Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ένα χρήσιμο χρηματοδοτικό “εργαλείο”

Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι δάνειο που χορηγείται απευθείας από  το κράτος και το οποίο θα αρχίσει να αποπληρώνεται από τον Ιανουάριο του 2020 σε 40 δόσεις

Μέχρι την Παρασκευή 15/3 όσες επιχειρήσεις είχαν κάνει την αρχική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα “επιστρεπτέα προκαταβολή” μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα mybusinesssupport της ΑΑΔΕ, να δουν τι ποσό δικαιούνται να εισπράξουν και να επιλέξουν αν θέλουν να το πάρουν όλο, ένα μέρος του ή να μην κάνουν χρήση του προγράμματος.

Τι είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή;

Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι δάνειο που χορηγείται απευθείας από  το κράτος και το οποίο θα αρχίσει να αποπληρώνεται από τον Ιανουάριο του 2020 σε 40 δόσεις. Οι δόσεις αυτές θα εμφανίζονται στην εικόνα της επιχείρησης στην ΑΑΔΕ όπως όλες οι άλλες φορολογικές υποχρεώσεις. Η δέσμευση που έχει η επιχείρηση που το λαμβάνει είναι να διατηρήσει τον ίδιο μέσο όρο προσωπικού που είχε στις 31/3/2020 μέχρι και την 31/10/2020

Το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής καθορίζεται κυρίως από την πτώση του τζίρου που υπήρξε τον μήνα Μάρτιο σε σχέση με τον μέσο όρο του τζίρου του Μαρτίου τις προηγούμενες χρήσεις. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το ποσό που μπορούν να εισπράξουν είναι δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 άτομα προσωπικό, θα χαριστεί το 40% του κεφαλαίου, με την προϋπόθεση ότι δεν θα μειώσουν το μέσο όρο του προσωπικού τους για τον επόμενο χρόνο, μέχρι τις 31/3/2021.

Κάθε επιχείρηση μπορεί να επιλέξει να αντλήσει το δάνειο είτε μέσω του προσωρινού πλαισίου στήριξης είτε μέσω του πλαισίου “de minimis”. Η σημαντικότερη διαφορά είναι ότι στο πλαίσιο “de minimis” μπορούν να ενταχθούν και επιχειρήσεις οι οποίες έχουν απωλέσει πάνω από το μισό του κεφαλαίου τους λόγω ζημιών.

Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με εντολή δημόσιας αρχής είναι δικαιούχοι του προγράμματος ακόμα και στην περίπτωση που δεν είχαν πτώση τζίρου. Στην περίπτωση αυτή δικαιούνται το minimum ποσό το οποίο καθορίζεται από τους υπαλλήλους που απασχολούνται. Επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό παίρνουν δικαιούνται τουλάχιστον 2.000 ευρώ, από ένα έως πέντε άτομα προσωπικό 4.000, από έξι έως είκοσι 8.000, από είκοσι έναν έως πενήντα 15.000 και από πενήντα ένα και πάνω 30.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος

Δικαιούχοι του προγράμματος μπορεί να είναι ακόμα και επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί στη λίστα των πληττόμενων βάσει ΚΑΔ, αρκεί να έχουν πτώση τζίρου.

Αυτό που εκπλήσσει θετικά, είναι ότι η πλατφόρμα αντλεί τις πληροφορίες που βρίσκονται στις φορολογικές δηλώσεις και στο ΕΡΓΑΝΗ, ώστε να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς για να διαπιστώσει τους δικαιούχους και να καθορίσει το μέγιστο ύψος του δικαιούμενου ποσού, αυτόματα. Ας γίνει αυτό ένα παράδειγμα προς άλλες υπηρεσίες, π.χ. τον ΕΦΚΑ που ενώ οι απαραίτητες πληροφορίες βρίσκονται παντού στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των ΥΜΣ και του ΓΕΜΗ εξακολουθεί να απαιτεί ταυτοπρόσωπη παρουσία του ασφαλισμένου προκειμένου να γίνει απογραφή του.

Τα προβλήματα

Φυσικά δεν λείπουν τα προβλήματα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν εμφανίζεται ο σωστός αριθμός προσωπικού ή που εμφανίζονται ως μη δικαιούχοι επιχειρήσεις οι οποίες εντάχθηκαν στον ΦΠΑ μετά τον Μάρτιο του 2019. Επίσης ενώ η προθεσμία υποβολής της αίτησης είναι ασφυκτική ζητούνται στην αίτηση πληροφορίες που δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθούν γρήγορα και με ακρίβεια. Αναφέρομαι στην υποχρέωση να γραφτούν οι ενισχύσεις που έχουν πάρει οι επιχειρήσεις από το προσωρινό πλαίσιο ή από το “de minimis”, ακόμα και σε περιπτώσεις που είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν εξαντλείται το όριο χρηματοδότησης. Η πληροφόρηση αυτή θα έπρεπε να αντλείται άμεσα από το “Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων” και να ελεγχθούν από τις δημόσιες αρχές.

Τέλος θα πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με το τι σημαίνει διατήρηση του ίδιου μέσου όρου προσωπικού. Τι θα συμβεί στις περιπτώσεις που στις 31/3/2020 που είναι η ημερομηνία αναφοράς για την διατήρηση του προσωπικού υπήρχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου; Τι θα γίνει στις περιπτώσεις οικειοθελών αποχωρήσεων; Γνώμη μου είναι ότι όπως στην περίπτωση της αναστολής συμβάσεων, η λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις δεν λογίζονται ως μείωση προσωπικού, το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και στην περίπτωση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ