Η Αξία ως κινητήριος δύναμη

Σε αυτή την εποχή που ζούμε, της ευελιξίας και της ταχύτητας, οι αξίες αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και σημασία. Το όραμα του καθενός, η προσαρμοστικότητα, το πάθος και το ήθος του τείθονται ως θεμέλιοι λίθοι μια πυραμίδας αξιών που μπορούν, όσο ποτέ να μας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσουμε και να φθάσουμε τους στόχους μας με τρόπο αποτελεσματικό.

Πολλές φορές το αναφέρουμε αλλά τώρα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: Η δύναμη που έχει ο άνθρωπος να ελέγχει τον εαυτό του, και ιδιαίτερα τη σκέψη του είναι μαγική. Φανταστείτε ότι κάθε ημέρα ο εγκέφαλός μας δημιουργεί 40,000-50,000 σκέψεις και το 90% των σκεψεων αυτών είναι επαναλαμβανόμενες. Με δεδομένο αυτό, αν το 90% των σκέψεων αυτών είναι αρνητικές σκέψεις και επαναλαμβανόμενες, θα έλεγα ότι φαντάζει δύσκολο να ανταπεξέλθουμε στην σημερινή κατάσταση σε συνδυασμό με όλα τα συναισθήματα που αυτή δημιουργεί.

Συνεπώς στον τομέα αυτό είναι προφανές ότι άν δουλέψουμε τη σκέψη μας, τα οφέλη μπορεί να είναι πολλαπλά και ακόμα πιο σημαντικά εάν μπορέσουμε να δουλέψουμε το άγχος και το φόβο μας που οφείλονται στην αβεβαιότητα που έχουμε για το τί θα συμβεί. Κάτι για το οποίο κανένας δεν μπορεί να μας δώσει απάντηση. Μην ξεχνάμε ότι με την παρούσα κατάσταση ουσιαστικά όλοι αντιμετωπίζουμε μια αβεβαιότητα η οποία κλονίζει τις βασικές μας αξίες στο τί ορίζουμε ασφάλεια, υγεία, χαρά, μέλλον αλλά και έλεγχο της ζωής μας. Και το τελευταίο, ο έλεγχος, είναι και αυτό που μας προκαλεί ένταση για το πως θα ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα, στην εργασία μας και στον τρόπο ζωής μας γενικότερα.

Η πανδημία εχει αναπροσδιορίσει τον τρόπο που εργαζόμαστε και η τεχνολογία περισσότερο από κάθε άλλη φορά μας καλεί να προσαρμοστούμε στο εδώ και τώρα. Η δεξιότητα αυτή χαρακτηρίζεται ώς προσαρμοστικότητα ή μπορεί να το έχετε ακούσει ώς Adaptability και προσδιορίζεται από χαρακτηριστικά όπως η ευελιξία, το θάρρος, η ανθεκτικότητα και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Ουσιαστικά είναι μια δεξιότητα στην οποία μπορούμε να εκπαιδευτούμε και κρίνεται ώς πιο σημαντική και από την συναισθηματική μας νοημοσύνη και ευφυϊα σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες. Και βέβαια, δεν μπορούμε να πατήσουμε κανένα διακόπτη ON-OFF και να αλλάξουμε τα δεδομένα της ζωής κάθε φορά. Δεν υπάρχει τέτοιος διακόπτης. Υπάρχει όμως ένα dimmer, ένας άλλος διακόπτης που αυξομειώνει τις εντάσεις, τα συναισθήματα, τη δύναμη των σκέψεων. Και αυτός ο διακόπτης είναι η δεξιότητα του αυτοελέγχου που ορίζει την ευτυχία μας και καθορίζει την πορεία μας.

Η σεροτονίνη είναι μια ορμόνη που θεωρείται ότι συμβάλλει στα συναισθήματα και στις αλλαγές της συμπεριφοράς και εμφανίζεται να παίζει ρόλο κλειδί στην διατήρηση της ισορροπίας της διάθεσης. Για αυτό το λόγο και μερικές φορές η σεροτονίνη αποκαλείται το “χάπι της ευτυχίας”, επειδή συμβάλλει στην ευεξία και στην ευτυχία όταν είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν θα μπορούσαμε λοιπόν να ελέγξουμε κάτι αυτή την περίοδο είναι το σώμα μας και ο ..εγκέφαλός μας μαζί με τις ορμόνες και τα αποτελέσματα αυτών.

Ξεκινηστε ώς πρώτο βήμα να θέσουμε, να δημιουργήσουμε την πυραμίδα των αξιών μας και πάνω σε αυτή πάμε να κτίσουμε τις σκέψεις μας ο καθένας χωριστά. Διαμορφώστε μια πυραμίδα όπου στην κορυφή θα τοποθετήσετε την πιο σημαντική σας αξία: Αυτό μπορεί να είναι η υγεία, η εργασία, οι φίλοι, η οικογένεια. Φτιάξτε λοιπόν την δική σας πυραμίδα ξεκινώντας από την κορυφή με την πιο σημαντική αξία και κατεβείτε επίπεδα συμπληρώνοντας με τις λιγότερες σημαντικές αξίες που θέτετε για τη δική σας ζωή. Εστιάστε τη σκέψη σας και τους στόχους σας στην πυραμίδα που έχετε δημιουργήσει. Κάθε πυραμίδα, για τον καθένα από εμάς είναι σίγουρα διαφορετική. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος.

Για τον καθένα μας, η πυραμίδα των αξιών του είναι σωστή και αυτή καλούμαστε να υιοθετήσουμε και να υπηρετήσουμε. Σημασία έχει ότι για αυτή την πυραμίδα αγωνίζεστε καθημερινά, προσπαθώντας να τη διατηρήσετε και να την κρατήσετε σε ισορροπία ώστε να μη γείρει και καταρεύσει. Εστιάστε στα σημαντικά δεδομένα της δικής σας ζωής, των δικών σας αξιών και νιώστε τη δύναμη κάθε μέρα και κάθε στιγμή που καταφέρνετε να διατηρείτε την πυραμίδα σας.

Και με αυτό τον τρόπο νιώθουμε οτι τη δική μας τη ζωή την ελέγχουμε. Και αυτή ειναι η μεγαλύτερη ανθρώπινη δύναμη! Αξιοποιήστε τη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ