Πολιτικός Παρατηρητής: Η αθέατη πλευρά της ελληνικής πολιτικής σκηνής…

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

  • Αίσθηση προκάλεσε η συνέντευξη του οικονομικού συμβούλου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Άλεξ Πατέλη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg με βασικό θέμα την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s. Αν και αναλυτές επικεντρώθηκαν στις δηλώσεις του για το ελληνικό χρέος, τη φορολογική πολιτική και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, οι ειδήσεις με άμεσο αντίκτυπο ήταν άλλες.
  • Και εξαιρετικά σημαντικές για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην κυβέρνηση...
  • Για παράδειγμα, αποκάλυψε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με ξένες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν την έδρα τους στο Λονδίνο για να μεταφέρουν (εξαιτίας των επιπτώσεων του Brexit) τα γραφεία και τις εργασίες τους στην Ελλάδα. Δηλαδή, να προτιμούν την Αθήνα από το Λουξεμβούργο, τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη, όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες. Ανέφερε μάλιστα ότι το Μέγαρο Μαξίμου συζητάει απευθείας με τρεις χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τις ευρωπαϊκές θυγατρικές των Αμερικανικών Goldman Sachs και JP Morgan και τον αντίστοιχο τομέα της Ιαπωνικής Nomura. Αν επιτευχθεί συμφωνία μεταφοράς - ακόμα και μέρους των εργασιών τους – στην Ελλάδα, θα πρόκειται για ιστορικό γεγονός με τεράστια σημασία για τις διεθνείς αγορές.
  • Ουσιαστικά η Ελλάδα θα αναδειχθεί σε κέντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα και θα γίνει ελκυστικός προορισμός για εκατοντάδες επενδυτικές και χρηματιστηριακές εταιρείες από όλο τον κόσμο. Ακόμα και για βρετανικές που διακινούν σήμερα δισεκατομμύρια από το Σίτι του Λονδίνου...
  • Παρά τις φήμες (και τα δημοσιεύματα κάποιων παρακμιακών και τριτοκλασσάτων, ιστοσελίδων) ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να παραιτηθεί, ούτε να απομακρυνθεί από το κυβερνητικό επιτελείο.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού αλλά και πολλών υπουργών, οι οποίοι παραδέχονται ότι είναι «άνθρωπος της αγοράς», γνωρίζει καλά τον ιδιωτικό τομέα και τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και δεν ανήκει στους θεωρητικούς της πολιτικής ή στην... ακαδημαϊκή μπουρζουαζία.
  • Τα πάνω-κάτω έφερε η δεύτερη γενική καραντίνα σε όλη την χώρα. Όμως, το κυβερνητικό έργο προχωράει έστω και με την χρήση της τεχνολογίας. Έτσι,αφού οι σύμβουλοι Lazard για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών και Axia για λογαριασμό του Γραφείου του Πρωθυπουργού ενημερώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες διεξοδικά από τον Σπύρο Παντελιά της Τράπεζας της Ελλάδος για την πρόταση σύστασης της «κακής τράπεζας» (bad bank) ή για την ακρίβεια της Ειδικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (Asset Management Company) ενημέρωσαν και το Πρωθυπουργικό Γραφείο.
  • Όμως, μετά τις ανταλλαγές δηλώσεων ανάμεσα στον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ανδρέα Ένρια και της Προέδρου του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), Έλκε Κένιχ, την οποία στηρίζουν με κάθε τρόπο και μέσο οι Μέρκελ και Σόιμπλε, το θέμα αναμένεται να εξετασθεί από το Μέγαρο Μαξίμου την επόμενη εβδομάδα. Ίσως και στις αρχές Δεκεμβρίου…