Γιατί έχει ο πρόεδρος Τράμπ δίκιο στο χρηματιστήριο σήμερα!

Ο φόβος των αγορών για την αβεβαιότητα φέρνουν ασύμμετρα σκαμπανεβάσματα στους δείκτες που ΔΕΝ επιτρέπουν το trading σε αγορά επαγγελματιών

του Ανδρέα Κοντογούρη*

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει απόλυτο δίκιο για τις χρηματαγορές σήμερα όπως δείχνουν οι τιμές και τα σχόλια του στο Twitter σήμερα!

Δυο χώρες μαλώνουν, η Σ. Αραβία και η Ρωσία για την προσφορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και το crude oil future πέφτει 25% στα 31 δολάρια , ενώ ο πανικός στις χώρες όπως τις ΗΠΑ για τον κορωνοϊό ανεβάζουν τον δείκτη φόβου  (fear factor) στο αμερικανικό χρηματιστήριο στο “Maximum” με την μεταβλητότητα στο 54% από 25% την προηγούμενη εβδομάδα και τον δείκτη S&P 500 να διαπραγματεύεται 11% κάτω από τον μέσο όρο 125 ημερών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε την σύγκριση των θανάτων από γρίπη μεταξύ 37.000 – 70.000 τον χρόνο σε σχέση με 22 θανάτους από τον νέο κορωνοϊό που υποδουλώνει το παράλογο αυτής της αντίδρασης των αγορών!

Οι αγορές αντιδρούν βίαια στην εποχή των Social Media με γρήγορη αλόγιστη προσφορά νέων και A.I. quantitative trading όπου πρώτα πουλάνε (η αγοράζουν) Computers και μετά ρωτάνε τους διαχειριστές. Σήμερα το πρωί θεώρησα ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Σ. Αραβίας δεν έχει νόημα για κανέναν, κυρίως για την Ρωσία καθώς έχει χαθεί το μεγάλο μερίδιο χωρών του OPEC προς τις ΗΠΑ. Αυτή η εκτίμηση ήταν σωστή στο μείον 30% στο crude oil στα 28.50 δολάρια αλλά πόσοι διαχειριστές θα αντιδράσουν όταν κάποιοι αναλυτές μιλούν για 20 δολάρια νέα εκτιμώμενη τιμή … 

Όποτε σε αυτή την διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια περίπου κατά 18% σε έναν μήνα , κοιτάμε στα “σκληρά δεδομένα” της οικονομίας σε ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα , Ελλάδα.

Η Goldman Sachs εκτίμησε την 1η Μαρτίου ότι η παγκόσμια οικονομία θα έχει μια ανάπτυξη του 2% (κάτω από 3% της προηγούμενης πρόβλεψης για το 2020) , η αμερικανική μηδενική ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ +1% στο γ τρίμηνο και +2.25% στο τέταρτο. 

Η Ευρωζώνη θα έχει 0.1% πτώση στο ΑΕΠ (από +0.5%) , η Γερμανία 0.4% πτώση στο ΑΕΠ (από 0%), η Ιταλία -1.2% πτώση στο ΑΕΠ (από -0.3%) σύμφωνα με την Berenberg Bank Macro Research. Η Ελλάδα εκτιμάτε γύρω στο +2% από +2.5% ανάπτυξη, κάτι που επιβεβαίωσε η κυβέρνηση σήμερα στο Forum στο Βερολίνο.

Αυτά είναι ήδη γνωστά εδώ και μια εβδομάδα στα χρηματιστήρια… ο φόβος των αγορών για την αβεβαιότητα (uncertainty) φέρνουν ασύμμετρα σκαμπανεβάσματα στους δείκτες που ΔΕΝ επιτρέπουν το trading σε αγορά επαγγελματιών – αυτό που λέμε “για μεγάλα παιδιά” καθώς η απώλειες μπορεί να είναι μεγάλες.

Η Ελλάδα έχει μεγάλη πτώση  λόγω πωλήσεων των emerging markets funds και του φόβου των ιδιωτών για τα σύνορα της χώρας μας και το ιό… Η Ελλάδα είναι όμως μια κλειστή οικονομία και δεν έχει ιδιαίτερες εξαγωγές στην Κίνα και στις ΗΠΑ.

Η καγκελάριος Μερκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησαν στο Ελληνικό Γερμανικό forum του επιμελητηρίου στο Βερολίνο , δείχνοντας τον δρόμο για επιτάχυνση των επενδύσεων σε Ελλάδα και Γερμανία μετά από τα ρεκόρ εμπορικών συναλλαγών το 2019 και 4.5 εκατ. τουριστών προς την Ελλάδα. Η πτώση των κρατήσεων του ελληνικού τουρισμού (γύρω στο 20% του ΑΕΠ) έχει ήδη προεξοφληθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο γενικός δείκτης του ΧΑ έχει ελάχιστες εισηγμένες τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ τα ελληνικά Blue Chips έχουν πολύ μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης κερδών σε σχέση με τις μετοχές της ΕΕ. Προσωπικά, το κλείσιμο σχολείων και θεάτρων στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρει τους διαχειριστές κεφαλαίων

Να θυμίσω ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο NYSE διαθέτει συστήματα circuit breakers , πτώση 7% στον δείκτη S&P 500 οδηγεί σε trading halt για 15 λεπτά. Δεν έκλεισε το χρηματιστήριο για το υπόλοιπο της ημέρας όπως ανέφεραν κάποια ανεύθυνα Media.

Η ωριμότητα ενός χρηματιστηρίου πηγάζει από τους επενδυτές και τις εταιρείες της , όπως στο ένδοξο ελληνικό μπάσκετ από τις ομάδες και τους οπαδούς της.

Υ.Γ.: Η δραστηριότητα μου αυτή την στιγμή δεν επιτρέπει σύσταση ελληνικών μετόχων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ