emea business monitor

Πολιτικός Παρατηρητής: Η αθέατη πλευρά της ελληνικής πολιτικής σκηνής…

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

  • Θέση – έστω και ανεπίσημα- μετά από εβδομάδες φημών και εικασιών έλαβε χθες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με διαρροές στελεχών της διοίκησης, το ΤΧΣ «θα λάβει τις αποφάσεις του με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία» και «θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να πληρούνται τα κριτήρια ορθής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων και στήριξης της αξίας του χαρτοφυλακίου του Ταμείου».
  • Ουσιαστικά, το Ταμείο θα επιδιώξει να ενισχύει τη δυναμική του τραπεζικού συστήματος, όπως της Πειραιώς, προκειμένου οι συστημικές τράπεζες να λειτουργήσουν «ως μοχλός στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Έστω κι αν αυτό έχει κόστος αρκετά δισεκατομμύρια…
  • Η επίσημη θέση αναμένεται να διατυπωθεί μετά από μήνες αναμονής και διαρροών από τον Πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ανδρέα Βερύκιο κατά την διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης της Βουλής, όπου το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει αναλυτικά τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις καθώς έχει κληθεί ο ίδιος, μαζί με τον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργο Χαντζηνικολάου και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα.
  • Ποιό μέλος διοίκησης φορέα του δημόσιου τομέα…ονειρεύεται την θέση του Προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς από το επενδυτικό fund, CVC Capital Partners, πιέζοντας υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για να προωθήσουν την υποψηφιότητα του ως «γαλάζιου τεχνοκράτη» με κύρος και μεγάλη εμπειρία;
  • Από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα περάσουν αύριο το πρωί τα τέσσερα προτεινόμενα πρόσωπα από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για να καλύψουν τις θέσεις του Β’ Αντιπροέδρου και των τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που έχουν μείνει κενές τον τελευταίο μήνα. Στα μέσα του Φεβρουαρίου έληξε η θητεία τεσσάρων μελών της επταμελούς διοίκησης και μέχρι την επιλογή των νέων στελεχών η ΡΑΕ είχε τεθεί σε προσωρινή «αδράνεια» ώστε να μην υπάρχουν στη συνέχεια κολλήματα με τις αποφάσεις της. Έτσι ως σήμερα στο ΔΣ είχαν απομείνει ο Πρόεδρος Αθ. Δαγούμας, ο Α’ Αντιπρόεδρος Δημήτρης Ψυχογιός και ένα μέλος, ο Κωνσταντίνος Τσιμάρας.
  • Από την διαδικασία της…αξιολόγησης από την Επιτροπή θα περάσουν ο Δημήτρης Φούρλαρης, που προορίζεται για τη θέση του Β’ Αντιπροέδρου και είναι στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για μέλη ο διακεκριμένος νομικός και επίκουρος καθηγητής Κομνηνός Κόμνιος και οι πανεπιστημιακοί Δημήτρης Παπαντώνης και Στέφανος Μανιάς.
  • Την επόμενη Τρίτη αναμένεται το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ να αξιολογήσει και να εγκρίνει οριστικά την τελική λίστα επιλογής (γνωστή και ως «short list») των εταιρειών και επενδυτικών σχημάτων που θα λάβουν μέρος στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, για την απόκτηση ποσοστού 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Αν και η ΔΕΗ δεν έχει ως σήμερα ανακοινώσει επίσημα τα ονόματα των «ενδιαφερομένων» που εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον στην πρώτη φάση, έχει γίνει γνωστό πως είναι συνολικά 11. Κανένα όμως δεν προέρχεται από την Ελλάδα, ενώ δεν υπάρχει και κοινοπραξία με την συμμετοχή ελληνικής εταιρείας.

  • Εκτός της τελικής λίστας θα μείνουν σίγουρα οι δυο κινεζικές συμμετοχές, η κοινοπραξίας China South Power Grid και China Three Gorges, καθώς και η εταιρεία Guangzhou Power αφού στο μετοχικό τους κεφάλαιο συμμετέχει το κινεζικό Δημόσιο και επιπλέον το ίδιο συμβαίνει και με την State Grid που κατέχει ποσοστό (24%) του ΑΔΜΗΕ, γεγονός που παραβιάζει τους όρους του διαγωνισμού, όπου ρητά ορίζεται ότι δεν επιτρέπει η επιλογή εταιρειών ή σχημάτων που έχουν κοινούς μετόχους ή συνδεδεμένες εταιρείες με τον ΑΔΜΗΕ.

  • Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είναι οι επενδυτικές εταιρείες Ardian, Macquarie και First Sentier, τα γνωστά funds CVC Capital Partners, Blackrock, KKR, το ιταλικό infrastructure fund F2I, η αμερικανική Οak Hill Advisors, καθώς και το καναδικό επενδυτικό σχήμα British Columbia Investments (ΒCI).

  • Αν και είναι ακόμα νωρίς για εκτιμήσεις, στην ΔΕΗ θεωρούν ότι θα υποβληθούν αρκετές δεσμευτικές προσφορές στην επόμενη φάση και με αρκετά υψηλό τίμημα, με βάση την αποτίμηση της θυγατρικής αλλά και τις επενδύσεις που σχεδιάζονται με ενισχύσεις από  ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα εκσυγχρονισμού που προβλέπονται για την επόμενη 5ετία…

Get real time updates directly on you device, subscribe now.