Άτακτες σκέψεις με ένα ποτήρι κρασί – Μικρή Αρκούδα

Ο Γιώργος Βελισσάριος μας προτρέπει να παίξουμε με τις λέξεις… και “ίσως” έχεις δίκιο!

Κρατάω στα χέρια μου ένα λευκό κρασί από ένα αξιόλογο παραγωγό της Θεσσαλίας, τη Μικρή Αρκούδα του 2019 του Χρήστου Ζαφειράκη.

Πρόκειται για ένα από Ασύρτικο, Chardonnay και Μαλαγουζιά που συνδυάζονται αρμονικά και δίνουν ένα ισορροπημένο καθημερινό κρασί με αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων, νότες λευκών λουλουδιών και ορυκτών και λαμπερό λεμονοπράσινο χρώμα.

Σκέφτομαι πως πολλές φορές ένας επιθετικός προσδιορισμός αλλάζει τελείως την αντίληψη που έχουμε για κάτι.

Αρκούδα είναι κάτι που μας φοβίζει και μας γεννά συνειρμούς δέους και ανασφάλειας. Μικρή αρκούδα είναι κάτι τρυφερό και αγαπησιάρικο που μας θυμίζει τα κουκλάκια των παιδικών μας χρόνων ( ή του Μr. Bean ) και δεκάδες ιστορίες και ταινίες κινουμένων σχεδίων. Μια λέξη και οι συνειρμοί μεταβάλλονται και μαζί τους και ο τρόπος που εμείς τοποθετούμαστε απέναντι στα πράγματα.

Τα παιχνίδια των λέξεων!

Πόσο όμορφο αλήθεια είναι το παιχνίδι με τις λέξεις. Πως μια λέξη αλλάζει καθοριστικά το νόημα μιας φράσης και πως επακόλουθα αλλάζει τη διάθεση του αποδέκτη της.

Θυμάμαι ένα σοφό άνθρωπο που είχα την καλή τύχη να θεωρώ κάποτε μέντορα μου. Είχε μια μοναδική ικανότητα να παίζει με τις λέξεις φτάνοντας στα όρια της δημαγωγίας. Αν για παράδειγμα ένιωθες ότι οι συνθήκες στο εργασιακό περιβάλλον σε αμφισβητούσαν θα εισέπρατες φράσεις του τύπου “είσαι ίσως ο σημαντικότερος κρίκος της αλυσίδας μας”. Εσύ κρατούσες το συγκριτικό “σημαντικότερος” και αυτόματα ένιωθες μια ανάταση. Εκείνος είχε διασώσει την αλήθεια με την αριστοτεχνική προσθήκη της λέξης “ίσως”.

Κάντε κι εσείς το ίδιο παιχνίδι. Κάθε φορά που κάτι σας αγχώνει ή σας στεναχωρεί, διαλέξτε μια λέξη που να μπορεί να μεταβάλλει το νόημα της φράσης και κατ’ επέκταση τη ψυχολογία σας. Νιώστε τη δύναμη των λέξεων και την αξία τους.

Και με την προτροπή αυτή ξαναγεμίζω το ποτήρι μου με τη Μικρή Αρκούδα και απολαμβάνω τα αρώματα του ελληνικού καλοκαιριού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ