Θα΄χουν να λένε ιστορίες με τον Borris

Ο Donald Trump, η (προβληματική) προεκλογική του εκστρατεία και… οι ομοιότητες με τον Borris Johnson

Κανονικά τα προεδρικά debate είναι προκαθορισμένα για να αποτυπώσουν την επιτομή της αγόρευσης και πολιτικής ρητορείας. Κανονικά αποκαλύπτουν την ανιδιοτέλεια των πολιτικών αρχηγών. Την ποιότητα των χαρακτήρων των ηγετών. Τις προθέσεις τους. Την ανδρεία και επιφάνειά τους.

Για εμάς τους ρομαντικούς επιστήμονες, θα ήτο ιδανικό να δούμε μίαν τέτοιαν ρητορική αψιμαχία, πόσο μάλλον μίαν τέτοιαν χρονική στιγμή στην παγκόσμια ιστορία. Μα που τέτοια τύχη; Business is business και είμαστε γαλαξίες μακριά από οτιδήποτε που να φέρνει καν στην ιδέα του κανονικού τούτη την περίοδο.  Για το δε debate, από που να το πιάσει κανείς και που να το αφήσει;

Η συζήτηση κατά πολύς, με των 5 χρονών από τη μία Donald Trump και των γύρω στα 10 ετών κύριο Biden, εξελίχθηκε σε πραγματικό φιάσκο. Τίποτα ουσιαστικό και σοβαρό δεν ειπώθηκε και το χειρότερο; Ούτε καν σωστά επικοινωνιακά δεν είχε προετοιμαστεί ο δεύτερος, που κατά τ ’άλλα είχε αμέτρητα fail έναντι του Προέδρου στην φαρέτρα του. Ο κλασσικά εκπαιδευμένος πολιτικός κ. Biden, υπενθύμιζε ασταμάτητα στον εαυτό του να κοιτάει κατάματα στην κάμερα, στην προσπάθεια να πλησιάσει όσο το δυνατόν τους τηλεθεατές, όμως το επίπεδο και των δυο κυρίων στη συζήτηση, ήταν πραγματικά λίγο.

Ο μεν πρόεδρος κατ’ έπεφτε ασταμάτητα σε διακοπές και παρεμβάσεις, δεν επέτρεπε στον συντονιστή να ακολουθηθούν οι κανονισμοί και ευτέλιζε κάθε τι σοβαρό πήγαινε να ερωτηθεί. Προφανώς και από την εμφάνιση και των δυο διεκδικητών, ο Biden θα κέρδιζε.

Μη χείρον βέλτιστο άλλωστε, η μάστιγα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και όχι μόνο.

Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα λοιπόν μετά από την πρώτη ρητορική φαρσοκωμωδία των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών, από χθες μας κατακλύζουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου, σε όλους τους πιθανούς μας δέκτες με την πληροφορία πως το ζεύγος Trump βρέθηκε θετικό στον covid. Λογικό θα πει κανείς. Βρίσκεται σε προεκλογική καμπάνια και σπάνια φόραγε μάσκα. Η πιο απλή εξήγηση.

Σε δεύτερη ανάγνωση όμως, η παραφιλολογία που έχει φουντώσει, έχει κάθε λόγο. Προφανώς, διότι πρόκειται για 30 ημέρες πριν τις εκλογές, με ένα εξάμηνο στην ατζέντα του βαθιά προβληματικό για την εκστρατεία του, με ένα τραγικό debate στην πλάτη του, με μία χώρα σε πολλαπλά επίπεδα κρίσης και τώρα, με επιβεβλημένη απομάκρυνση του και αυτοπεριορισμό του λόγω covid.

Αν τα καταφέρει και ξαναεκλεγεί -που πάντα παίζουν και αυτές οι πιθανότητες- το μόνο βέβαιο είναι, πως κάτι ακόμη κοινό θα έχει, με τον φίλο του τον Borris.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ