«Επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού με υπευθυνότητα και ασφάλεια»

Η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, Βίκυ Λοΐζου δηλώνει με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση ότι φέτος με υπευθυνότητα και ασφάλεια «θα κερδίσουμε το στοίχημα» της επανεκκίνησης του τουρισμού στην Ελλάδα.

Της Βίκυ Λοΐζου*

Σήμερα, 14 Μαΐου, είναι μία ημέρα ορόσημο για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Με οδηγό την περσινή εμπειρία, και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, έχουμε δημιουργήσει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την άρση των απαγορεύσεων και την προσέλκυση επισκεπτών.

Τα βασικά μας όπλα για την τουριστική περίοδο που ξεκινά είναι τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά ανοσίας, η πρόοδος του εμβολιασμού και η πληθώρα των διαγνωστικών τεστ. Ο εμβολιασμός προχωρά τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας. Έχουν ήδη εμβολιαστεί οι κάτοικοι των μικρών νησιών και εντός του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί και ο εμβολιασμός στα νησιά με πληθυσμό άνω των 10.000, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους.

Πολύ σημαντικό είναι ότι φέτος εκτός από τα PCR tests, διαθέτουμε επιπλέον rapid και self tests, ώστε να εντοπίζονται και να απομονώνονται εγκαίρως τυχόν κρούσματα. Είμαστε έτοιμοι, λοιπόν, να δεχτούμε επισκέπτες με πιστοποιητικό εμβολιασμού και αρνητικά τεστ ενώ από τον Ιούνιο θα είναι στη διάθεσή μας και το Πράσινο Πιστοποιητικό που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις ακόμα περισσότερο. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια θα διενεργούνται στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι με το σύστημα EVA, ώστε να είναι δυνατή η άμεση απομόνωση στα ξενοδοχεία καραντίνας περιπτώσεων θετικών στον Covid-19.  

Το φετινό στοίχημα είναι να ισχυροποιήσουμε το brand της Ελλάδας ως ένας υγειονομικά ασφαλής τουριστικός προορισμός. H υπεύθυνη διαχείριση της πανδημίας αναγνωρίστηκε και σε διεθνές επίπεδο, όπως αποδεικνύει η απονομή του βραβείου «Global Champion Award for COVID-19 Crisis Management» στη χώρα μας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTCC) πριν λίγες ημέρες. Φροντίζουμε να επικοινωνήσουμε με σαφήνεια ότι είμαστε ένας τόπος, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει τις διακοπές του, όπως τις έχει στο μυαλό του: όσο πιο ξέγνοιαστες γίνεται, αλλά κυρίως με ασφάλεια. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να το κάνουμε γνωστό και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός έχει ήδη πραγματοποιήσει επισκέψεις σε πολλές χώρες και θα ακολουθήσουν και άλλες το αμέσως προσεχές διάστημα. Τον σχεδιασμό συμπληρώνει η νέα καμπάνια με τίτλο «All you Want is Greece».

Μια καμπάνια προσαρμοσμένη απόλυτα στην πανδημία και το συναίσθημα των ημερών. Στόχος της είναι να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, όλο τον χρόνο, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα του τόπου μας και των ανθρώπων του. Αναμφίβολα, η φετινή τουριστική περίοδος δε θα είναι εύκολη, εκτιμούμε όμως ότι θα είναι καλύτερη από την περσινή. Είμαστε έτοιμοι και είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Σε κάθε περίπτωση, οι στόχοι μας δεν είναι μόνο ποσοτικοί, αλλά και ποιοτικοί, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στο σχεδιασμό μας για αυτή τη σεζόν, όσο και στη μακροχρόνια στρατηγική μας.

Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, η προώθηση της τοπικής – περιφερειακής διάστασης της τουριστικής ανάπτυξης, ώστε να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και να ενσωματώσουμε τον τόπο, τους ανθρώπους, αλλά και την παραγωγή και τον πολιτισμό σε ένα αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν. Για να το πετύχουμε αυτό αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η χώρα μας φημίζεται διαχρονικά για τον ήλιο και τη θάλασσα, ταυτόχρονα, όμως, διαθέτει πλούτο αναξιοποίητο. Εργαζόμαστε για τη δημιουργία μίας νέας πρότασης, πιο διαφοροποιημένης, που θα προωθεί την τουριστική ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, επιμηκύνοντας την τουριστική περίοδο και προσελκύοντας όχι μόνο περισσότερους επισκέπτες, αλλά εξασφαλίζοντας και μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη.

Η επανεκκίνηση του τουρισμού είναι πραγματικότητα και είναι σημαντικό όλοι οι εμπλεκόμενοι – κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιωτικός τομέας – να λειτουργήσουμε συντονισμένα, με υπευθυνότητα και ασφάλεια, για να κερδίσουμε το στοίχημα.

* Η Βίκυ Λοΐζου είναι Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού. Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στο Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και στην Προεδρία της Κυβέρνησης. Είναι πολιτικός επιστήμων και διεθνολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ