Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Το επόμενο ελληνικό success story

Του Παναγιώτη Καραμπίνη, Διευθυντή της Endeavor Greece

Αναμφισβήτητα, η πανδημία έχει αλλάξει το υπάρχον status quo, καθιστώντας τον επιχειρηματικό κόσμο πιο ανοιχτό στην υιοθέτηση εναλλακτικών τρόπων εργασίας και θέτοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Endeavor Greece, που τρέξαμε κατά τη διάρκεια του lockdown, περισσότερες από τις μισές εταιρείες εξετάζουν πλέον την ένταξη της τηλεργασίας στο επιχειρηματικό μοντέλο τους.  Παρ’ όλα αυτά, το 70% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει ικανοποιημένο με το επίπεδο αυτοματοποίησης των λειτουργιών τους, κάτι που ενδεχομένως να καταδεικνύει ότι υπάρχει ακόμα χαμηλή στόχευση, από τη μεριά των επιχειρηματιών, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών τους.

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες θα αλλάξουν ριζικά το σύνολο των επιχειρήσεων, θα βελτιώσουν τον τρόπο εργασίας και θα αυτοματοποιήσουν την πλειονότητα των επαναλαμβανόμενων λειτουργιών. Στατιστικά, οι εταιρείες που προχωρούν πρώτες σε ψηφιακό μετασχηματισμό έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να ευδοκιμήσουν σε δύσκολες περιόδους –σαν αυτή που διανύουμε– και να πετύχουν, έναντι των λιγότερο καινοτόμων ανταγωνιστών τους. Στην Ελλάδα, τέτοιες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να φέρνουν συμφωνίες ρεκόρ για τη χώρα (όπως οι εξαγορές των Softomotive και Instashop), και ο αντίκτυπός τους μπορεί να αλλάξει ολόκληρο το επιχειρηματικό αφήγημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Orfium, η οποία βοηθά μεγάλους μουσικούς εκδότες να μετασχηματίσουν ψηφιακά τις λειτουργίες τους και να αυξήσουν τα κέρδη και την αποτελεσματικότητά τους. Η πλατφόρμα της NumberAI αυτοματοποιεί μέσω της τεχνητής νοημοσύνης την εξυπηρέτηση πελατών, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες των πελατών τους. H online ασφαλιστική εταιρεία Hellas Direct, με τη χρήση έξυπνων αλγόριθμων, ορίζει άμεσα προσωποποιημένες προσφορές με βάση παράγοντες όπως η διάρκεια και το πακέτο καλύψεων. Η Vivante Health χρησιμοποιεί την ψηφιακή ιατρική για να επαναπροσδιορίσει εκ θεμελίων τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, παρακολουθώντας και βελτιώνοντας ιατρικές λειτουργίες.

Παράλληλα, η τεχνολογία της Softomotive, η οποία πρόσφατα εξαγοράστηκε από τη Microsoft, βοηθά μέσω του Robotic Process Automation τις επιχειρήσεις να αυτοματοποιήσουν τις λειτουργίες τους και να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Αντίστοιχα, η τεχνολογία της Nova Credit μεταφράζει δεδομένα από φορείς πιστοληπτικής αξιολόγησης παγκοσμίως και προσφέρει ανεμπόδιστη πρόσβαση στο πιστωτικό ιστορικό των μεταναστών, καθιστώντας τους, έτσι, φερέγγυους στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τέλος, η Matternet έχει αναπτύξει μία από τις κορυφαίες τεχνολογικές πλατφόρμες παγκοσμίως για on demand εναέρια παράδοση μικρών δεμάτων σε κατοικημένες περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ