Αποτελεσματική ομάδα: Το πιο δύσκολο στοίχημα ενός manager

Σε μια αποτελεσματική ομάδα οι άνθρωποι καταφέρνουν να επικοινωνήσουν αρμονικά τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τους στόχους τους

Πολλά γράφονται σε άρθρα και αναφέρονται σε σεμινάρια και εκπαιδεύσεις σχετικά με τις αρετές του Team Leader.

Σε τί ειλικρινά αναφερόμαστε όταν μιλάμε για ομαδική εργασία, ανάπτυξη ομάδας, συνέργεια και συνεργασία;

Σε μια αποτελεσματική ομάδα οι άνθρωποι καταφέρνουν να συγχρονιστούν, δηλαδή να εναρμονίσουν τις σκέψεις, τις κινήσεις τους και τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους.

Mε άλλα λόγια καταφέρνουν να επικοινωνήσουν αρμονικά τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τους στόχους τους.

Όταν τα άτομα μιας ομάδας αισθάνονται και νιώθουν ότι εκτιμάται η προσπάθειά τους, καλύπτονται οι φιλοδοξίες τους, υποστηρίζονται τα θέλω τους, και υπάρχει αλληλοεκτίμηση μεταξύ συναδέλφων, τότε θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε μια αποτελεσματική ομάδα, όπου οι βασικοί παράγοντες επιτυχίας έχουν καλυφθεί.

Από πού όμως ξεκινάμε για να δομήσουμε μια αποτελεσματική ομάδα ή με ποιον τρόπο μπορούμε να συντονίσουμε μια ήδη δομημένη ομάδα προκειμένου να την αναπτύξουμε;

Ξεκινάμε από τους ανθρώπους της, τη δύναμή της και τη βάση που τη δομεί.

Συχνά συζητώντας με αρκετούς managers στο χώρο των επιχειρήσεων, στην προσπάθεια τους να βελτιώσουν τις ομάδες που αναλαμβάνουν να συντονίσουν, τους ρωτάω αν γνωρίζουν τους ανθρώπους τους, τις αδυναμίες τους, τα δυνατά τους χαρακτηριστικά, αν κατανοούν τον διαφορετικό τρόπο σκέψης του καθενός και τα θέλω του.  Εάν δηλαδή έχουν επενδύσει το χρόνο να κατανοήσουν τη «χημεία» της ομάδας τους.

Ο στόχος ενός manager ενός leader είναι να λειτουργήσει ώς ένας καλός μαέστρος, ενός καλός προπονητής συναισθημάτων, φιλοδοξιών αλλά κυρίως ανθρώπων. 

Ένας manager αναλαμβάνοντας μια ομάδα, αυτόματα και χωρίς πολλές φορές εμπειρία, βαπτίζεται Coach, ψυχολόγος, πατέρας, συνεργάτης και ομαδάρχης με όλες τις προκλήσεις που φέρει ο κάθε ρόλος χωριστά.  Και ειλικρινά δεν είναι καθόλου εύκολο όταν ξέρεις ότι η προσπάθεια αυτή να συντονίσεις όλα αυτά τα διαφορετικά συναισθήματα, στόχους, θέλω, φιλοδοξίες, σκέψεις του καθενός στην ομάδα, θα ερμηνευθούν από όλους ώς ικανότητες τόσο επαγγελματικές αλλά κυρίως ώς προσωπικές.  Σε κάθε περίπτωση βέβαια και ωφελημιστικά να το δούμε, η επένδυση αυτή στο ανθρώπινο παράγοντα, μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει στον ισολογισμό μιας εταιρείας και εν κατακλείδι στην επίτευξη των στόχων.

Η αυτογνωσία επομένως και η προσωπική ανάπτυξη του κάθε επαγγελματία που αναλαμβάνει μια ομάδα, είναι βασική προϋπόθεση στο να ανταπεξέλθει στις δύσκολες απαιτήσεις ανάληψης μιας ομάδας, ανθρώπων, προσωπικοτήτων.

Η δυνατότητα αναγνώρισης των συναισθημάτων του κάθε μέλος της ομάδας χωριστά, των ικανοτήτων του, η ικανότητα του να υπάρχει αλληλεγγύη, εμπιστοσύνη και αναγνώριση, η ικανότητα του να υπάρχει σωστή διαχείριση του χρόνου, του θυμού, των αρμοδιοτήτων σε καθένα χωριστά, η δύναμη της πειθούς, του κινήτρου αλλά και του Feedback, είναι μερικά από τα βασικά προσόντα που θα αναγράφαμε σε ένα Job Description όταν θα αναφερόμασταν για τη θέση ενός manager.

Και πόσοι από εμάς τελικά, έχουν εκπαιδευτεί σε όλα αυτά πρίν αναλάβουμε;

Η θέση ενός manager απαιτεί μια μαγική εσωτερική ισορροπία, ένα προσωπικό συντονισμό συναισθήματος, σκέψης και ασφάλειας ώς προσωπικότητα, έναν συγχρονισμό που θα συνδεθεί αυτόματα με τις επαγγελματικές ικανότητες και γνώσεις που διαθέτει ώς επαγγελματίας. Δυστυχώς οι γνώσεις δεν αρκούν όταν αναλαμβάνει κάποιος μια ομάδα. Οι γνώσεις ενισχύουν και ενδυναμώνουν την προσωπικότητα.

Στην ικανότητα ανάπτυξης μιας αποτελεσματικής ομάδας, η προσωπικότητα ενός manager κρίνεται έντονα από τα μέλη της ομάδας και όλες οι αδυναμίες αλλά και οι δυνάμεις του/της εμφανίζονται και καλύπτουν τα πάντα. Tα μέλη μιας ομάδας αυτόματα αναγνωρίζουν και «διαβάζουν» τις ικανότητες αυτές στην προσωπικότητα του…ομαδάρχη. Όπως συμβαίνει και σε μια αθλητική ομάδα για τον προπονητή τους, σε μαθητές για τον/την δασκαλό τους, στα παιδιά για τους γονείς τους μετά από χρόνια.

Ένας manager είναι πάνω από όλα προσωπικότητα, είναι μια σύνθεση από κοινωνικές δεξιότητες, επικοινωνιακές δεξιότητες, συναίσθημα, ενσυναίσθηση, διαχείριση θυμού, αντιμετώπιση συγκρούσεων, δημοκρατία, αλληλεγγύη, εμπιστοσύνη και υποστήριξη, δεξιότητες που σήμερα τις χαρακτηρίζουμε ώς Soft Skills και όλες αφορούν την προσωπική ανάπτυξη.  Κανένα βιβλίο, κανένα πανεπιστήμιο δεν θα εκπαιδεύσει ανθρώπους πως να γίνουν αποτελεσματικοί γονείς, ομαδάρχες, προπονητές, managers.

Η προσωπική προσπάθεια ανάπτυξης και εξέλιξης των δυνατοτήτων μας θα χαρακτηριστούν ως ικανότητες, και η εμπειρία μαζί με τη γνώση ασφαλώς θα ορίσουν τους νικητές στο στοίχημα που καθένας από εμάς έχει θέσει στο πόσο αποτελεσματικός manager ανθρώπων είναι στην ζωή του!

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ