Πολιτικός Παρατηρητής: Η αθέατη πλευρά της ελληνικής πολιτικής σκηνής…

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.
  • Ξεκινάει σήμερα μια κρίσιμη περίοδος μέχρι και τις αρχές Ιουνίου, όπου θα φανεί αν τα θετικά (ως άκρως αισιόδοξα) σενάρια για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, θα επαληθευτούν ή τουλάχιστον θα επιβεβαιωθούν οι θετικές προοπτικές. Ο συνδυασμός του εξαετούς αναπτυξιακού σχεδίου «Ελλάδα 2.0», των αναμενόμενων κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και της πρόσφατης αναβάθμισης-έκπληξη κατά μια βαθμίδα («ΒΒ») από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, θα δώσουν μια νέα… ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά το σημαντικό κριτήριο είναι οι θετικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.
  • Άλλωστε, «από σήμερα αρχίζει εντατική δουλειά» με επίκεντρο τον τουρισμό και την οικονομία, όπως φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους συνεργάτες του, κλείνοντας με νόημα την τελευταία συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου πριν την Κυριακή του Πάσχα.
  • Σύμφωνα με ξένους αναλυτές, τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να αποτελέσουν τον «καταλύτη» της ανάπτυξης αλλά υπό δυο βασικές προϋποθέσεις: να αξιοποιηθούν πλήρως και με τεχνοκρατικά κριτήρια και να εστιαστούν σε σοβαρές επενδύσεις με ισχυρό αντίκτυπο στο ΑΕΠ και την εγχώρια οικονομία. Όχι, δηλαδή, όπως γινόταν στο παρελθόν με επιφανειακές επενδύσεις, σε προγράμματα για…internet cafe, σουβλατζίδικα και καφετέριες.
  • Μετά την επαναλειτουργία της εστίασης μετά από 6 μήνες προσωρινής αναστολής δραστηριοτήτων, σειρά παίρνει την επόμενη εβδομάδα η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας: ο τουρισμός. Με δεδομένο πως η επανεκκίνηση του κλάδου αφορά άμεσα και έμμεσα πάνω από 80.000 επιχειρήσεις και σχεδόν 500.000 εργαζομένους, τρία διαφορετικά υπουργεία (Οικονομικών, Τουρισμού, Ανάπτυξης και Επενδύσεων) βρίσκονται σε ετοιμότητα, όπως και το Εθνικό Τυπογραφείο για την δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων.
  • Μάλιστα, σύμφωνα με εκπροσώπους φορέων του κλάδου, η προετοιμασία ξενοδοχειακών μονάδων, τουριστικών καταλυμάτων και λοιπών χώρων φιλοξενίας (ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλες, κ.α.) ξεκίνησε από τις 10 Μαρτίου και συνεχίζεται με εργώδεις ρυθμούς σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για το επίσημο άνοιγμα στις 14 Μαΐου.
  • Στην έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου θα προχωρήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα το ελληνικό δημόσιο, όπως γνωστοποίησε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με αναδόχους τις Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale.Πρόκειται για την τρίτη έξοδο στις διεθνείς αγορές από τις αρχές του έτους, αφού είχαν προηγηθεί με μεγάλη επιτυχία οι εκδόσεις 10ετούς ομολόγου ύψους 3,5 δισ. ευρώ (με επιτόκιο 0,807%) και 30ετούς ομολόγου ύψους 2,5 δισ. ευρώ (με επιτόκιο 1,956%).
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι η άντληση ποσού 2,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο μεταξύ 0,15% και 0,20%.
  • Αυξάνονται οι φήμες για ανελέητο «ψυχρό πόλεμο» ανάμεσα στις διοικήσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για τον έλεγχο της αγοράς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και συναφών…συμφερόντων. Δηλαδή, ανάμεσα στους καθηγητές πανεπιστημίου, Κωνσταντίνο Μασσέλο και Ιωάννη Λιανό. Πριν από έναν χρόνο είχε διεξαχθεί η πρώτη φάση με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας της φινλανδικής εταιρείας Rewheel για την αγορά τηλεπικοινωνιών και το υψηλό κόστος χρέωσης δεδομένων από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας από την πλευρά της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
    Εδώ και μήνες λέγεται πως αναμένεται η απάντηση της ΕΕΤΤ, αθόρυβα και διακριτικά – «διά τον φόβο των Ιουδαίων» – και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.
  • Αληθεύει ότι η κυβέρνηση αισιοδοξεί για την τελική επικράτηση της Eπιτροπής Ανταγωνισμού;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ