Με μια “11η Σεπτεμβρίου” την ημέρα, ο Τραμπ “ανοίγει” πάλι τις ΗΠΑ

Με τους νεκρούς της πανδημίας να έχουν ξεπεράσει τις 30.000, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς.

Την 12η Σεπτεμβρίου 2001, o πλανήτης ξύπνησε σε ένα τελείως διαφορετικό κόσμο από ότι είχε κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ. Η επίθεση στους δίδυμους πύργους άλλαξε τις ΗΠΑ, την στάση τους προς τον έξω κόσμο και το κλίμα φόβου που επικράτησε από τότε εντός και εκτός της χώρας.

Οδήγησε σε μια κατάσταση εσωτερικισμού η οποία μετά από χρόνια έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία. Μέσα σε μια μέρα οι ΗΠΑ θρήνησαν σχεδόν 3.000 νεκρούς και το αίσθημα ασφάλειας που είχε μέχρι τότε η χώρα. 

Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, οι ΗΠΑ θρηνούν καθημερινά σχεδόν αριθμό νεκρών ίσο με αυτό των επιθέσεων στους δίδυμους πύργους, το αίσθημα ασφάλειας έχει εξαφανιστεί και οι πολίτες της χώρας μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, απειλούμενοι από ένα αόρατο εχθρό. 

Τον Σεπτέμβριο του 2001, η επίθεση στους πύργους έφερε μια αίσθηση κοινότητας στις ΗΠΑ, με τους ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο και το κράτος να βάζει (στο εσωτερικό της χώρας τουλάχιστον) τις ανάγκες ασφάλειας της κοινωνίας σε πρώτη μοίρα. 

20 σχεδόν χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2020 οι ΗΠΑ έχουν γίνει το επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και χιλιάδες νεκρούς καθημερινά οι οποίοι θάβονται σε ομαδικούς ανώνυμους τάφους. 

Ταυτόχρονα, οι οικονομία των ΗΠΑ έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα, ενώ η ανεργία “θερίζει” καταγράφοντας επίπεδα ρεκόρ με τους ανέργους να φτάνουν σχεδόν τα 16 εκατομμύρια. 

Στην καθημερινή του σχεδόν συνέντευξη τύπου, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε πως το χτύπημα που έχουν δεχτεί οι επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχουν δεχτεί οι πολίτες της χώρας και πως δεν γίνεται η αγορά να παραμένει κλειστή. Όπως είπε ο Τραμπ το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις φάσεις και το περίγραμμα του βασίζεται στα τελευταία δεδομένα και ετοιμότητα. Μετριάζει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της επιδημίας, προστατεύει τους πιο ευάλωτους και μπορεί να εφαρμοστεί σε επίπεδο πολιτείας ή νομού-κομητείας κατά τη διακριτική ευχέρεια των κυβερνητών.

Αποποίηση ευθυνών

Όπως έχει δείξει η πορεία του μέχρι τώρα στην προεδρία, ο Τραμπ είναι από τους πρώτους που σπεύδουν να πάρουν τα εύσημα για κάτι καλό, και ταυτόχρονα αυτός που κάνει πάντα στην άκρη όταν συμβαίνει κάτι που μπορεί να αποτελεί πρόβλημα για την φήμη του. 

Έτσι, δεν είναι για πολλούς περίεργο το γεγονός ότι οι επιταγές κοινωνικής βοήθειας για την πανδημία που μοιράστηκαν στους πολίτες να έχουν το όνομα και την υπογραφή του προκειμένου να φανεί ότι η βοήθεια έρχεται από τα δικά του χέρια, αλλά επίσης δεν είναι περίεργο ότι η διαδικασία την επανέναρξη της αγοράς δίνεται στα χέρια των κυβερνητών των πολιτειών. 

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, οι πολιτείες καλούνται να υιοθετήσουν την άρση των μέτρων περιορισμού κατά φάσεις, αφήνοντας τους Αμερικανούς να γυρίσουν στις δουλειές τους όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Η επανεκκίνηση θα γίνει «πολιτεία προς πολιτεία» με βάση «επαληθεύσιμα» δεδομένα, επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. Θα επαφίεται στους κυβερνήτες των πολιτειών να προσαρμόσουν τα μέτρα και εάν θεωρούν ότι οι περιορισμοί πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, θα έχουν τη δυνατότητα να το αποφασίσουν. Το γεγονός αυτό όπως σχολιάζουν αναλυτές παρέχει και πολιτική κάλυψη στον Τραμπ, ειδικά ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό. 

Σύμφωνα με τον Τραμπ, 29 πολιτείες αναμένεται να είναι σε θέση να άρουν τα μέτρα περιορισμού σχετικά σύντομα.

«Αν κοιτάξετε τη Μοντάνα, το Γουαϊόμινγκ, τη Βόρεια Ντακότα», πολιτείες που έχουν μείνει συγκριτικά αλώβητες από την πανδημία, η κατάσταση «είναι πολύ διαφορετική από αυτή στη Νέα Υόρκη, πολύ διαφορετική από αυτή στο Νιού Τζέρσι», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με πάνω από 32.000 νεκρούς και πάνω από 660.000 κρούσματα, πάντως καταγράφονται ενδείξεις επιβράδυνσης της εξάπλωσης, ιδίως στη Νέα Υόρκη, την πολιτεία που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της κρίσης στην αμερικανική επικράτεια.

Επανεκκίνηση με φάσεις

Η πρώτη φάση της επανέναρξης προβλέπει τη συνέχιση της «κοινωνικής απόστασης» στο κοινό και συγκεντρώσεις όχι περισσότερων από 10 ατόμων, ενώ τα ευάλωτα άτομα θα πρέπει να μείνουν αποκλεισμένα στις οικίες τους. Τα ταξίδια και οι μετακινήσεις που δεν θεωρούνται σκόπιμες και επιβεβλημένες, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Οι εργοδότες καλούνται να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και οι κοινόχρηστοι χώροι θα είναι κλειστοί». Τα σχολεία και τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά.

Τα εστιατόρια με τραπεζοκαθίσματα, οι κινηματογράφοι, οι αθλητικοί χώροι, οι χώροι λατρείας και τα γυμναστήρια θα επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά μόνο εάν μπορούν να επιβάλουν πρωτόκολλα «αυστηρής κοινωνικής απόστασης» και υγιεινής. Τα νοσοκομεία, που έχουν χτυπηθεί σκληρά από την πανδημία μπορούν να ξαναρχίσουν επιλεκτικά κάποια χειρουργεία σε ασθενείς που δεν θα χρειαστεί να παραμείνουν στη συνέχεια στο νοσοκομείο. 

Στη δεύτερη φάση θα πρέπει να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις των 50 ατόμων και άνω, τα ταξίδια που δεν θεωρούνται απαραίτητα μπορούν να ξαναρχίσουν, ενώ τα σχολεία και οι κατασκηνώσεις νέων μπορούν να επαναλειτουργήσουν. Τα μπαρ με μειωμένη χωρητικότητα θα μπορούν να ξανανοίξουν και τα νοσοκομεία θα μπορούν να προχωρήσουν σε χειρουργεία σε ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία. 

Στην τρίτη φάση καταργούνται οι περιορισμοί στους χώρους εργασίας παρόλο που μια νέα «φυσιολογική τάξη πραγμάτων» θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ. Κι αυτό σημαίνει την ανάγκη για αυστηρές συνθήκες υγιεινής και τη διατήρηση αποστάσεων μεταξύ των ανθρώπων ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς ασθενείς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ