Πολιτικός Παρατηρητής: Η αθέατη πλευρά της ελληνικής πολιτικής σκηνής…

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.
  • Πληθαίνουν οι φήμες ότι υπάρχει «χάσμα» απόψεων, ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος (και τον διοικητής της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα) και το Υπουργείο Οικονομικών, για το θέμα της δημιουργίας ελληνικής «bad bank» (δηλ. Εταιρεία Ειδικού Σκοπού Διαχείρισης Στοιχείων Ενεργητικού ή AMC). Ειδικά, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός δηλώνει αρνητικός και κάθετα αντίθετος σε αυτό το ενδεχόμενο ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (φέρεται να) είναι ακόμα επιφυλακτικός, αναμένοντας  τις τελικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Η αλήθεια είναι πως η Κομισιόν, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καθώς και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), παροτρύνουν (προσοχή, δεν υποχρεώνουν) τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να προχωρήσουν στην σύσταση εθνικών «κακών τραπεζών», οπότε η τελική απόφαση είναι θέμα του Πρωθυπουργού. Συνεπώς το «πράσινο φως» δεν αναμένεται από τις Βρυξέλλες ή την Φρανκφούρτη αλλά το Μέγαρο Μαξίμου…
  • Ποιός υπουργός δηλώνει στους συνεργάτες του «αγανακτισμένος», αφήνοντας αιχμές περί παραιτήσεως αλλά όσες φορές ρωτήθηκε σχετικά – έστω και ανεπίσημα – απάντησε ότι «δεν ασχολείται με βλακείες»;
  • Μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης έγιναν αρκετές αλλαγές στην διαρρύθμιση των γραφείων στο Μέγαρο Μαξίμου. Η σημαντικότερη όμως αλλαγή δεν έγινε στα γραφεία, ούτε στις αρμοδιότητες αλλά στις ισορροπίες και στα πρόσωπα που εκφράζουν τις θέσεις του Πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα, το κόμμα και τα στελέχη του κόμματος. Κι αυτό έχει αρχίσει να διαφαίνεται τις τελευταίες ημέρες…
  • Στην Αθήνα για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την απόκτηση των 18 μαχητικών νέας γενιάς Rafale αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα (25/1 ή 26/1) η Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. Στην Αθήνα, σε δυο διαφορετικά ξενοδοχεία, λέγεται πως έχουν καταλύσει οι εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας και στελέχη του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες προχωρούν για πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα ρυθμούς καθώς μέσα στην εβδομάδα θα επιλεχθούν (με προτεραιότητα όσοι έχουν ήδη εμπειρία στα μαχητικά Μιράζ) οι πρώτοι 4 πιλότοι που θα μεταβούν στην αεροπορική βάση «Κονσταντάν Ροζανόφ Μον-ντε-Μαρσάν», προκειμένου να εκπαιδευτούν στα υπερσύγχρονα Rafale για 3-4 μήνες. Και στις αρχές Μαρτίου θα ακολουθήσουν άλλοι 4 έμπειροι πιλότοι, με δυνατότητες να εξελιχθούν επίσης σε εκπαιδευτές της ελληνικής αεροπορίας.
  • Πραγματικό λαβύρινθο θυμίζει η διαδικασία για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες. Παρότι υπήρχε πρόβλεψη να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2021, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας των υπηρεσιών και των εμπλεκομένων φορέων, εκκρεμούν ακόμα εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις.
  • Για την ακρίβεια, δεκάδες αποφάσεις…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ