Αρνητής της μάσκας: ένα νέο είδος ανατέλλει

Οι αντικρουόμενες συζητήσεις για την χρήση της μάσκας στην αρχή της πανδημίας οδήγησαν σε σύγχυση τον κόσμο. Τώρα πια το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. “Φορέστε μάσκα”

Είναι γεγονός ότι στις αρχές της πανδημίας οι ειδικοί επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι η μάσκα δεν είναι καθόλου απαραίτητη. Λίγο αργότερα τη συνιστούσαν θερμά, ενώ σήμερα είναι πλέον υποχρεωτική. Τα στάδια αυτά είναι λογικό να δημιούργησαν κάποια σύγχυση, η οποία δεν βοηθήθηκε και από το γεγονός ότι μέλη της κυβέρνησης, ιεράρχες και άλλοι opinion leaders εμφανίζονταν δημόσια άνευ μάσκας.

Σήμερα όμως το μήνυμα είναι σαφές και δυνατό: φοράμε μάσκα σε κλειστό χώρο, αλλά και σε ανοιχτό όταν η απόσταση από τους άλλους δεν είναι ικανή. Αποτελεί παρότρυνση της Επιτροπής των Ειδικών, αποτελεί νόμο του κράτους, αποτελεί σύσταση του ΠΟΥ και των εδώ ιατρικών συλλόγων.

Τότε γιατί μια μερίδα συμπατριωτών μας αρνείται πεισματικά να φορέσει;

1. Μία εξήγηση που έρχεται αυθορμήτως στο μυαλό είναι γιατί θέλουν να προκαλέσουν. Σαν τους εφήβους που δρουν προκλητικά μπροστά στις ηλικιωμένες κυρίες που περιμένουν το λεωφορείο για να τις σκανδαλίσουν, οι αρνητές της μάσκας ίσως να αντλούν ικανοποίηση από το γεγονός ότι ενοχλούν κάποιους από τους συμπολίτες τους που τις φορούν ευλαβικά. Οι δεύτεροι που είναι πεπεισμένοι ότι φορώντας μάσκα προστατεύουν την υγεία τη δική τους και των αγαπημένων τους θα αισθανθούν φόβο, εχθρότητα, ακόμα και μίσος για τους αρνητές. Τι παντοδύναμοι που θα πρέπει να αισθάνονται τότε οι πρώτοι!

2. Κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας απλά βρίσκονται σε άρνηση. Η άρνηση συμπεριλαμβάνεται στις αναμενόμενες αντιδράσεις απέναντι στα συγκλονιστικά γεγονότα που βιώνει ένας άνθρωπος στη ζωή του ανθρώπου (τέτοια είναι το πένθος, το διαζύγιο, η απόλυση, κ.ά.). Αρνούμαστε να πιστέψουμε ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός που μας συμβαίνει. Η στάση αυτή έρχεται και τροφοδοτείται από τα διάφορα σενάρια των συνωμοσιολόγων. «Δεν υπάρχει κορωνοϊός», λένε, «όλα γίνονται για να δημιουργηθεί μια νέα τάξη πραγμάτων». Πέφτει εύκολα ο σπόρος και βρίσκει γόνιμο το έδαφος στον άνθρωπο που τρέμει μην αλλάξει η καθημερινότητά του ή ακόμα χειρότερα μην τυχόν και αρρωστήσει ή πεθάνει κάποιος δικός του άνθρωπος.

3. Τέλος, υπάρχει και μία άλλη εξήγηση: δεν φοράμε μάσκες γιατί είμαστε Έλληνες. Και ως γνωστόν, του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει. Αρκεί να πει κάτι η κυβέρνηση (ή οποιοσδήποτε άλλος έχει εξουσία ή γνώση) για να το απορρίψουμε μετά βδελυγμίας. Και ας μην κρυβόμαστε και μεταξύ μας: οι Έλληνες είμαστε μια συνομοταξία ανθρώπων που θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου, είμαστε ατομιστές, ολίγον τι ναρκισσιστές, ανώτεροι από όλους τους άλλους και βεβαίως καχύποπτοι για τον Μπιλ Γκέιτς, τον Νίκο Χαρδαλιά, τη νέα τάξη πραγμάτων και τους Αμερικάνους (sic).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ