Επιστροφή σε μια διαφορετική κανονικότητα

Η πανδημία ανέδειξε παθογένειες, παρωχημένα μοντέλα αλλά και δυναμικές που δεν γνωρίζαμε ότι μέχρι τώρα υπήρχαν

Βρισκόμαστε σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές στην ιστορία της χώρας μας, σε μια προσπάθεια επανόδου σε μια κανονικότητα που θα είναι όμως πολύ διαφορετική από εκείνη που γνωρίζαμε και αναμένουμε, έχοντας μπροστά μας αχαρτογράφητα νερά.

Σε αυτή τη μετάβαση έχουμε ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα το οποίο κατακτήθηκε με μεθοδικότητα και προσήλωση στον στόχο θωράκισης της κοινωνίας μας από μια ανεξέλεγκτη πανδημία. Αυτό το επίτευγμα αποτυπώνεται στην έννοια Αξιοπιστία, η οποία πλέον διατρέχει τόσο το εσωτερικό της χώρας όσο και τη διεθνή κοινότητα.

Η διαχείριση αυτής της αξιοπιστίας αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση την επόμενη ημέρα στη στρατηγική επαναφοράς της χώρας στη βιωσιμότητα καταρχάς και στην ανάπτυξη που είναι και το απόλυτο απαιτούμενο. Το πεδίο μάχης είναι αυτό της οικονομίας που παίρνει τη σκυτάλη και συμπορεύεται με εκείνο της δημόσιας υγείας.

Οι πρώτες επιπτώσεις της πανδημίας έχουν σαφώς αγγίξει συγκεκριμένες συνιστώσες της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύοντας παθογένειες, παρωχημένα μοντέλα αλλά και δυναμικές που δεν γνωρίζαμε ότι μέχρι τώρα υπήρχαν. Είναι εύκολο να κάνει κάποιος επιφανειακές διαπιστώσεις αλλά οι πραγματικές διαστάσεις αυτού που έρχεται απαιτούν μια πολύ σοβαρή προσέγγιση η οποία να λαμβάνει υπόψη της, την παγκόσμια ισορροπία ή ανισορροπία που θα αντιμετωπίσουμε.

Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να εντοπίσουμε τέσσερεις πυλώνες οι οποίοι αν και φαινομενικά μη σχετιζόμενοι μεταξύ τους, συνιστούν βασικές παραμέτρους επαναφοράς σε αυτή τη νέα και διαφοροποιημένη κανονικότητα. Πυλώνες, που επιβάλλεται να αντιμετωπισθούν με σοβαρότητα, σχεδιασμό και αποφασιστικότητα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανάπτυξης.

Εκπαίδευση, Τουρισμός, Υγεία, Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα. Τέσσερις πλευρές ενός οικοσυστήματος – και ειδικότερα του ελληνικού – που στοιχειοθετούν το αφήγημα του σήμερα και του αύριο.

Εξειδικεύοντας σε καθέναν από τους τέσσερις πυλώνες, είναι σαφές ότι η Εκπαίδευση και τα εργαλεία που αναπροσαρμόζουν τη διδασκαλία, την εκμάθηση και την εξέλιξη της γνώσης τέθηκαν στο επίκεντρο όλων των εμπλεκόμενων. Σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η ορθολογική ένταξη των ψηφιακών εκδοχών διδασκαλίας είναι μια τεράστια πρόκληση και αφορμή για ανασχεδιασμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλους τους τομείς και ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Ο Τουρισμός, ο οποίος πλήττεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό οφείλει να επαναπροσδιορίσει συνολικά τη θέση του σε ένα περιβάλλον όπου νέα δεδομένα έρχονται να επιβάλλουν νέες μορφές παροχής υπηρεσιών διατηρώντας παράλληλα την εμπειρία του επισκέπτη στον υψηλότερο βαθμό.

Υποδειγματικές, ξενοδοχειακές μονάδες που θα προσφέρουν ποιοτική παραμονή και με μεγάλο σύμμαχο τις καιρικές συνθήκες είναι αυτή τη στιγμή το μεγάλο στοίχημα. Σε αυτό το πλαίσιο η ολική προσαρμογή σε μια δωδεκάμηνη περίοδο, όπου να παρέχεται η υποδομή και η δυνατότητα για συνεδριακό και ιατρικό  τουρισμό με υλικοτεχνικές υποδομές υψηλού επίπεδου, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους ότι μπαίνουμε σε ένα υβριδικό περιβάλλον διαβίωσης , όπου η φυσική παρουσία με την ψηφιακή διασύνδεση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Η Υγεία, ανέδειξε για μία ακόμη φορά το εξαιρετικά υψηλό δυναμικό, τη γνωστική επάρκεια αλλά και τις μεγάλες και δομικές αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν ώστε το υγειονομικό μας σύστημα να ανταποκριθεί σε νέες απαιτήσεις, ανάγκες με προδιαγραφές διαρκούς ετοιμότητας σε καταστάσεις διευρυμένης κρίσης. Επιβάλλεται να επεκτείνουμε τις ιατρικές μας δυνατότητες στην έρευνα σε συνεργασία με διεθνή  κέντρα και να προσφέρουμε δυνατότητα σε μαθητευόμενους νέους ιατρούς κάθε εθνικότητας να εξειδικευθούν.

Η Καινοτομία και Νεοφυής Επιχειρηματικότητα, είναι πλέον μια απλά σημαντική δυναμική ανάπτυξη της χώρας αλλά και ενδεχομένως η απάντηση στη διέξοδο για μια ανάπτυξη πλήρως διασυνδεδεμένη με την παγκοσμιοποιημένη και διασυνδεδεμένη οικονομία. Η σύμπραξη Κεντρικής και περιφερειακής διακυβέρνησης στη μετατροπή της χώρας σε ένα εκκολαπτήριο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας με διοχέτευση και ένταξη της παραγωγικότητας είτε σε σύσταση επιχειρήσεων με προστιθέμενη αξία, είτε σε ανάπτυξη υφιστάμενων επιχειρηματικών μονάδων ή στη δημόσια διοίκηση είναι αυτή η ώθηση σε ένα πραγματικό δυναμικό οικονομικό μοντέλο. Οι εξελίξεις μας πρόλαβαν στη συζήτηση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Η συζήτηση αυτή έχει μετατραπεί σε μια εμπνευσμένη αναζήτηση ενός παραγωγικού μοντέλου  που θα μας κάνει πιο παραγωγικούς, πιο δημιουργικούς, λιγότερο ανυπόμονους, περισσότερο συνεργατικούς μια ατζέντα περισσότερο κοινή και πολύ λιγότερο προσωπική, με επιλογές που δεν  είναι μόνο πολιτικής κατεύθυνσης αλλά έχουν και τεχνικές προδιαγραφές και οδικό χάρτη ουσίας. Αν μάθαμε κάτι από αυτή την κρίση και οδήγησε στο θετικό πρόσημο ανάκτησης της αξιοπιστίας είναι να ακούμε προσεκτικά τους ειδικούς και να συζητούμε ψύχραιμα και εποικοδομητικά. Οφείλουμε άμεσα να χτίσουμε σε αυτό!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ