«Δε μου αρέσει το facebook». Τότε γιατί δεν το σβήνεις;

Η Αφροδίτη Κράβαρη μας θυμίζει τα στοιχεία εκείνα που μας κρατούν δέσμιους σε μία ναρκωτική χρήση μιας online πλατφόρμας όπως είναι αυτή του Facebook!

Το τελευταίο εξάμηνο έχω δει πολλά σχόλια, έχω συζητήσει με πολλούς ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων και ηλικιών και έχω διαβάσει αρκετές απόψεις σχετικά με την χρησιμότητα των Social Media.

Έχω διακρίνει ένα πολύ μεγάλο κύμα ανθρώπων – καθόλου ενθαρρυντικό – για το Facebook, που αναρωτιούνται για τη χρησιμότητά του, την ύπαρξή του και εν τέλει το θεωρούν ανούσιο να χάνουν τόσες ώρες από τη ζωή τους από κινητό ή στο σταθερό υπολογιστή στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Ισχυροί οι δεσμοί «αίματος»

Το ερώτημα μου είναι ένα: γιατί δε σβήνουν το λογαριασμό τους; Και εδώ ανοίγει μία πολύ μεγάλη συζήτηση με κοινωνιολογικό, ψυχολογικό και επικοινωνιακό αντίκτυπο που ούτε οι ίδιοι δεν μπορούν να απαντήσουν στο ή στα συγκεκριμένα ερώτηματα που προκύπτουν:

– Τι είναι αυτό που μας καθιστά δέσμιους σε μία ναρκωτική χρήση μιας online πλατφόρμας;

– Τι είναι αυτό που μας κάνει να αλλάζουμε γνώμη κάθε φορά που πάμε να πατήσουμε το «Deactivate your account»;

– Τι είναι αυτό που μας ωθεί να υπάρχουμε στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, να παρατηρούμε με λεπτομέρεια τα δρώμενα όλων των φίλων μας, αλλά να μην εμφανιζόμαστε πουθενά παρά μόνο σε προσωπικά μηνύματα στο Messenger;

– Το κουτσομπολιό της γειτονιάς μετατράπηκε σε Online Stalking από τα «αόρατα» προφίλ των φίλων μας στο Facebook που ενημερώνονται για κάθε κίνηση που εμείς θέλουμε να μάθουν;

– Και γιατί είναι τόσο δύσκολο για εκείνους να βγουν από τις συγκεκριμένες πλατφόρμες;

Ζούμε σε μια νέα (τελείως) εποχή

Έχει αλλάξει εντελώς η επικοινωνιακή διάσταση του ανθρώπινου είδους.

Το τηλέφωνο σε μια γιορτή έχει εκλείψει, οι φωτογραφίες έχουν σταματήσει να τυπώνονται στα φωτογραφεία και το ταχυδρομείο δεν αφήνει πια γράμματα στην είσοδο του σπιτιού μας.

Αν δεν έχεις Facebook, αποκλείεσαι από την καθημερινότητα, την άμεση ενημέρωση, τα νέα των φίλων σου και την ανάγκη να νιώθεις πως είσαι μέλος μιας κοινότητας.

Για άλλους τραγικό, για άλλους αναγκαιότητα.

Μην αυταπατάσαι όμως πως είσαι δυνατός και γενναίος και ότι εσένα αυτά δε σου λένε τίποτα αυτά.

Αν όντως δε σου λένε, απενεργοποίησε τώρα τους λογαριασμούς σου.

Διαφορετικά, ας συνειδητοποιήσουμε όλοι πως όσο κι αν φωνάζουμε για προσωπικά δεδομένα, ελεύθερο επιλογής ή ιδιωτικότητα, στην πραγματικότητα δε μπορούμε να ξεφύγουμε από τη νέα βάση δεδομένων που πηγαίνει με την εποχή μας χέρι χέρι και εμείς είμαστε αναπόσπαστο μέρος της.

Για αυτό δεν κλείνεις (τελικά) το Facebook

Κι ας δούμε μερικά στοιχεία που δε μπορούν να σε αφήσουν να κλείσεις το Facebook:

– Αν δεν ήταν το Facebook δε θα θυμόσουν ποτέ καμιά ημερομηνία γενεθλίων, κανένα event και καμιά ανάμνηση αν δεν την είχες τυπώσει σε φωτογραφία κορναρίζοντάς τη στο σαλόνι του σπιτιού σου.

– Είναι πλέον σαφές πως αν θέλεις να εγγραφείς ή να μπεις σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα, είναι αναγκαίο να το κάνεις μέσω του Facebook λογαριασμού σου. Μεγάλη διευκόλυνση, ιδίως αν δε θυμάσαι ποτέ κανένα password και μεγάλη ευκολία για σένα να μπορείς να μοιράζεσαι όλο το περιεχόμενο σου με μία απλή κίνηση μέσα σε διαφορετικές πλατφόρμες.

– Αν θέλεις να έχεις Messenger, WhatsApp και Instagram είναι γελοίο να σβήσεις το Facebook λογαριασμό σου καθώς πρόκειται για την ίδια πλατφόρμα και όλα συνδέονται μεταξύ τους με μεγάλη ευχρηστία.

– Για σένα μπορεί το Facebook να αποτελεί λίγη δόση ψυχαγωγίας και τρέλας, αλλά για πολλούς είναι πλέον αναγκαιότητα στην καθημερινότητα της δουλειάς τους. Αν είσαι δημοσιογράφος για παράδειγμα, μπορεί πολλές φορές να μπεις στον πειρασμό να σβήσεις το Facebook αλλά για σένα θα ήταν πολύ δυσκολότερο για τη δουλειά σου να μπορείς να είσαι συνεχώς updated με τα νέα και τον κόσμο που κάνει log in καθημερινά παγκοσμίως. Έρευνες, ασκήσεις, στατιστικά και πολλά άλλα δίνονται και γίνονται πλέον μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας και σίγουρα η ευκολία, η ευχρηστία και η αμεσότητα της επικοινωνίας δεν ήταν ποτέ καλύτερη!

Ακόμα το σκέφτεσαι;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ