The Eye of the Samurai

Η δύναμη του να γνωρίζεις τον εαυτό σου, τα όρια σου, τις δυνάμεις και τα θέλω σου, είναι η κινητήριος δύναμη της δικής σου ζωής

Στη συναναστροφή μας με άλλους ανθρώπους, το να προσπαθούμε να γνωρίσουμε όσα περισσότερα γίνεται για τους άλλους αλλά και να τους παρατηρούμε στο πώς κινούνται, είναι μια εύκολη διαδικασία που συχνά γίνεται πολύ αυτόματα. Η παρατήρηση όμως της δικής μας συμπεριφοράς είναι πάντα πιο δύσκολη και αυτό γιατί δεν έχουμε εκπαιδευτεί στο να παρατηρούμε τον εαυτό μας και να ερμηνεύουμε τη δική μας συμπεριφορά. Όπως είχε αναφέρει και ο Jim Rohn “Αν δεις με τα μάτια σου, θα δεις πράγματα, ενώ αν «δεις» με το μυαλό σου θα «δεις» απαντήσεις”

Και μιας και οι διακοπές πλησιάζουν ή έχουν ξεκινήσει ήδη για κάποιους, ας προσπαθήσουμε να αφήσουμε την ένταση της καθημερινότητας πίσω μας και να κάνουμε μια πραγματική διακοπή των όσων κάναμε όλον αυτόν τον καιρό. Ας ασχοληθούμε με τον εαυτό μας, με τις σκέψεις και τα θέλω μας. Ας παρατηρήσουμε τί πραγματικά θέλουμε στην καθημερινότητά μας, στη ζωή μας τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική.

Ας αφουγκραστούμε τον εαυτό μας αφού πρώτα τον παρατηρήσουμε!

Εσύ πόσο συχνά παρατηρείς τον… εαυτό σου;

Γνωρίζεις ότι η αυτοπαρατήρηση ως τεχνική είναι μια από τις πιο δύσκολες αλλά και η πιο σημαντική, ώστε να ξεκινήσεις να αλλάζεις τόσο την συμπεριφορά σου όσο και τις πεποιθήσεις σου; Γνωρίζεις ότι καταφέρνοντας να παρατηρήσεις τον εαυτό σου, αποκτάς την ικανότητα να παρατηρείς και τους γύρω σου διαφορετικά, να διαμορφώνεις μια διαφορετική εικόνα των σχέσεων και των συνεργασιών με τους γύρω σου αλλά το σημαντικότερο όλων να επικοινωνείς διαφορετικά;

Τις προάλλες ήμουν με μια ομάδα επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις πωλήσεις  και τους εξηγούσα ακριβώς αυτό. Δηλαδή, τη δύναμη της αυτοπαρατήρησης. Γιατί κοιτάμε πάντα τι κάνει ο άλλος, ο πελάτης στην προκειμένη περίπτωση, και όχι τι κάνουμε εμείς; Τους παραξένεψε όταν τους εξηγούσα ότι η επίδοση τους δεν βασίζεται στον ανταγωνισμό και στο πόσο καλύτεροι είναι εκείνοι από τον ανταγωνιστή τους, ή τον συνάδελφό τους. Η επίδοση του καθενός, σε ό,τι και αν κάνουμε, βασίζεται στην εκτίμηση των δικών μας ορίων και αντοχών! Η εκτίμηση όμως αυτή γίνεται μετά από αυτοπαρατήρηση.

Η δύναμη του να γνωρίζεις τον εαυτό σου, τα όρια σου, τις δυνάμεις και τα θέλω σου, είναι η κινητήριος δύναμη της δικής σου ζωής. Αν προσπαθούμε να δούμε τη δική μας τη ζωή μέσα από τα όρια του διπλανού μας, τα θέλω του διπλανού μας αλλά και τις αντοχές του άλλου, έχουμε χάσει αυτομάτως την μαγεία της δικής μας ζωής!

Εξασκείστε λοιπόν τη δύναμη της παρατήρησης με μια μικρή -σοφή- κίνηση που κάνει ο samurai. Παρατηρεί, κρίνει και μάχεται…

Προσπαθήστε να παρατηρήσετε όσο καλύτερα μπορείτε το περιβάλλον γύρω σας. Αν είστε σε έναν κλειστό χώρο, παρατηρήστε τα αντικείμενα, τα χρώματα, τη θέση αυτών. Αν είστε σε εξωτερικό χώρο παρατηρήστε τη φύση, τα αυτοκίνητα, τα σπίτια, τα σύννεφα αλλά και ό,τι άλλο μικρό ή μεγάλο σας τραβάει την προσοχή.

Τώρα κλείστε τα μάτια και με τη δύναμη του… samurai προσπαθήστε να “δείτε” νοερά όλα αυτά που παρατηρήσατε πριν, χωρίς όμως να ανοίξετε τα μάτια σας. Με τα μάτια του νου τοποθετήστε πάλι τον εαυτό σας στο χώρο.

Όταν πιστεύετε ότι έχετε δει νοερά όσα πραγματικά έχετε παρατηρήσει, ανοίξτε τα μάτια σας.  

Πόσο όμοιες ήταν οι εικόνες; 

Η άσκηση αυτή εξασκεί τον εγκέφαλο αλλά κυρίως εξασκεί την ικανότητα της παρατήρησης και κυρίως της κάθε στιγμής. Παρατηρήστε τον εαυτό σας κάθε στιγμή, αναγνωρίστε τα μηνύματα που σας στέλνει και φροντίστε τα δικά σας θέλω, για μια όμορφη δικής σας πραγματικότητα! Σιγά – σιγά χτίζουμε τις αλλαγές μέσα μας, διαμορφώνουμε νέες στρατηγικές και εμπειρίες. Καθένας μας είναι μοναδικός, και το σημαντικότερο όλων, ο τρόπος που παρατηρούμε και ορίζουμε τις κινήσεις μας ο καθένας μας είναι και αυτός μοναδικός. Η επιτυχία πάρα πολλές φορές βασίζεται στην αυτεπίγνωση των κινήσεων μας, των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Με την ευκαιρία των διακοπών και της ηρεμίας που έχουμε λίγο περισσότερο όλοι αυτές τις ημέρες, προπονηθείτε στην αυτοπαρατήρηση και αφουγκραστείτε όλα αυτά που μερικές φορές ενδόμυχα γνωρίζουμε για τον εαυτό μας αλλά δεν έχουμε το χρόνο να παρατηρήσουμε!

Καλή ξεκούραση σε όλους και Καλό Δεκαπενταύγουστο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ