Ηλίας Ζαχαράκης: “Παραμένουμε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας και παράλληλα της αγοράς”

Τις επόμενες μέρες αρχίζουν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για τις εισηγμένες και μένει να δούμε αν μπορέσουν να συντηρήσουν ή και να ενισχύσουν τα επίπεδα τιμών

Η αγορά κάνει προσπάθειες να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 900 και 2252 μονάδες στον ΓΔ και FTSE επίπεδα που ουσιαστικά συντηρούν το βραχυπρόθεσμο momentum και αφήνουν ανοιχτές τις πιθανότητες να δοκιμάσει κίνηση προς τις 100 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει βαρίδι χάνοντας την προηγούμενη εβδομάδα το 4% της αξίας του και χάνοντας 10% από αρχές έτους. Η υπόλοιπη αγορά στέκεται στα επίπεδα από όπου και ξεκίνησε την χρονιά με τον μοναδικό δείκτη με σημαντικά κέρδη της τάξεως να είναι αυτός της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Τις επόμενες μέρες αρχίζουν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για τις εισηγμένες και μένει να δούμε αν μπορέσουν να συντηρήσουν ή και να ενισχύσουν τα επίπεδα τιμών εξισορροπώντας πιθανόν και την πίεση του τραπεζικού κλάδου μέχρι να αποτιμηθεί πιο σωστά σε σχέση με το σχέδιο που έχει εκπονηθεί.

Από πλευράς κόστους δανεισμού τόσο το κράτος όσο και οι εταιρίες καλυτερεύουν συνεχώς με την αγορά να προεξοφλεί ότι η χώρα μέσα στο 2020 μπορεί να φτάσει σε αξιολόγηση προς επένδυση. Η Alpha Bank κατάφερε να δανείστηκε με χαμηλή εξασφάλιση με 4,25% επιτόκιο με μεγάλη ζήτηση και σε μέγεθος. Θυμίζουμε την πρόσφατη αντίστοιχα έξοδο της Τράπεζας Πειραιώς με 9,75%. Οι τιτλοποιήσεις του τραπεζικού συνεχίζονται με σημαντικούς ρυθμούς ενώ μένει να δούμε τα δεδομένα από το “Σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ”.

Τίτλοι που ξεχωρίζουν την χρονιά είναι η INFOQUEST, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η μικρή ENTERSOFT με σημαντικά κέρδη με την τελευταία να είναι και το πρώτο IPO μετά από αρκετά χρόνια μιας και η εταιρεία θα εισαχθεί στην κύρια αγορά το επόμενο διάστημα εκπλήσσοντας με την πορεία της τα πολλά τελευταία χρόνια μέσα στην κρίση. Φαίνεται ότι στην πολύπαθη ΜΙG “κάτι τρέχει” κάτι που το δείχνει και η μετοχή όσο στέκεται πάνω από τα 10 cents με το ενδιαφέρον να είναι φανερό.

Οι δύο κλάδοι της οικονομίας που ξεχωρίζουν τα τελευταία χρόνια και που βοήθησαν και βοηθούν την οικονομία να σταθεί στα πόδια της είναι αυτοί του τουρισμού και του real estate. Ο τουρισμός φαίνεται να σταθεροποιείται μετά από πολλά χρόνια σημαντικού ράλι ενώ το real estate φαίνεται να ισχυροποιείται σημαντικά με το ενδιαφέρον από το εξωτερικό να μεγαλώνει μέρα με την μέρα. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες βοήθησαν αρκετά ενώ φαίνεται ότι η σταδιακή άνοιγμα της κάνουλας δανεισμού στην στεγαστική πίστη να δίνει περαιτέρω ώθηση στο μέλλον.

Εν κατακλείδι η οικονομία και η αγορά εξαρτάται από το μέγεθος της αύξησης του GDP για αυτό και σκοπός είναι η κυβέρνηση να βοηθήσει με κάθε τρόπο όλες τις πιθανές ξένες και Ελληνικές επενδύσεις που μπορούν να έρθουν στην χώρα. Οι δημόσιες επενδύσεις μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω σε περίπτωση που εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που περιμένουν υπομονετικά νέα σχέδια και απορρόφηση.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας και παράλληλα της αγοράς μιας με την ψυχολογία να έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενα χρόνια κάτι που βοηθάει σημαντικά και την ανάπτυξη. Επειδή μία εικόνα είναι 1.000 λέξεις στο μηνιαίο  γράφημα μπορούμε να δούμε την μεγάλη εικόνα του Γενικού Δείκτη από το 2011 και εντεύθεν και την σημαντικότητα των 885 μονάδων βραχυπρόθεσμα καθώς και το πρώτο σημαντικό στόχο των 1038 μονάδων.

Θυμίζουμε πως η αγορά μέχρι τις εκλογές είχε προεξοφλήσει με ένα ράλι αρκετών μηνών τις αλλαγές με το τελευταίο εξάμηνο απλά να συντηρεί το επίπεδο που είχε πληρώσει τότε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ