Ελλάκτωρ: Στις 7 Ιανουαρίου ορίστηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ύψους 50,4 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για τις 7 Ιανουαρίου αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Ελλάκτωρ σε έκτακτη νέα συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης εκτός από το αίτημα της Reggeborgh για αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου έχει προστεθεί και αυτό της αύξησης κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ύψους 50,4 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου και σύμφωνα με το Νόμο και το Καταστατικό της Εταιρείας, «Λόγω των έκτακτων συνθηκών και στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα χωρίς τη φυσική παρουσία των μετόχων, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτήν και να ασκήσουν τα δικαιώματά τους από απόσταση, σε πραγματικό χρόνο, μέσω τηλεδιάσκεψης, αυτοπροσώπως ή δι’ αντιπροσώπου» .

Τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι: 

1. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά €212.129.282,97 με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών της από €1,03 σε €0,04 ανά μετοχή, προς ισόποσο συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων.  

2. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (όπως αυτό θα διαμορφωθεί σύμφωνα με το πρώτο θέμα της αυτής Ημερήσιας Διάταξης) της Εταιρείας με καταβολή μετρητών μέσω έκδοσης νέων, κοινών, μετά ψήφου, ονομαστικών μετοχών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.

3. Ανάκληση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

4. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων/μη εκτελεστικών μελών).

5. Ανάκληση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας (αρ. 44 ν. 4449/2017)

6. Εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας (αρ. 44 ν. 4449/2017).

Τα τέσσερα τελευταία θέματα της ημερήσιας διάταξης ενσωματώνονται κατόπιν του από αιτήματος των μετόχων μειοψηφίας Reggeborgh Invest B.V., Άγγελου X. Γιόκαρη και Χρήστου Π. Παναγιωτόπουλου (3/12), για την σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της  «προς ικανοποίηση του αιτήματος αυτού και με τον τρόπο που διατυπώθηκαν από τους ως άνω μετόχους».

Αντιθέτως, στην ημερήσια διάταξη της συνέλευσης δεν περιλαμβάνεται το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου που έχει ζητήσει η Reggeborgh Invest και οι μέτοχοι Γιόκαρης και Παναγιωτόπουλος καθώς αυτό δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση θα συζητηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2.016.677,68 ευρώ με καταβολή μετρητών, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέχρι και του ποσού των 50.416.942 ευρώ, με έκδοση μέχρι και 50.416.942 νέων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών.  Όπως διευκρινίζεται μάλιστα θα υπάρχει δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Στην σχετική ανακοίνωση διευκρινίζεται επίσης ο σκοπός της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου καθώς τα κεφάλαια τα οποία θα αντληθούν θα διατεθούν σε συγκεκριμένους σκοπούς, με το μεγαλύτερο μέρος να κατευθύνεται για την ενίσχυση της ΑΚΤΩΡ.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται να διατεθούν:

1. Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,  ποσό περίπου 9,6 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων εντός ενός έτους από την ολοκλήρωση της ΑΜΚ

2.Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής της, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ποσό περίπου 40,8 εκατ. για τη συμμετοχή της Εταιρείας, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της ΑΜΚ. 

Το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσει η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 40 εκατ. μετά την αφαίρεση των εξόδων της προτεινόμενης έκδοσης, θα διανεμηθεί σε:

-Ποσό 20 εκατ. για την κάλυψη υποχρεώσεων που απορρέουν από την έξοδό της από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και

-Ποσό 20 εκατ. για την κάλυψη υποχρεώσεων στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Άκτωρ θα χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση, προκειμένου να αυτοχρηματοδοτηθούν και να καταστούν κερδοφόρα τα έργα σε Ελλάδα και Ρουμανία. Ήδη, βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει τεθεί σε ισχύ, ο Όμιλος Ελλάκτωρ έχει καταβάλλει ήδη κεφάλαια ύψους 20 εκατ. στην Άκτωρ (Σεπτέμβριος- Οκτώβριος 2020), ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης 15 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες

Σύμφωνα με πληροφορίες στην σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, συζητήθηκαν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάκτωρ και εκτός από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις 7 Ιανουαρίου, με την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης, θα αναζητηθου νέα κεφάλαια μέσω τραπεζικού δανεισμού.
Οι ανάγκες χρηματοδότησης προκύπτουν από τη διεθνή δραστηριότητα στον τομέα των φωτοβολταϊκών πάρκων και από τις απώλειες ύψους 35 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ