάθμιση εργοστασίων μέσω της μεγάλης εμπειρίας στον σχεδιασμό, την αναδιοργάνωση και βελτιστοποίηση των διαδικασιών, καθώς και των συστημάτων εποπτικού ελέγχου.

Ιστορία: Επιτυχημένη πορεία πάνω από 75 χρόνια

Η Βιοχάλκο ξεκίνησε πριν από 75 χρόνια ως οικογενειακή επιχείρηση και σήμερα είναι εταιρία συμμετοχών (holding) με έδρα στο Βέλγιο, σε κορυφαίες εταιρίες επεξεργασίας μετάλλων στην Ευρώπη. Οι θυγατρικές της Viohalco εστιάζουν στην τεχνολογία και στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και εξειδικεύονται στην παραγωγή προϊόντων αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, χάλυβα και σωλήνων χάλυβα.

Δεκαετία 1930
Το 1937 ιδρύεται η εταιρία με το όνομα Ελληνική Εταιρεία Χαλκού Α.Ε.

Δεκαετία 1940
Το 1947 γίνεται η εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Δεκαετία 1950
Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής γίνονται σημαντικές επενδύσεις σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό. Γίνεται η εγκατάσταση ενός προηγμένης τεχνολογίας έλαστρου αλουμινίου, ανοίγοντας το δρόμο για την ίδρυση μιας νέας ηγετικής βιομηχανίας στην παραγωγή προϊόντων έλασης αλουμινίου, της Ελβάλ. Η εταιρία μετονομάζεται σε Βιοχάλκο - Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου Α.Ε.

Δεκαετία 1960
Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 πραγματοποιείται σημαντική επέκταση της εταιρίας με την έναρξη λειτουργίας των κλάδων χάλυβα, καλωδίων, ειδών υγιεινής και πλακιδίων. Η δομή της εταιρίας αλλάζει και μετατρέπεται σε εταιρία συμμετοχών, ώστε να εξασφαλισθεί η αυτονομία και ευελιξία των θυγατρικών εταιριών.

Δεκαετία 1970
Ιδρύεται μια σειρά νέων εταιριών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η εταιρία κατασκευής προφίλ αλουμινίου Ετέμ Α.Ε. (Etem) και η Ελβάλ Α.Ε. μετά την απόσχισή της από τη Βιοχάλκο Αλουμίνιον.

Δεκαετία 1980
Μετά από πολλές αποσχίσεις γίνεται αναδιάρθρωση των εταιριών, με στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας εταιρικής κουλτούρας για όλες τις εταιρίες.

Δεκαετία 1990
Γίνεται εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών κύριων θυγατρικών, η οποία ακολουθείται από αύξηση κεφαλαίου σε επίπεδο Βιοχάλκο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η γρήγορη επέκταση και συγχώνευση θυγατρικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δεκαετία 2000
Το 2002, το χαρτοφυλάκιο των εταιριών της Βιοχάλκο περιλαμβάνει μια σειρά από πολλά υποσχόμενες μεγάλες επενδύσεις όπως η Bridgnorth Aluminium Ltd στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Stomana Industry S.A. και η Sofia Med S.A. στη Βουλγαρία, η Icme Ecab S.A. στη Ρουμανία και η Σωληνουργεία Κορίνθου στην Ελλάδα.

2011
Η Ελληνικά Καλώδια Α.Ε., θυγατρική της Βιοχάλκο, εξαγοράζει τη Fulgor Α.Ε., αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγική της δυνατότητα, ενώ διευρύνει παράλληλα το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της συμπεριλαμβάνοντας υποβρύχια καλώδια μέσης και υψηλής τάσης.

2013
Το Νοέμβριο του 2013, ολοκληρώνεται η εταιρική αναδιάρθρωση (συγχώνευση) μετά την απορρόφηση της ελληνικής εταιρίας «Βιοχάλκο – Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου ΑΕ» και της βελγικής εταιρίας «Cofidin S.A.» από τη βελγική εταιρία Viohalco S.A. Η εισαγωγή και διαπραγμάτευση των μετοχών της Viohalco S.A. στο Χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών.

2014
Τον Φεβρουάριο του 2014, γίνεται με επιτυχία η δευτερογενής εισαγωγή των μετοχών της Viohalco S.A. στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τον Νοέμβριο του 2014, η Ελβάλ Α.Ε. συγχωνεύεται με την Ετέμ Α.Ε., μετά την απορρόφηση της Ετέμ από την Ελβάλ.

2015
Τον Ιούλιο 2015 ολοκληρώνεται η διασυνοριακή συγχώνευση μέσω απορρόφησης, της Σιδενόρ Εταιρία Συμμετοχών Α.Ε. από τη Viohalco S.A. Τον Σεπτέμβριο 2015 πραγματοποιείται απόσχιση του κλάδου έλασης αλουμινίου της Ελβάλ και μετονομάζεται σε Ελβάλ Εταιρεία Συμμετοχών Α.Ε. Οι δραστηριότητες έλασης αλουμινίου απορροφούνται από τη θυγατρική της Ελβάλ Συμετάλ, η οποία μετονομάζεται σε Ελβάλ Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου Α.Ε. Τον Δεκέμβριο 2015 αποφασίζεται η διασυνοριακή συγχώνευση μέσω απορρόφησης, των Ελβάλ Εταιρεία Συμμετοχών, Αλκομέτ, Διατούρ και της λουξεμβουργιανής εταιρίας Eufina από τη Viohalco S.A.

2016
Το Φεβρουάριο 2016 η διασυνοριακή συγχώνευση μέσω απορρόφησης, των ελληνικών εταιριών Ελβάλ Εταιρεία Συμμετοχών, Αλκομέτ, Διατούρ καθώς και της λουξεμβουργιανής εταιρίας Eufina από τη Viohalco S.A. ολοκληρώνεται. Τον Μάϊο 2016 ολοκλήρωση της απόσχισης του βιομηχανικού και εμπορικού κλάδου σωλήνων και κοίλων δοκών της Σωληνουργεία Κορίνθου και της εισφοράς του στην κατά 100% θυγατρική της εταιρία Ε.ΒΙ.ΚΕ Α.Ε. Επενδυτικές Βιομηχανικές και Εμπορικές Μετάλλων, Κτηματικές και Κατασκευαστικές Επιχειρήσεις Ανώνυμη Εταιρία. Αλλαγή της επωνυμίας της εισηγμένης εταιρίας σε Σωληνουργεία Κορίνθου Εταιρία Συμμετοχών Α.Ε. τον Ιούλιο 2016. 
Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2016, ολοκλήρωση της εσωτερικής αναδιοργάνωσης που ξεκίνησε το 2015, με την απόσχιση του κλάδου foil αλουμινίου, που τώρα είναι υπό τη Συμετάλ Α.Ε., θυγατρική της Ελβάλ Α.Ε. Ολοκλήρωση της απόσχισης του βιομηχανικού και μέρους του εμπορικού κλάδου καλωδίων της Ελληνικά Καλώδια και της εισφοράς του στην κατά 100% θυγατρική της εταιρία Συμμεπ Α.Ε. Συμμετοχές και Επενδύσεις Α.Ε. τον Ιούλιο 2016. Αλλαγή της επωνυμίας της εισηγμένης εταιρίας σε Ελληνικά Καλώδια Α.Ε. Εταιρία Συμμετοχών Α.Ε. τον Ιούλιο 2016. Τέλος, τον Δεκέμβριο 2016, η Cenergy Holdings S.A., βελγική ανώνυμη εταιρία συμμετοχών, εισάγεται στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της διασυνοριακής συγχώνευσης δι’ απορρόφησης από την Cenergy Holdings SA των ελληνικών εισηγμένων εταιριών, Σωληνουργεία Κορίνθου Εταιρία Συμμετοχών Α.Ε. και Ελληνικά Καλώδια Α.Ε. Εταιρία Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρία.

2017
Το Δεκέμβριο 2017 ολοκληρώνεται η συγχώνευση με την απορρόφηση της μη εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών Ελβάλ από την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών Χαλκόρ. Παράλληλα, η Χαλκόρ μετονομάζεται σε ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου Ανώνυμος Εταιρεία (ElvalHalcor).

2018
Τον Φεβρουάριο του 2018, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών της ElvalHalcor στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τον Απρίλιο του 2018, ο τομέας σωλήνων χαλκού της ElvaHalcor εξαγόρασε τα περιουσιακά στοιχεία της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου Α.Ε. με σκοπό να ενεργοποιήσει εκ νέου την παραγωγή και, μέσω της αξιοποίησης του διεθνούς εμπορικού δικτύου της ElvalHalcor, να μετατρέψει τη μονάδα σε εξαγωγική. Τον Ιούνιο του 2018, αφού εξασφάλισε την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, ο τομέας σωλήνων χαλκού της ElvalHalcor απέκτησε το 50% της NedZink B.V στην Ολλανδία. Σκοπός είναι η δημιουργία κοινοπραξίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής στον τομέα των προϊόντων τιτανιούχου ψευδαργύρου.

2019
Τον Αύγουστο του 2019, η ElvalHalcor ολοκλήρωσε τη μετατροπή του υποκαταστήματος στο Πωγώνι-Ιωαννίνων, εργοστάσιο παραγωγής όλων των τύπων δισκίων κερμάτων και δακτυλίων σε μια νεοσύστατη εταιρία με την εμπορική επωνυμία «Μεταλλουργική Ηπείρου Ανώνυμη Εταιρεία» (Μεταλλουργική Ηπείρου). Τον Οκτώβριο του 2019, εγκρίθηκε η σύσταση της Noval Property, ως ανώνυμης εταιρίας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Η Noval Property συστάθηκε μέσω της συγχώνευσης της Noval A.E. και της Βετ Α.Ε., με παράλληλη και ταυτόχρονη εισφορά ακινήτων εις είδος από έτερες συνδεδεμένες των συγχωνευόμενων εταιριών εταιρίες.