Πολιτικός Παρατηρητής: Η αθέατη πλευρά της ελληνικής πολιτικής σκηνής…

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.
  • Θέμα ωρών φημολογείται πως είναι η ανακοίνωση ανασχηματισμού της κυβέρνησης και της δημιουργίας ενός νέου υπουργικού σχήματος από τον Πρωθυπουργό.
    Μέσα στο σαββατοκύριακο ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης στα πολιτικά γραφεία, επισκιάζοντας τα θέμα σχετικά με την πανδημία, την καραντίνα και την εθνική επιχείρηση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.
  • Άλλοι στοιχηματίζουν ότι η ανακοίνωση θα γίνει πριν την εορτή των Θεοφανίων (ή των «Φώτων») και άλλοι αμέσως μετά για επικοινωνιακούς λόγους.
  • Φυσικά, επισήμως φυσικά θέμα ανασχηματισμού στην παρούσα φάση «δεν υπάρχει»… 
  • Σε αντίθεση όμως με παρόμοιες φήμες από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο, αυτή την φορά υπάρχουν δυο-τρεις σημαντικές διαφορές…
  • Η πρώτη είναι η χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα σε ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο. Μαζί με τις κλασσικές, τυποποιημένες, φράσεις για την άρνηση που χρησιμοποιεί συνήθως σε σχετικές ερωτήσεις, αυτή την φορά δήλωσε εκτός από το προφανές («Ανασχηματισμό κάνει ο πρωθυπουργός όταν εκείνος κρίνει σκόπιμο») και κάτι εξαιρετικά σημαντικό από πολιτικής πλευράς: «Επομένως, ας αφήσουμε τον πρωθυπουργό να πάρει τις αποφάσεις του και να κάνει τις ανακοινώσεις του, όπως εκείνος επιθυμεί. Από εκεί και πέρα νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα».
  • Η δεύτερη είναι η -επίμονη- άρνηση των προσώπων που φαίνεται πως θεωρούνται σίγουροι για την έξοδο από την κυβέρνηση, είτε να είναι μυστηριωδώς εξαφανισμένοι – παρότι συνήθως λαλίστατοι – από την περασμένη Πέμπτη ή να προτάσσουν την κατηγορηματική τους άρνηση να κάνουν την παραμικρή δήλωση. Επισήμως δηλαδή…
  • Τρίτη σημαντική διαφορά ότι τις φήμες που τροφοδότησαν μαζικές διαρροές για την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στην αξιοποίηση περισσότερων βουλευτών και μελών της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ουδείς -πλην Πέτσα- τόλμησε (από την κυβέρνηση ή την κοινοβουλευτική ομάδα) να σχολιάσει ως σήμερα το πρωί…
  • Συνεπώς, όπως λέει και μια γνωστή λαϊκή παροιμία: «Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά».
  • Σύμφωνα με τις φήμες, τις διαρροές και τις πληροφορίες για τα σχέδια ανασχηματισμού της κυβέρνησης αλλαγές δεν αναμένονται μόνο σε 5 υπουργεία: Εσωτερικών, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σε άλλα 3 υπουργεία (Οικονομικών, Υγείας, Παιδείας) φαίνεται πως υπάρχει εκτίμηση στο έργο των υπουργών αλλά ενδεχομένως να γίνουν αλλαγές («καραμπόλες») ως μέρος το σχεδίου δημιουργίας ενός κυβερνητικού σχήματος, με αρκετά νέα πρόσωπα και πιο δυναμικό προφίλ, το οποίο να μην γίνει αποδεκτό από συγκεκριμένους υπουργούς ή εξαιτίας κακών σχέσεων μεταξύ υπουργών και υφυπουργών.
  • Σε μια τουλάχιστον περίπτωση δεν αποκλείεται ο Αναπληρωτής να αναβαθμιστεί σε Υπουργό (Θ. Σκυλακάκης) ενώ σε 2 άλλα υπουργεία είναι γνωστό από το καλοκαίρι πως υπουργός και υφυπουργός δεν λένε ούτε καλημέρα!
  • Πολύ πιθανόν ακούγεται επίσης το σενάριο αναβάθμισης του νυν κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, στον οποίο φέρεται να έχει προταθεί ήδη υπουργική θέση (Εργασίας ή Τουρισμού).
  • Κατά πάσα πιθανότητα στο νέο υπουργικό σχήμα μια θέση ενέχεται να έχει και ο ως σήμερα εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό, Ηλίας Μόσιαλος.
  • Στην τελευταία του ανάρτηση στα social media ο ίδιος ανέφερε ότι θα εγκαταλείψει την Μεγάλη Βρετανία, όπου εργάζεται ως καθηγητής Πανεπιστήμιο στην Πολιτική της Υγείας και θα επιστρέψει οριστικά στην Ελλάδα. Στις 30 Δεκεμβρίου έγραψε μάλιστα πως επιστρέφει μόνιμα με την οικογένεια του στην Ελλάδα. Ένα ενδεχόμενο, που είχε απορρίψει κατηγορηματικά την τελευταία διετία σε…δυο τουλάχιστον περιπτώσεις.
  • Με βάση την επιστημονική, ακαδημαϊκή και πολιτική του εμπειρία αλλά και το διεθνές του κύρος, έχει πολύ μεγαλύτερο «ειδικό βάρος» από τον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος είχε μεν την πλήρη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου αλλά (επιστήμονες και πολιτικά στελέχη) του καταλογίζουν σοβαρά λάθη και παραλείψεις που είχαν κυβερνητικό κόστος. Ειδικά στο δεύτερο κρίσιμο 6μηνο του 2020 …

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ