Πολιτικός Παρατηρητής: Η αθέατη πλευρά της ελληνικής πολιτικής σκηνής…

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.
  • Δύσκολη εβδομάδα ξεκινάει σήμερα με προβλέψεις…για πολιτικές «νεφώσεις» και αντιπαραθέσεις με ενδεχόμενο «ακραίων φαινομένων» που θα συνοδεύονται με παραιτήσεις.
  • Οι φήμες λένε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για το κομφούζιο με το κύμα κακοκαιρίας της προηγούμενης εβδομάδας και τους λανθασμένους χειρισμούς του Υπουργείου Πολιτισμού με την υπόθεση της παραίτησής του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος συνελήφθη τελικά από τις αστυνομικές αρχές με κατηγορίες για σοβαρά ποινικά αδικήματα.
  • Αν και οι περισσότεροι περιμένουν ότι ενδέχεται να υπάρξει παραίτηση από την (εξωκοινοβουλευτική) Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, οι φήμες αναφέρουν ότι μπορεί να προηγηθούν ή να συμπέσει με δυο ακόμα επιστολές παραιτήσεως από…άλλα στελέχη του δημοσίου τομέα, μετά την κατακραυγή από  αγανακτισμένους πολίτες.
  • Άλλωστε, τις τελευταίες δύο ημέρες είναι σε εξέλιξη διαδικτυακό ψήφισμα για την παραίτησή της στη γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικών δράσεων Avaaz που έχει συγκεντρώσει σχεδόν ήδη 9.000 υπογραφές χωρίς καμία ιδιαίτερη προβολή από τα ελληνικά ΜΜΕ.
  • Η κα.Μενδώνη έχει αποδείξει όμως στο παρελθόν πως δεν την…πτοούν οι επικρίσεις, οι φήμες και οι διαγραφές, όπως συνέβη τον Ιούλιο του 2019 από το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ). Δεν απέκτησε τυχαία το προσωνύμιο «σιδηρά κυρία» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), ούτε παρέμεινε επί 10 χρόνια Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού (1999-2004 και 2009-2015) με συνολικά 12 (!) διαφορετικούς υπουργούς και υφυπουργούς.
  • Αληθεύει ότι ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς έχει από την πρώτη ημέρα της νέας καραντίνας στην Αττική τυπικές – ως πολύ…ψυχρές- σχέσεις με συγκεκριμένο Υπουργό, που αυτοδιαφημίζεται για το ήθος, τις αξίες και την αρχαιοελληνική παιδεία του;
  • Στα…συρτάρια του Υπουργείου Οικονομικών και του Μεγάρου Μαξίμου θα καταλήξει τελικά η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, για σύσταση την σύσταση «κακής τράπεζας» ή επισήμως «εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού» (δηλ. Asset Management Company) για την μείωση των «Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων» (NPEs) των ελληνικών τραπεζών, παρά τις πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις θετικές απόψεις πολλών στελεχών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
  • Ουσιαστικά έχει προκριθεί η επιλογή της επέκτασης του προγράμματος εγγυοδοσίας «Ηρακλής» (έρχεται δηλαδή «Ηρακλής ΙΙ») και στην τιτλοποίηση των «κόκκινων δανείων» και άλλων υποχρεώσεων. Άλλωστε, όπως παραδέχτηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Ζαββός στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με τις τιτλοποιήσεις «Ηρακλής Ι» και «Ηρακλής ΙΙ» οι ελληνικές τράπεζες θα…ξεφορτωθούν «Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα» ύψους 64 δισ. ευρώ και θα προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά επίπεδα.
  • Ποιόν γνωστό και επιτυχημένο επιχειρηματία (αλλά με την φήμη του κακοπληρωτή και του εξαιρετικά τσιγγούνη παρά την μεγάλη ρευστότητα των εταιρειών του) χαρακτηρίζουν αρκετά στελέχη της κυβέρνησης ως «γελοίο υποκείμενο» και «ψιλικατζή»;
  • Λέγεται ότι το δεύτερο…χαϊδευτικό του προέρχεται από συνομιλίες με γνωστό εφοπλιστή, με τον οποίο είναι σε ανοιχτή κόντρα τους τελευταίους μήνες. Με την διαφορά ότι ο συγκεκριμένος εφοπλιστής έχει πολύ καλές σχέσεις με παλαιά και νέα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, έχει κάνει διαχρονικά δωρεές στο ελληνικό κράτος και απολαμβάνει τις εκτίμησης πολιτικών προσώπων από όλα τα κόμματα.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ