Πολιτικός Παρατηρητής: Η αθέατη πλευρά της ελληνικής πολιτικής σκηνής…

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

  • Σε πολύ υψηλούς τόνους έγινε η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση Λιγνάδη και των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση που χαρακτηρίζονται ως το «ελληνικό #metoo». Παρά την αντιπαράθεση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, υπήρξε ξεκάθαρη καταδίκη των πρωτοφανών ισχυρισμών κατά της Νέας Δημοκρατίας και των  ανυπόστατων αναφορών του διαδικτύου από την πλευρά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
  • «Διαφωνώ κατηγορηματικά με πολλά από όσα η ασυδοσία του Διαδικτύου σας καταλογίζει, κε.Μητσοτάκη. Το κάνω ευθαρσώς παρότι εσείς δεν πράξατε ποτέ κάτι αντίστοιχο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
  • Εντύπωση όμως προκάλεσε και μια φράση του Πρωθυπουργού σχετικά με τις «σκοτεινές πλευρές» του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, πως υπήρξε μια άτυπη συγκάλυψη που δεν είχε σχέση όμως με την πολιτική ή τα επιχειρηματικά συμφέροντα που προτάσσει η πλευρά Λιγνάδη:«...αυτές που συνάδελφοί του λένε τώρα εκ των υστέρων ότι ήξεραν αλλά τις κάλυπτε "η ομερτά" του επαγγέλματος».
  • Επιστολή-καταπέλτη κατά της διοίκησης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας που ελέγχει τα Αρσάκεια Σχολεία, με σαφείς αιχμές προς το πρόσωπο του Προέδρου (γνωστού καθηγητή Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών) Γιώργου Μπαμπινιώτη υπογράφουν 285 απόφοιτοι (από το 1994 ως το 2018) του Αρσακείου Ψυχικού. Ζητούν να αποδοθούν ευθύνες σε όσους προσπάθησαν να συγκαλύψουν περιστατικά ψυχικής και σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκων, με φερόμενο θύτη εξωτερικό συνεργάτη του Αρσακείου Ψυχικού. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι γνωρίζουν ότι μαθητές και μαθήτριες υπέστησαν από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες των Αρσακείων σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές!
  • Μια ημέρα νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι υπήρξε μεθοδευμένη προσπάθεια συγκέντρωσης δηλώσεων υποστήριξης υπέρ του Δημήτρη Λιγνάδη με πιέσεις προς καθηγητές και αποφοίτους με σκοπό να υπογράψουν έτοιμες φόρμες και επιστολή συμπαράστασης.
  • Μα γίνονται τέτοια πράγματα -εν αγνοία- του «κέρβερου» της ελληνικής γλώσσας και των αρχαιοελληνικών αξιών, Μπαμπινιώτη;
  • «Πρότυπο» στο σχεδιασμό για τη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης χαρακτηρίζει την Ελλάδα η έγκυρη αυστριακή εφημερίδα Der Standard. Μάλιστα, στο βασικό άρθρο με τίτλο «Αγώνας για σχέδιο ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ» καλεί ουσιαστικά την κυβέρνηση της Αυστρίας να...αντιγράψει την χώρα μας: «Ειδικά η Ελλάδα θα μπορούσε, αυτή τη φορά, να αποτελέσει πρότυπο. Η κυβέρνηση στην Αθήνα συνέταξε με επιτελικό τρόπο τις προθέσεις της στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ».
  • Θέμα χρόνου θεωρείται πλέον η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, με βάση την ογκώδη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή. Η αξιολόγηση του υλικού φέρεται να έχει ολοκληρωθεί και να θεωρούνται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας πολύ ισχυρά και αξιόπιστα τα στοιχεία για την υπόθεση Καλογρίτσα. Για να προχωρήσει όμως η διαδικασία απαιτείται έγγραφη πρόταση με υπογραφές από τουλάχιστον 30 βουλευτές (της κυβερνητικής πλειοψηφίας) στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία με απόλυτη πλειοψηφία (δηλ. 151 βουλευτών) πρέπει να συμφωνήσει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις συγκρότησης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
  • Την αναφορά πάντως «Έρχεται η ώρα και γι’ αυτό» δεν την έκανε τυχαία πρόσφατα στη Βουλή ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θοδωρής Λιβάνιος...
  • Το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού από το υπουργείο Οικονομικών εξαιτίας των επιπτώσεων του τρίτου «κύματος» της πανδημίας παραμένει στην ατζέντα της κυβέρνησης. Για την αντιμετώπιση της επίδρασης του κορωνοϊού στην οικονομία, είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία όμως (μετά την νέα καραντίνα στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας) δεν επαρκούν. Στην έκθεση των θεσμών-ουσιαστικά την ένατη μεταμνημονιακή αξιολόγηση- το κόστος των μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας ανέρχεται στα 11,6 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι πιθανές μελλοντικές δαπάνες από την μέθοδο του...ακορντεόν.
  • Από την διαφορά των 4,1 δισ. ευρώ, περίπου το 40% θα καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους (δηλ.τα κεφάλαια του προγράμματος «React EU») για δράσεις με σκοπό την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών της πανδημίας. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, αν το συνολικό κόστος αυξηθεί ακόμα περισσότερο, τότε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα είναι μονόδρομος...
  • Αλήθεια με εκείνη την...χορηγία των 80.000 ευρώ στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα από την διοίκηση (Κουτσολιούτσου) της Folli Follie υπάρχει καμία εξέλιξη;