Ένα προσωπικό αντίο στον Γιώργο Αυλωνίτη

Αντίο φίλε Γιώργο…Αντίο μεγάλε οραματιστή, μεγάλε πρεσβευτή της Ελλάδας που παράγει και εξάγει επώνυμα Ελληνικά προϊόντα!

της Μαρίας Λαζαρίμου *  

Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω! Πως να πιστέψω ότι ο άνθρωπος που χαμογελαστά με χαιρέτησε τη Δευτέρα το βράδυ στην τελετή απονομής των “Made in Greece Awards” στο Μέγαρο Μουσικής θα μας άφηνε έτσι ξαφνικά!

Ο Γιώργος Αυλωνίτης, Ομότιμος Καθηγητής Marketing στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Marketing.

Σε μια ακόμα κορυφαία στιγμή στην πορεία του, μετά από μια ακόμα χαρισματική ομιλία του πάνω στην αξία της επιστήμης του marketing, αυτό που επί σειρά ετών υπηρέτησε με πάθος.

Εμπνευστής και δημιουργός των “Made in Greece Awards”. Mόλις μας είχε εξηγήσει ότι «Aυτά τα βραβεία αφορούν την οικονομία μας. Είναι η εξωτερίκευση της ανάγκης να αναδείξουμε τη σημαντικότητα της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Τα βραβεία απευθύνονται στις παραγωγικές επιχειρήσεις των οποίων η ποιότητα, η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η δύναμη των επωνύμων προϊόντων τους πρωτοστατούν στην ανάπτυξη και την ευημερία τους, δημιουργώντας απασχόληση και προστιθέμενη αξία».

Ο Γιώργος Αυλωνίτης δεν υπήρξε δάσκαλός μου. Ήταν όμως μέντορας, γλυκός εμπνευστής, καθοδηγητής και αρωγός στα επαγγελματικά μου βήματα για περίπου δυο δεκαετίες.

Μόλις πληροφορήθηκε για τη δημιουργία του φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ –ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας του τότε νεοσύστατου φορέα, την άνοιξη του 2017, αμέσως μου τηλεφώνησε. Ενθουσιασμένος γι’ αυτήν την πρωτοβουλία. «Επιτέλους» μου είχε πει…. «καιρός ήταν να αναδειχθεί ρόλος και η σημασία της μεταποιητικής βιομηχανίας. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας».

Μου μίλησε για τα Βραβεία Made in Greece και με ρώτησε αν η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡAΓΩΓΗ θα ήθελε να είναι ανάμεσα στους υποστηρικτές με στόχο να διαδώσει το θεσμό στα μέλη της και αν θα ήθελα να συμμετάσχω στην κριτική επιτροπή των “Made in Greece Awards 2017”.

Πριν από αυτό μου είχε κάνει την τιμή να με προσκαλέσει ως ομιλήτρια η συντονίστρια πάνελ σε διάφορα συνέδρια και εκδηλώσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ MARKETING.

Έτσι βρέθηκα και φέτος στην κριτική επιτροπή των Made in Greece Awards 2019 και στην τελετή απονομής. «Το 1995 στο International Journal of Research Marketing είχαμε δημοσιεύσει ένα άρθρο με τον συνάδελφο Καθηγητή Θ. Κουρεμένο», μας είπε, «Στο άρθρο αυτό είχαμε προβλέψει την κρίση. Και για ποιο λόγο; Τονίσαμε την αδυναμία των ελληνικών προϊόντων να ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προϊόντα στην παγκόσμια αγορά. Όταν την περίοδο της κρίσης άκουγα να λένε για το χρέος έλεγα ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος…. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει πελάτες….Ξέρετε πόσα χρόνια φωνάζω στο αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ ότι πρέπει να πάψουμε να είμαστε η χώρα του φασόν και του χύμα….Βέβαια αυτό έχει αλλάξει, αλλά όχι αρκετά. Υπάρχουν εξωστρεφείς καινοτόμες βιομηχανικές επιχειρήσεις, αλλά χρειάζονται κι’ άλλες….».

Αυτά ήταν μεταξύ άλλων δυστυχώς τα τελευταία του λόγια. Αφήνει βαριά παρακαταθήκη στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ MARKETING, που εύχομαι με τη βοήθεια όλων μας, να συνεχίσει το έργο του και να κάνει το όραμα του πραγματικότητα.

Αντίο φίλε Γιώργο…Αντίο μεγάλε οραματιστή, μεγάλε πρεσβευτή της Ελλάδας που παράγει και εξάγει επώνυμα Ελληνικά προϊόντα, μεγάλε δάσκαλε όσων είχαν την τύχη να διδαχθούν από σένα…

Σ’ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την αξία που μου έδωσες όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι τυχερή που σε γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί σου…Καλό σου ταξίδι…Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ.

 

* η Μαρία Λαζαρίμου, είναι Υπεύθυνη Επικοινωνίας της “Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ