Σωκράτης Λαζαρίδης: Ο Έλληνας manager που άλλαξε την μορφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεκίνησε το 1994 στο ιστορικό κτίριο στον Οδό Σοφοκλέους και συνέχισε να εργάζεται πυρετωδώς με το ίδιο όραμα και μετά την μεταφορά όλων των υπηρεσιών του Ομίλου στο νέο ιδιόκτητο κτίριο στη Λεωφόρο Αθηνών 110 τον Ιούλιο του 2007, βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα στις σημαντικότερες στιγμές του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών ως τις μέρες μας.

Λένε ότι τον Σωκράτη κατέτρεχε ένα εσωτερικό «δαιμόνιο», μια φωνή δηλαδή που τον εμπόδιζε να πράττει, ό,τι δεν ήταν σωστό. Επιχειρώντας να το εξηγήσει ο Πλούταρχος στο «Περί του Σωκράτους δαιμονίου» έργο του, κατέληξε ότι αυτό το «δαιμόνιο» ήταν μια ανώτερη δύναμη, την οποία προσέφεραν οι θεοί σε άξιους ανθρώπους για να προχωρήσουν και να γίνουν χρήσιμοι στο ευρύτερο σύνολο.

Ο Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έχει κι αυτός τα δικά του «δαιμόνια», που δεν είναι άλλα από την διαρκή αγωνία του να βελτιώνει το περιβάλλον της εθνικής οικονομίας μέσα από την ελληνική κεφαλαιαγορά. Δημιουργώντας έτσι ευκαιρίες για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Αυτή η διαρκής αγωνία εκφράστηκε σε όποια θέση κι αν υπηρέτησε από το 1994, που ξεκίνησε να εργάζεται στην ΕΧΑΕ, καταλαμβάνοντας τη θέση του Υπευθύνου Χρηματιστηριακών Θεμάτων στο Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών (ΚΑΑ).

Το 1995 αναλαμβάνει τη δημιουργία του τεχνολογικού βραχίονα του Ομίλου, της εταιρείας “Ανάπτυξη Συστημάτων & Υποστήριξη Κεφαλαιαγοράς ΑΕ” (ΑΣΥΚ ΑΕ), στην οποία διετέλεσε Γενικός Διευθυντής, μέχρι το Μάιο του 1998, οπότε και παραιτείται για να αναλάβει τη Γενική Διεύθυνση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.). Από τον Δεκέμβριο του 2000 αναλαμβάνει τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Από τον Ιανουάριο του 2007, κατέχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή Εκκαθάρισης, Διακανονισμού και Καταχώρισης στον Όμιλο.

Συνοπτικά, στο διάστημα 1994 μέχρι σήμερα ήταν υπεύθυνος για όλα τα μεγάλα έργα που συντελέσθηκαν στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, όπως:

  • η τεχνολογική αναβάθμιση των υποδομών του ομίλου (σύστημα ΑΣΗΣ την περίοδο 1994-99, εγκατάσταση Ο.Α.Σ.Η.Σ. και ανάπτυξη του Δικτύου Χρηματιστηριακών Συναλλαγών, ενώ είχε συμβολή στην αποϋλοποίηση της αγοράς μετοχών),
  • η δημιουργία της αγοράς παραγώγων,
  • η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του χρηματιστηρίου μέχρι την εισαγωγή των μετοχών της ΕΧΑΕ στη χρηματιστηριακή αγορά,
  • η κατάρτιση του πρώτου κανονισμού λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2004 καθώς και των κανονιστικών αποφάσεων που προηγήθηκαν αυτού,
  • η ανάπτυξη του έργου της Κοινής Πλατφόρμας με το Χρηματιστήριο της Κύπρου,
  • η δημιουργία του Επικουρικού Κεφαλαίου για την κάλυψη του κινδύνου του αντισυμβαλλομένου,
  • η μεταφορά στο νέο υπερσύγχρονο data centre του κτηρίου της οδού Λ. Αθηνών,
  • η δημιουργία του Δικτύου Χ-ΝΕΤ για τη διασύνδεση των μελών της Ελληνικής Αγοράς με τις χρηματιστηριακές αγορές του εξωτερικού,
  • ο διαχωρισμός των υπηρεσιών εκκαθάρισης και διακανονισμού.

Ο νέος στόχος και οι νέες προκλήσεις 

Το τελευταίο διάστημα το «δαιμόνιο» ωθεί τον Σωκράτη Λαζαρίδη να αναμετρηθεί με έναν καινούργιο στόχο. Πρόκειται για τον σχεδιασμό της στρατηγικής ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε μία περίοδο που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη εξ αιτίας δύο παραγόντων:

  •  της υγειονομικής κρίσης και των ευρύτερων οικονομικών εξελίξεων που προκαλεί,
  •  την αστάθεια που προκύπτει μετά την ανισορροπία που έχει προκαλέσει στο παγκόσμιο οικονομικό οικοδόμημα το Brexit.

Αυτά τα δύο γεγονότα άλλωστε φέρνουν σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών.

Θα χρειαστεί γι’ αυτό, το ξεδίπλωμα μιας νέας, εθνικής στρατηγικής για να βρεθούν τρόποι προσέλκυσης νέων επενδυτών, να γίνει ακόμα πιο ελκυστική η εισαγωγή νέων εταιριών στο Χρηματιστήριο και να αναπροσανατολιστεί η στόχευση της άντλησης κεφαλαίων στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και του λεγόμενου «πράσινου ομολόγου».

Σε αυτή την κατεύθυνση η εμπειρία του Σωκράτη Λαζαρίδη θα αποτελέσει μία ακλόνητη σταθερά, την ίδια ώρα που τα λόγια του (όπως εκφράστηκαν κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τη νέα έκδοση του Απολογισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ) υποδηλώνουν την πίστη του στην ανάγκη «ενσωμάτωσης της βιώσιμης ανάπτυξης στη στρατηγική των εταιρειών ενισχύει την ικανότητα τους να παράγουν μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους και την κοινωνία, ενδυναμώνοντας την αξιοπιστία και διασφαλίζοντας περαιτέρω την εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και οικονομίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ