Η μεγάλη κλοπή στο μουσείο της Δρέσδης, είχε λεία πάνω από 1,1 δισ. ευρώ

Οι διαρρήκτες μπήκαν στο “πράσινο θησαυροφυλάκιο” όπως ονομάζεται η αίθουσα που φυλάσσονταν οι ανεκτίμητοι θησαυροί, και έφυγαν με 3 συλλογές κοσμημάτων τεράστιας ιστορικής και χρηματικής αξίας, σε μια ληστεία η οποία χαρακτηρίστηκε από τον Γερμανικό τύπο ως η μεγαλύτερη κλοπή από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. 

Η κινηματογραφική ληστεία, ξεκίνησε όταν μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα σημείο διανομής κοντά στο μουσείο βύθισε την περιοχή στο σκοτάδι και απενεργοποίησε τα συστήματα συναγερμού. Παρά τη διακοπή ρεύματος, μια κάμερα παρακολούθησης κινηματογράφησε δύο άνδρες που εισέρχονται στο Grüne Gewölbe (Πράσινο Θησαυροφυλάκιο) στο Βασιλικό Παλάτι της Δρέσδης.

Ο Βόλκερ Λανζ, επικεφαλής της αστυνομίας της Δρέσδης, δήλωσε ότι οι κλέφτες έσπασαν ένα παράθυρο και διέσχισαν ένα φράχτη, προτού πλησιάσουν και άνοιξαν μια βιτρίνα έκθεσης στην αίθουσα κοσμημάτων του μουσείου με «στοχευμένο τρόπο».

Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν άμεση, όμως οι δράστες πρόλαβαν να διαφύγουν με τις αρχές να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, τα κλοπιμαία έχουν αξία που ξεπερνάει το 1,1 δισ. ευρώ, αν και σύμφωνα με τον διευθυντή των κρατικών μουσείων της Δρέσδης, Μάριον Άκερμαν, η πραγματική αξία των κλοπιμαίων είναι αδύνατο να εκτιμηθεί, ενώ ταυτόχρονα έκανε έκκληση στους ληστές να μην “σπάσουν” τα κοσμήματα για τα υλικά τους. 

“Η αξία των υλικών τους δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική και την ιστορική αξία των κοσμημάτων” ανέφερε ο κ. Άκερμαν.

Ο κ. Άκερμαν είπε ότι τα κλεμμένα αντικείμενα περιελάμβαναν τρία “ανεκτίμητα” σύνολα διαμαντιών, συμπεριλαμβανομένων των λαμπρά διαχωρισμένων διαμαντιών που ανήκαν σε μια συλλογή κοσμημάτων του 18ου αιώνα που συναρμολογήθηκε από τον ιδρυτή του μουσείου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ