Βάλτε μάσκα στα fake news

Το κράτος μέχρι τώρα δεν έχει κάνει κάτι για την ουσιαστική πάταξη αυτών των ψευδών δημοσιευμάτων αν και η νομοθεσία υπάρχει διαθέσιμη εδώ και καιρό

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να απέχει μόλις δυο μέρες, στις τάξεις των γονιών (και όχι μόνο) υπάρχει τεράστια αναστάτωση και διχογνωμία, για την χρήση των μασκών από τους μικρούς μαθητές. 

Τη φωνή της λογικής επισκιάζουν οι άναρθρες κραυγές ομάδων οι οποίες είναι αντίθετες στην χρήση της μάσκας, δημοσιεύοντας “μελέτες ειδικών” και απόψεις μεταμφιεσμένες σαν μελέτες και διοργανώνοντας διαμαρτυρίες οι οποίες αν δεν αφορούσαν κάτι τόσο σημαντικό, θα ήταν απλά γραφικές. 

Το σύνολο των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο δημοσιεύουν μελέτες επί μελετών για την χρήση της μάσκας και την αναγκαιότητα της για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, όμως αυτό δεν εμποδίζει τους “ειδικούς” του πληκτρολογίου να αμφισβητούν την επιστημονική γνώση, μοιράζοντας ανυπόστατα κείμενα τυχάρπαστων του διαδικτύου. 

Απαντώντας σε όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πολλές φορές την πρόθεση της να πατάξει την διασπορά των fake news και της παραπληροφόρησης, με πρόστιμα και κατέβασμα σελίδων που προωθούν επικίνδυνες λύσεις, αλλά και γιατροσόφια για την θεραπεία από τον νέο ιό.  Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε αυτό το θέμα, όμως το πρόβλημα παραμένει. 

Ο λόγος; 

Πέρα από την εκδήλωση προθέσεων, το κράτος μέχρι τώρα δεν έχει κάνει κάτι για την ουσιαστική πάταξη αυτών των δημοσιευμάτων. Το μόνο σημείο στο οποίο κινήθηκε άμεσα το κράτος, ήταν στο κατέβασμα και κλείδωμα των γκρουπ στο facebook τα οποία προέτρεπαν τους γονείς να μην φορέσουν μάσκα στα παιδιά τους στα σχολεία και σε περιπτώσεις καλούσαν και σε “δράση” ενάντια σε άλλους γονείς και δασκάλους. Οι σελίδες αυτές (ορθώς) κατέβηκαν, αλλά δεν είδαμε μέχρι τώρα πουθενά κάποια ποινική δίωξη σε αυτούς που ήταν από πίσω. 

Αυτό είναι και ένα από τα κύρια διαχρονικά προβλήματα της χώρας, η επιβολή των νόμων. Στη χώρα μας έχουμε πληθώρα νόμων, το πρόβλημα πάντα ήταν η εφαρμογή τους. Δυστυχώς στην χώρα μας ο νόμος ερμηνεύεται κατά τα συμφέροντα όποιου τον διαβάζει και τον εφαρμόζει. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, ο νόμος είναι νόμος και δεν επιδέχεται ερμηνείας. 

Τρανό παράδειγμα η Βρετανία. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν να εμφανίζονται οι πρώτες σελίδες διασποράς fake news, ορίστηκε και εφαρμόστηκε άμεσα η νομοθεσία που τις αντιμετώπιζε. Από τότε, και πιο συγκεκριμένα από τον Απρίλιο, δεκάδες σελίδες έχουν “κατέβει” και οι κάτοχοι τους αντιμετώπισαν τις συνέπειες των πράξεων τους. 

Να δούμε τι γίνεται αντίστοιχα στην χώρα μας; Το κράτος κατεβάζει “κάποιες” σελίδες και προσπαθεί με νουθεσίες να συνετίσει αυτούς που διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις θέτουν όλους τους υπόλοιπους σε κίνδυνο. 

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει μετά βασάνων η νέα σχολική χρονιά. Μια χρονιά που αποτελεί μια από τις κρισιμότερες στην σύγχρονη ιστορία και θα επηρεάσει τόσο την κοινωνική όσο και την οικονομική ζωή της χώρας, ενώ από αυτήν θα εξαρτηθεί ακόμα και η επιβολή ολικού lockdown, όσο και αν ειδικοί και κυβέρνηση προσπαθούν να τονίσουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. 

Έξω από τα σχολεία θα βρίσκονται και γονείς (και μη) που θα προσπαθούν να επιβάλουν την επικίνδυνη άποψη τους. Ίσως έφτασε η στιγμή να αναμετρηθούν η λογική και το ψέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ