Η Ατομική Ευθύνη δοκιμάστηκε και απέτυχε – Ήρθε η ώρα των νέων μέτρων!

Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρήξεις με τις ομάδες πιέσεις επαγγελματιών που από την μια πιέζουν να μην ληφθούν νέα μέτρα, μην εφαρμόζοντας τα ήδη υπάρχοντα.

“Ατομική ευθύνη” είναι οι δύο λέξεις της εποχής μας. Από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, υπουργούς, τους ειδικούς επιστήμονες. Όλοι τονίζουν με κάθε ευκαιρία την μεγάλη σημασία της ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο lockdown στη χώρα μας.

Δυστυχώς όμως μια βόλτα και μόνον στο κέντρο της Αθήνας μας γεμίζει ανησυχία διότι η ατομική ευθύνη “χάνεται” στο βωμό του “εγώ”, της ανευθυνότητας, των θεωριών συνομωσίας και γενικότερα των κακών νοοτροπιών που κερδίζουν ταχύτατα έδαφος.

Την ίδια στιγμή που οι κλίνες στην εντατική θεραπεία στην Αττική πλησιάζουν τα όρια τους, τα κρούσματα  αυξάνονται, μαζί τους και ο αριθμός των θυμάτων, που χθες σε μια ημέρα έφτασε τους 13 νεκρούς. Οι αποστάσεις είναι ανύπαρκτες σε αρκετά κέντρα εστίασης. Ταυτόχρονα συνεχίζεται και η προσπάθεια από μερίδα επαγγελματιών να κερδίσουν έστω και μερικά λεπτά της ώρας παραπάνω και να κλείσουμε αργότερα τα μαγαζιά τους μετά τα μεσάνυχτα. Συνεχίζεται από ορισμένους και το “παιχνίδι” με τις μάσκες για να ξεγελασθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, απλά (αρκετοί) τις έχουμε σε ετοιμότητα σε περίπτωση που εμφανιστεί η αστυνομία. Γινόμαστε όλοι συγγενείς όταν είμαστε μεγάλη παρέα ώστε να δικαιολογείται ο αριθμός ανά τραπέζι και πολλά ακόμη.

Μόνος στόχος όχι η ατομική ευθύνη αλλά το ατομικό κέρδος και η ατομική πρόσκαιρη ικανοποίηση.

“Ίσως κάποτε θα πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνο εάν σεβαστούμε τους νόμους, τις αποφάσεις των ειδικών, τον γείτονα μας, την ίδια μας την οικογένεια θα πάμε μπροστά ως τόπος. Το ζήτημα δεν είναι να ξεγελάσουμε τις Αρχές. Το ζήτημα δεν είναι να μπουν κάποια παραπάνω χρήματα στο Ταμείο. Να έχουμε μια περιστασιακή χαρά. Η ζωή μας θα πρέπει να οργανωθεί με βάση μια διαφορετική λογική. Πρέπει όλοι να δείξουμε περισσότερη σοβαρότητα”, αναφέρει στο ΕΜΕΑ, ένας από τους αρμοδίους που επιθυμεί να διατηρήσει την  ανωνυμία του.

“Το πιο εύκολο πράγμα ήταν να ελέγχουμε την κατάσταση σε ένα γενικό lockdown. Όπως και κάναμε. Όταν όλα είναι κλειστά ο έλεγχος είναι ιδιαίτερα εύκολος και ταχύς. Οι παραβάτες εντοπίζονται ταχύτατα, δικαιολογίες δεν υπάρχουν και οι περισσότεροι υπάκουαν. Εκεί δεν υπάρχει ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ αλλά αναγκαστική πειθαρχία. Αυτή είναι η αλήθεια. Η ατομική ευθύνη ξεκίνησε όταν βγήκαμε από την καραντίνα  και τέθηκαν τα μέτρα που όλοι γνωρίζουμε. Η αποτελεσματικότητα των οποίων μέχρι σήμερα μας δείχνει – με μεγάλη θλίψη – ότι ατομική ευθύνη δεν υπάρχει από ένα σημαντικό μέρος συμπολιτών μας.  Έχουμε μια τελευταία ευκαιρία να αποδείξουμε το αντίθετο. Μην την σπαταλήσουμε, προς το συμφέρον όλων μας και προπάντων των ιδίων μας και των οικογενειών μας. Διαφορετικά πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε σκληρά οριζόντια μέτρα”, μας αναφέρει.

Η Ευρώπη λαμβάνει σκληρά μέτρα

Την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Γαλλία, την Ολλανδία, την Αγγλία λαμβάνονται αποφασιστικά μέτρα που φθάνουν σε κλείσιμο της εστίασης από τις απογευματινές ώρες, μικρές συναθροίσεις και αλλά σκληρά  μέτρα ώστε να προληφθεί το κακό σενάριο, στην Ελλάδα προγραμματίζεται η επαναλειτουργία μουσικών σκηνών, θεάτρων κλπ. Σε μια χώρα όμως που δεν υπάρχει ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ σε υψηλό επίπεδο αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο!

Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να δείξει την αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα που τη διακρίνει τους τελευταίους μήνες και να προχωρήσει σε ρήξεις με τις ομάδες πίεσης επαγγελματιών που από την μια πιέζουν να μην ληφθούν νέα μέτρα, μην εφαρμόζοντας τα ήδη υπάρχοντα.

Θα πρέπει άμεσα να αλλάξει στάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ