Ανεύθυνες συμπεριφορές που έφεραν τα νέα μέτρα και το λουκέτο

Ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα, ανακοίνωσε νέα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ ζήτησε τη συστράτευση όλων των πολιτών προκειμένου να ανακοπεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού. Tα τελευταία μέτρα πριν το γενικό lockdown.

Εστιατόρια, μπαρ, καφέ κατεβάζουν ρολά για ένα μήνα καθώς συγκαταλέγονται στις εστίες υπερμετάδοσης του ιού, όχι μόνον στην χώρα μας αλλά και διεθνώς. Άλλωστε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη σταματήσει να λειτουργούν.

«Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά τις εισηγήσεις των ειδικών μετά από πολλές σκέψεις και αναβολές. Δεν ήταν στόχος να πλήξει τον κλάδο της εστίασης, αλλά δυστυχώς αριθμός επαγγελματιών του χώρου που δεν είναι αμελητέος δεν τηρούσε τα προβλεπόμενα μέτρα. Δεν υπάρχει δυνατότητα έξω από κάθε μπαρ να υπάρχει ένας αστυνομικός που να ελέγχει σε 24ωρη βάση την τήρηση των μέτρων», αναφέρει στο ΕΜΕΑ.gr στέλεχος που έχει γνώση του θέματος.

«Μερίδιο ευθύνης όμως για το λουκέτο έχουν και οι πολίτες εκείνοι που δεν σεβάστηκαν τα μέτρα, συνέχιζαν σαν να μην συμβαίνει τίποτα τον τρόπο διασκέδασης τους, ο ένας δίπλα στον άλλο, νομίζοντας ότι ξεγελούν τις αρχές. Δεν κατάλαβαν όμως ότι τελικά ξεγελούν τους εαυτούς τους, θέτοντας σε κίνδυνο τις οικογένειες τους και τους φίλους τους. Σε τελική ανάλυση για μερικές ώρες διασκέδασης που δεν τους έχει λείψει οι άνθρωποι αυτοί φέρουν μερίδιο ευθύνης στο κλείσιμο που ανακοινώθηκε σήμερα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά..

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο EMEA.gr σερβιτόρος που εργάζεται χρόνια σε γνωστή καφετέρια του κέντρου η συμπεριφορά αριθμού επαγγελματιών που ο αριθμός των οποίων δεν είναι αμελητέος δημιουργούσε και άνισο ανταγωνισμό με εκείνους τους επαγγελματίες που τηρούσαν στο απόλυτο τα μέτρα.                                                                                                                                          «Ας ελπίσουμε τώρα ότι δεν θα δούμε περιστατικά που είδαμε στο παρελθόν προσπάθειας να ξεγελαστούν οι αρχές, όπως delivery και take away να μετατρέπονται τη νύχτα σε «άτυπα» μπαρ και σημεία συγκέντρωσης. Θα είναι κρίμα πραγματικά για τον κλάδο και ιδιαίτερα τους χιλιάδες απλούς και απόλυτα συνεπείς εργαζόμενους που εργάζονται στον κλάδο να γίνει ολική απαγόρευση λειτουργίας και αυτών των υπηρεσιών»