Ο συνδικαλισμός στον καθρέφτη

Στο κλασικό παραμύθι της Χιονάτης, η κακιά βασίλισσα κάθε τόσο ψάχνει την επιβεβαίωση στον καθρέφτη της, ρωτώντας επανειλημμένα “ποια είναι η πιο όμορφη”, βάζοντας την εικόνα της πάνω από την ουσία και αδιαφορώντας τελικά για το τι συμβαίνει γύρω της. 

Σε μια παρόμοια κατάσταση έχει έρθει και ο σύγχρονος συνδικαλισμός στη χώρα, όπου διάφοροι συνδικαλιστές, “παγιδευμένοι” σε νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών, επιμένουν να ψάχνουν επιβεβαίωση από τον μικρόκοσμο στον οποίο έχουν μάθει να κινούνται, ρωτώντας επίσης συνεχώς “καθρέφτη καθρεφτάκι μου, ποιος είναι ο πιο “σκληρός” συνδικαλιστής της αγοράς;”. 

Εγκλωβισμένη σε όνειρα και περασμένα μεγαλεία της δεκαετίας του 1990, οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ -ΟΤΕ με τις διεκδικήσεις που έχουν παρουσιάσει και τον τρόπο με τον οποίο τις διεκδίκησαν, αποτέλεσαν ενδεικτικό παράδειγμα της νοοτροπίας του Ελληνικού συνδικαλισμού. 

Πέτυχαν την ετεροχρονισμένη ένταξη των 6 φυλάκων στο πρόγραμμα εθελουσίας, στο οποίο δεν μπήκαν όταν είχε γίνει η πρόταση της διοίκησης. Επίσης, ανάλωσαν τις συζητήσεις και τις διεκδικήσεις τους για την επιστροφή της εταιρείας στην δεκαετία του 1990, απαιτώντας την επιστροφή επιδομάτων και προνομίων τα οποία (δυστυχώς) χάθηκαν μαζί με δεκάδες άλλα προνόμια εργαζόμενων μέσα στην κρίση. 

Όπως δείχνουν οι πληροφορίες και από τις δύο πλευρές των συνομιλιών και μαθαίνει και ο Joker του emea, σε κανένα σημείο της συζήτησης από την μεριά των συνδικαλιστών, δεν τέθηκε κανένας προβληματισμός για το μέλλον της εταιρείας, για το πως αυτή θα αντεπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις διασφαλίζοντας τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη της. 

Σε μια εποχή που όλος ο πλανήτης μιλάει για την επανάσταση των τηλεπικοινωνιών και την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων σε μια από τις πιο τεχνολογικές εταιρείες της χώρας, δεν απασχολήθηκαν για το πως αυτοί οι εργαζόμενοι θα εκπαιδευτούν στις νέες τεχνολογίες, για τα προγράμματα εξειδίκευσης που χρειάζεται η εταιρεία και για το πως η ίδια η εταιρεία θα προχωρήσει μέσα στην επόμενη δεκαετία, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ στην επιστολή του. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ