emea business monitor

Tο Zoom δε θα σε αντικαταστήσει ποτέ!

Και γιατί, αν και tech & digital geek, υποστηρίζω πουριτανώς τη φυσική παρουσία;

Ανήκω στους υπέρμαχους που πιστεύουν ότι η face to face μαζί με τη γλωσσική επικοινωνία εδρεύουν σε έναν υψηλό θρόνο που δε μπορεί να τους απειλήσει κάνεις.

Το βλέμμα, η γλώσσα του σώματος, οι εκφράσεις του προσώπου και η οικειότητα η μή, πάντα θα σου δείχνουν πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζεις ότι μπορούν να σου προσφέρουν οι καλογραμμένοι λόγοι ή οι virtual συναντήσεις. Ανακηρύξαμε το Skype και το Zoom σε μικρές θεότητες επικοινωνίας, και καλά κάναμε αν αναλογιστείς ότι παλιότερα στέλναμε γράμμα ή περιστέρι για να επικοινωνήσουμε, πατούσαμε το 0 για να καθαρίσει γραμμή ή περιμέναμε κανά 5λεπτο για να μας δώσει το πράσινο φως η γραμμή στο internet με το βροντερό ήχο για να συνδεθούμε.

Προφανώς και θα χρησιμοποιούμε αυτά τα μέσα επικοινωνίας γιατί διευκολύνουν τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, μας κάνουν ειδήμονες στο time management και μας γλιτώνουν από χρόνο στα πέρα δώθε για τις συναντήσεις μας. Μην προτιμήσεις όμως ποτέ αυτές τις πλατφόρμες στα πρώτα στάδια μιας σχέσης, οποιασδήποτε σχέσης, όταν θέλεις να γνωρίσεις καλά τον άλλον και προσπαθείς να χτίσεις γέφυρες εμπιστοσύνης.

Τα face to face meetings ήταν, είναι και θα είναι ο βωμός για να προσκυνάς. Η χημεία σου με το συνομιλητή σου, η ενέργεια σου στο χώρο, ο ήχος της φωνής σου ή ακόμα και η σιωπή σου είναι σημεία που καμιά πλατφόρμα επικοινωνίας… όσα plugins με artificial intelligence κι αν της βάλεις, δεν πρόκειται να σου εξασφαλίσει το wow effect που κάνει ένα πομπό κι ένα δέκτη να “δεθούν” με μαγικό τρόπο. 

Και γιατί, αν και tech & digital geek, υποστηρίζω πουριτανώς τη φυσική παρουσία;

7 καλοί λόγοι που ίσως σε πείσουν:

  • Η μη λεκτική επικοινωνία είναι μακρά πιο σημαντική από τις προετοιμασμένες καλοστημένες λέξεις. Εξάλλου είμαι ειδική στο να διαβάζω τη γλώσσα του σώματος, κάτι που δεν μπορώ να κάνω εύκολα μέσα από μια οθόνη πλατφόρμας που συνήθως το μήνυμα που στέλνεται είναι εντελώς διαφορετικό και δίσημο.
  • Η δια ζώσης επικοινωνία σε μία συζήτηση είναι συνήθως λιγότερο επιτηδευμένη και μπορεί να “πηδά” από το ένα θέμα στο άλλο με πολύ φυσικό τρόπο, πράγμα για το οποίο βάσει της εμπειρίας μου, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά απρόσμενα opportunities.
  • Σίγουρα μπορώ να είμαι πιο άνετη και να αλληλεπιδρώ με τους άλλους ευκολότερα όταν κάθονται απέναντι μου, πράγμα που δε συμβαίνει στις προγραμματισμένες virtual συναντήσεις που αναγκάζεσαι να περιμένεις τη σειρά σου για να μιλήσεις. Το να γελάσεις αυθόρμητα, να μπορείς να ακούς τον άλλον ευκολότερα, να τον διακόπτεις χαριτωμένα για να κάνεις ένα σχόλιο ή να βλέπεις τις συμπεριφορικές εναλλαγές του, είναι αδιαμφισβήτητα ο πυρήνας της διαπροσωπικής επικοινωνίας.
  • Σίγουρα στις live συναντήσεις δεν είχα ποτέ μέχρι σήμερα πρόβλημα για να συνδέσω κάποια κάμερα, για να φτιάξω τη χαμηλή σύνδεση, ή να διορθώσω τις ρυθμίσεις στο μικρόφωνο για να ακούγομαι καλύτερα. Η αλήθεια είναι πως δε χρειάστηκε να έχω ποτέ μικρόφωνο στη τσάντα μου: τα λέω καλύτερα off the record & έχω δυνατή γλώσσα του σώματος.
  • Το ίδιο παραδοσιακή είμαι και με τη γραφή. Τρελαίνομαι να γράφω με μολύβι σε κόλλες χαρτιού και αυτό είναι κάτι που με έχει γλιτώσει πολλές φορές στις live συναντήσεις γιατί μπορώ επιτόπου να σχεδιάσω ή να δείξω κάτι σε κάποιον. Αυτό σίγουρα δε μπορείς να το κάνεις σε ένα virtual meeting room. Το ίδιο ισχύει και με το brain storming. Φαντάσου μέσα από μια πλατφόρμα να θες να συγχρονίσεις τον καταιγισμό σκέψεων και ιδεών 10 διαφορετικών ανθρώπων που δε θα προλαβαίνουν να σημειώνουν τα λεγόμενα του προλαλήσαντα.
  • Τα παρακάτω είναι από τα πιο κύρια key points του personal branding σου. Αυτό που θα επιλέξεις να φοράς, η συχνότητα του βηματισμού σου, ο τρόπος που εισέρχεσαι σε μία αίθουσα ή σε ένα γραφείο, η χειραψία σου, η εντύπωση που δίνεις στον άλλον με το βλέμμα σου, ακόμα και η τσάντα σου, τα μολύβια σου ή η πένα σου είναι προσωπικά στοιχεία που έχουν περισσότερη αξία από όση τους δίνεις ή νομίζεις πως έχουν.
  • Ξέρεις τι σημαίνει το lost in translation; Εγώ το βιώνω στο πρώτο 5λεπτο με το συνομιλητή μου και ευτυχώς για μένα εάν υπάρχει αμοιβαία εξυπνάδα, μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αντλήσουμε τόσες πληροφορίες ο ένας για τον άλλον που το business pitch μπροστά του, ωχριά. 

Τώρα αν εσύ νομίζεις ότι ανακάλυψες το χαλκό επειδή συνδέθηκες 10 φορές στην περίοδο της καραντίνας σε μια πλατφόρμα όπως το Zoom, θα σε στεναχωρήσω αλλά δε μπήκες στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού….κι αυτό δε μπορεί να το πετύχει καμιά online πλατφόρμα, αλλά μόνο η έντονη προσωπικότητά σου, η αύρα σου, η ενέργειά σου και φυσικά μερικά small tips για να εξελίξεις το personal branding σου! 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.