emea business monitor

Τώρα είναι η μεγάλη ώρα

Η ώρα της ψυχραιμίας και της λογικής

Την στιγμή της μεγάλης μάχης, στην ύστατη φάση της μεγάλης μάχης κατά της πανδημίας, η στείρα αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και μόνον, από πολιτικά κόμματα αλλά και φορείς, ενώσεις και συνδικάτα μόνον κακό μπορεί να κάνει. Τούτο δεν σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε ιστορική φάση όσο κρίσιμη και να είναι δεν μπορεί να ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας, κριτικής και διαφωνίας, αντίθετες από την εκάστοτε κυβέρνηση. Θα πρέπει όμως να έχουν μια λογική βάση, να στηρίζονται σε δεδομένα, να περιέχουν κάποιες αντιπροτάσεις και προπάντων να μην γίνονται απλά για να γίνονται. Έτσι συμβάλουν στο διάλογο, στη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και τελικά σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για όλους.

Με βάση αυτές τις παραδοχές,  διατυπωμένες απόψεις μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων με ψύχραιμη φωνή καθώς και θέσεις φορέων που έχουν αποδείξει ότι προσπαθούν για το καλό όσων εκπροσωπούν και απόψεων πολιτών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ στα παρακάτω:

–         Η μάχη της πανδημίας στη διάρκεια της αρχικής της φάσης, μεταξύ Μαρτίου και Μάιου 2020 ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη. Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου θαυμασμού και στα πρωτοσέλιδα έγκυρων διεθνών μέσων ενημέρωσης ως παράδειγμα προς μίμηση. Την στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν χιλιάδες θύματα και κρούσματα, στην χώρα μας η πανδημία ήταν απόλυτα ελεγχόμενη και η διαχείριση απόλυτα επιτυχής. Στο διάστημα αυτό βρήκε την ευκαιρία και ενίσχυση τις υποδομές υγείας, οργάνωσε τις ΜΕΘ, συγκέντρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια ιδιωτικών δωρεών και ετοιμάστηκε για την επόμενη ημέρα.

–         Στη δεύτερη φάση της πανδημίας, όπου η αγορά άνοιξε σταδιακά αλλά με περιοριστικά μέτρα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, άρχισαν τα προβλήματα. Τα μέτρα γινόταν φανερό ολοένα και περισσότερο ότι δεν τηρούνταν. Αριθμός επαγγελματιών από τον χώρο της εστίασης, όχι αμελητέος, δεν κρατούσε τις αποστάσεις που είχαν καθοριστεί από τους ειδικούς. Παρά το γεγονός ότι είχαν εξασφαλίσει επιπλέον χώρο επέκτασης για τα τραπεζοκαθίσματά τους, οι αποστάσεις ήταν ανύπαρκτες.  Το ωράριο επίσης δεν τον τηρούσαν, εις βάρος των πολλών που το τηρούσαν, δημιουργώντας και ζητήματα άνισου ανταγωνισμού. Και όλα αυτά με την πλήρη ανοχή των αρμόδιων αρχών, διότι οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα στο τύπο ήταν σε καθημερινή βάση και επώνυμα. Καλοκαιρινά μπαρ στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης λειτουργούσαν…σαν να μην πέρασε μια ημέρα με αποτέλεσμα να γίνονται εστίες όχι.. εστίασης αλλά υπερμετάδοσης.

–         Το ίδιο συνέβη και με τις καλοκαιρινά Φεστιβάλ, τα πανηγύρια, τις συναυλίες. Σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρήθηκαν τα μέτρα, οι έλεγχοι ήταν απλά δειγματοληπτικοί και περιστασιακοί.

–         Στο δεύτερο lockdown υπήρξε μεγάλη κατάχρηση των sms με κωδικούς για άθληση, φαρμακείο ή και σούπερ μάρκετ. Ουσιαστικά έβγαινες όποτε και εάν ήθελες πατώντας το 6 για να πας όπου ήθελες. Οι αρμόδιοι το επισήμαναν δεκάδες φορές με δημόσιες παρεμβάσεις τους. Έμειναν όμως στις διαπιστώσεις και μόνον στις διαπιστώσεις. Όλοι μα όλοι μιλούσαν πλέον ανοικτά για ένα ΕΙΚΟΝΙΚΟ lockdown, με μεγάλο μποτιλιάρισμα παντού!

–         Κάποιοι από τους λοιμωξιολόγους – που κανείς απλός άνθρωπος που δεν έχει ιατρικές γνώσεις δεν θα πρέπει να κριτικάρει τις ιατρικές τους απόψεις – άρχισαν να έχουν υπερβολική έκθεση στα τηλεοπτικά παράθυρα. Διατυπώνοντας εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις όχι μόνον μεταξύ τους αλλά και μεταξύ όσων οι ίδιοι είχαν πει μερικές μόλις μέρες πριν. Κάπου χάθηκε το μέτρο, όπως χάθηκε και το μέτρο από πλευράς ορισμένων κυβερνητικών στελεχών αναφορικά με την εμφάνιση τους στα μέσα ενημέρωσης. Δόθηκε η εντύπωση αντικρουόμενων απόψεων και θέσεων και διαμάχης μέσα στην ίδια την Επιτροπή.

–         Την ίδια στιγμή η Αξιωματική Αντιπολίτευση αναλώθηκε σε θέματα μικροπολιτικής Αντιπολίτευσης με στόχο το εφήμερο πολιτικό κέρδος. Αναζητούσε στραβοπατήματα της κυβέρνησης ώστε να τα εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά. Δεν αναζήτησε αντιπολιτευτικό λόγο που θα οδηγήσει στη βελτίωση της υφισταμένης κατάστασης, σε διαύλους επικοινωνίας.

Συμπερασματικά: Δεδομένο είναι ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς στην έξοδο από ο τούνελ. Σε κάποιους μήνες θα βγούμε. Μέχρι τότε όλοι μας, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, φορείς απλοί πολίτες θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, ενωμένοι και να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την εθνική προσπάθεια. Να αποφευχθούν τα όσα λάθη και αστοχίες που υπήρξαν και προαναφέρθηκαν. Πρέπει να πετύχουμε και να βγούμε νικητές. Ψυχραιμία, λογική και όχι κριτική για την κριτική.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.