emea business monitor

Όλα τα κράτη σε “παρελκυστικό πόλεμο” αλλά η έκβαση είναι προδιαγεγραμένη

Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο χρεωκοπίας από ένα τόσο δα πραγματάκι

Δυστυχώς, χάσαμε κυρίες και κύριοι! Χρόνια εξέλιξης του Δυτικού κόσμου, στον κοινωνικό, οικονομικό , τεχνολογικό τομέα και μας νίκησε ένα τόσο δα πραγματάκι, με το περίεργο όνομα SARS-CoV-2.

Κλασική περίπτωση ύβρις-νέμεσις, είμασταν υπερόπτες, με το παγκόσμιο σύστημα υγείας σε πρώτη φάση και οικονομικό σε δεύτερη να παρουσιάζει συμπτώματα “ωχαδερφισμού”, και το πληρώνουμε τώρα! Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο χρεωκοπίας, όπως και στις περιπτώσεις πολέμων.

Διαβάζουμε λιβέλους στο Facebook, από ιατρούς κατά δήλωση, για την υπερβολική ανταπόκριση των κρατών και την καραντίνα, συγκρίνοντας τον SARS-CoV-2 με τον Η1Ν1 αναφορικά με τους θανάτους στην Ιταλία. Προφανώς ξεχνούν ότι συγκρίνουν διαφορετικές καταστάσεις, στη γρίπη υπάρχει εμβόλιο και κάποιος βαθμός φυσικής ανοσίας ενώ στον κορωνοϊό δεν υπάρχει και είναι άκρως μεταδοτικός, ανθεκτικός και “ανορθόδοξος” όταν βρεθεί εντός του ανθρώπινου οργανισμού, προκαλώντας πολύ εύκολα πνευμονία με ανάγκη νοσηλείας και μάλιστα σε αυξημένη φροντίδα ή και σε ΜΕΘ.

Δυστυχώς επίσης, η παγκόσμια βιομηχανία φαρμάκων δεν ασχολήθηκε όπως θα έπρεπε με τους ιούς, μια και δεν είναι τόσο οικονομικά αποδοτικοί και φυσικά οι μέτοχοι απαιτούν κέρδη και μάλιστα γρήγορα.
Ούτε υπήρχε κάποιο σχέδιο από πλευράς κρατών και Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως βλέπουμε στις γνωστές κινηματογραφικές ταινίες, σε περίπτωση υποψήφιων εστιών για πανδημίες.

Ακούσαμε επιστήμονες στην Ολλανδία να ασχολούνται σαν χόμπι(!) με αντισώματα για κορωνοϊούς και να έχουν κάποια ελπιδοφόρα εξ’ αυτών στο συρτάρι ή φαρμακευτικές όπως η FujiFilm να έχει έτοιμο ένα φάρμακο με αποδεδειγμένη πλέον δραστικότητα έναντι του SARS-CoV-2 από το 2014! Αλλά το κοίταζαν εκεί στο τμήμα marketing αν είναι “ωραίο”.

Τώρα όλος ο πλανήτης “μπήκε στην αντίσταση”, “ανέβηκε στο βουνό”, για να καθυστερήσει τον SARS-CoV-2 και να κερδίσει χρόνο. Χρόνο για νέα κρεβάτια στα νοσοκομεία, για επιλεκτική καραντίνα, για νέες πλατφόρμες ελέγχου, για νέα φάρμακα. Δυστυχώς όμως το “πυρηνικό μας όπλο”, το εμβόλιο, αργεί ακόμα, με τους επιστήμονες να μιλάνε για “θαύμα” αν βγει μέχρι τέλος του 2020.

Οι κυβερνήσεις βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα: οικονομική καταστροφή ή φυσική ανοσία με εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και κατάρρευση των συστημάτων υγείας. Φυσικά επέλεξαν το πρώτο, κάτι που επίσης θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε όλους μας, αλλάζοντας τα πάντα όπως τα ξέραμε.

Μόλις, επέστρεψε η οικονομική δραστηριότητα στην Wuhan, επέστρεψε και ο ιός, όπως και θα επιστρέψει μόλις αρχίσουμε να κυκλοφορούμε έξω, βέβαια μέχρι τότε ευχόμαστε να έχουμε προετοιμαστεί καταλλήλως για να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερες ανθρώπινες απώλειες.

Από την άλλη είναι σχεδόν αδιανόητο να είμαστε σε κατάσταση ημι-καραντίνας μέχρι το τέλος του έτους ή και περισσότερο, αν γίνει αυτό θα είμαστε μπροστά σε ένα κατακλυσμιαίο γεγονός σε επίπεδο οικονομικό, κοινωνικό, εργασιακό, που θα το έχουν να το λένε ακόμα και τα παιδιά των παιδιών μας και ας ελπίσουμε να μην κάνουν τα ίδια λάθη με εμάς. 
 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.