Ποιοί δεν σέβονται την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Τραπεζάκια, αυτοκίνητα και μηχανάκια …και πίσω τους ασυνείδητοι συμπολίτες μας που δείχνουν καθημερινά την άλλη όψη της κοινωνικής ευαισθησίας: την συνειδητή αδιαφορία προς τον συνάνθρωπό μας.

Την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία τίμησε χθες και η χώρα μας προβάλλοντας μεταξύ άλλων στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής των Ελλήνων: το μήνυμα «Τίποτα για Εμάς, Χωρίς Εμάς. Ισότητα – Συμμετοχή – Αξιοπρέπεια», ενώ ταυτόχρονα δηλώσεις έκανε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρα μας.

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Δεκέμβριο του 1992 και έχει υιοθετηθεί και ως Εθνική Ημέρα ΑμεΑ, ώστε Κυβερνήσεις, Οργανισμοί και κοινωνία να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Βουλή των Ελλήνων στις 24 Νοεμβρίου συζήτησε για πρώτη φορά ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης για την αναπηρία, που εμπλέκει όλα τα Υπουργεία, με τρόπο συμβατό με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Πρόκειται για έναν Κωδικό Χάρτη, που βασίζεται σε έξι πυλώνες και αναφέρεται σε συγκεκριμένες δράσεις, ώστε να αλλάξει το υπόδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι δημόσιες πολιτικές και η κοινωνία αντιμετωπίζουν τους συμπολίτες μας με αναπηρία και εγκρίθηκε από την Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι έξι πυλώνες στους οποίους αναπτύσσεται το σχέδιο είναι:

-Το Κράτος στην υπηρεσία του Ατόμου με Αναπηρία, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κωδικοποίηση της δαιδαλώδους νομοθεσίας, σύσταση Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, ηλεκτρονική κάρτα αναπηρίας, αναβάθμιση μηχανισμού αξιολόγησης και πιστοποίησης αναπηρίας.
– Προστασία των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, που προβλέπει ειδική φορολογική πολιτική, αποϊδρυματοποίηση, ανεξάρτητη διαβίωση κ. ά..
– Προσβασιμότητα.
– Συμμετοχή σε κάθε έκφανση της ζωής.
– Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της Δημόσιας Διοίκησης.
– Συνέργεια και Ανάπτυξη.

Το κοινωνικό πρόσωπο της αδιαφορίας

Κάθε οργανωμένο σχέδιο δράσης από πλευράς πολιτείας είναι καλοδεχούμενο. Έμφαση όμως θα πρέπει να δοθεί στην άμεση επίλυση ορισμένων καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συμπολίτες με αναπηρία από τις πράξεις ασυνείδητων πολιτών που δυστυχώς αυξάνονται σε αριθμό. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις εκατοντάδων παράνομων σταθμεύσεων σε θέσεις που υπάρχει σήμανση ΑΜΕΑ και σε διόδους που επίσης διευκολύνουν τη διέλευση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Τα στοιχεία που δίνει στην δημοσιότητα η Δημοτική Αστυνομία και η Τροχαία προκαλούν θλίψη, προβληματισμό και οργή.

Την ίδια στιγμή δεν είναι αμελητέος ο αριθμός των επαγγελματιών που καταπατά στα πεζοδρόμια διαβάσεις ΑΜΕΑ και κυρίως τις λωρίδες που έχουν φτιαχτεί στα πεζοδρόμια για την κυκλοφορία των συμπολιτών μας με προβλήματα όρασης, τοποθετώντας πάνω σε αυτές τραπεζοκαθίσματα για να γεμίσουν την πελατείας τους. Εμποδίζουν συνειδητά την δίοδο των συμπολιτών μας αυτών, στο βωμό του κέρδους.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα στα οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπο να τα επιλύσει ΣΗΜΕΡΑ και όχι στο αμέσως προσεχές διάστημα! Εάν επιθυμούμε να ονομαζόμαστε οργανωμένη κοινωνία που σέβεται τις ζωές των ανθρώπων που έχουν προβλήματα.

Φέτος για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία έγιναν ελάχιστες δράσεις και λιγοστές εκδηλώσεις λόγω της πανδημίας. Το 2021 όμως θα πραγματοποιηθούν όπως συμβαίνει σε όλο τον σύγχρονο κόσμο ή θα αναζητάμε και πάλι ως χώρα φθηνές δικαιολογίες;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ