Πόσα χρόνια χωρίζουν την ΑΣΟΕΕ από το Μέγαρο Μουσικής;

γράφει ο Γιώργος Γουγάς

Αντιλαμβάνομαι ότι τα επισυμβαίνοντα τις τελευταίες ημέρες στον χώρο της πολιτικής και της κοινωνίας πιθανώς έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αυτά που θα καταθέσω ευθύς αμέσως.

Ωστόσο, επειδή μόλις πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσα – ενθουσιασμένος – το εξαιρετικό «21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα» του τελευταίου «προφήτη» Yuval Noah Harari και επειδή ταυτόχρονα, αυτές τις μέρες, εξελίσσεται στην Αθήνα το «Singularity University Greece Summit» θεωρώ πως έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον αναγνώστη, να ρίξουμε μια – επιφανειακή έστω – ματιά στο αληθινό μέλλον.

Γιατί την ίδια ώρα που εμείς, στον μικρόκοσμό μας, ασχολούμαστε με το αν θα βγουν… πτυχιούχοι όσοι «μπάτσοι» μπήκαν στην ΑΣΟΕΕ, όσο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας παραμένει ο νέος Ποινικός Κώδικας και οι προβλέψεις του περί προσβολής των θείων, όσο δαπανούμε πολύτιμο χρόνο για να γράψουμε και να διαβάσουμε για τα συντροφικά μαχαιρώματα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, έξω υπάρχει ένας άλλος κόσμος που απασχολείται από διαφορετικά πράγματα. Απείρως πιο ενδιαφέροντα.

Για παράδειγμα: θα αποδειχτεί η Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.) η μεγαλύτερη ανακάλυψη μετά τον ηλεκτρισμό; Είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία σημαντικότερα ανθρώπινα χαρακτηριστικά από την ευφυΐα; Έχουμε αντιληφθεί πόσο θα αλλάξει η ζωή μας, σε λιγότερο από δέκα χρόνια, από τα δίκτυα 5ης γενιάς (5G);

Αυτά ήταν μερικά μόνο από τα δεκάδες ερωτήματα που μου γεννήθηκαν, παρακολουθώντας την πρώτη μέρα του σεμιναρίου (ας μου επιτραπεί να το χαρακτηρίσω έτσι), στο Μέγαρο Μουσικής.

Σε ελάχιστες γραμμές να σας πω ότι:
– «Ναι, η Α.Ι. θα αλλάξει την ζωή μας με τον ίδιο τρόπο που άλλαξε την ζωή των ανθρώπων του 19ου αιώνα, ο Τόμας Εντισον».

– «Πρέπει να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας ότι θα χρειάζονται διαρκώς νέες δεξιότητες και ότι θα αλλάξουν όχι απλώς δουλειές, αλλά και επαγγέλματα. Αυτό θα πρέπει να είναι το ζητούμενο στο νέο μοντέλο εκπαίδευσης των επόμενων δεκαετιών».

– «Και ναι, η ζωή μας θα αλλάξει σε τρομερό βαθμό χάρη στα δίκτυα 5ης γενιάς (5G) που θα δώσουν την δυνατότητα, σε συνεργασία με την τεχνητή νοημοσύνη να συνδέσουν σε πραγματικό χρόνο όλο τον πλανήτη».

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτά. Η Ελλάδα, υποστήριξε ο Ράμεζ Ναμ που μίλησε για τα ζητήματα ενέργειας, μπορεί να αποκτήσει μια νέα δυναμική οικονομία στον χώρο της ενέργειας εκμεταλλευόμενη τις Ανανεώσιμες Πηγές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αντί να εισάγετε αέριο από την Ρωσία μπορείτε να εξάγετε σε αυτήν ηλιακή και αιολική ενέργεια».

Η αστικοποίηση θα γιγαντωθεί τα επόμενα χρόνια. Σχεδόν 7 δισ. άνθρωποι θα ζουν σε πόλεις το 2050, με τον πληθυσμό να αγγίζει ή και να ξεπερνά το 10 δισ. Αυτό θα δημιουργήσει τεράστιες διατροφικές ανάγκες, οι οποίες θα είναι αδύνατον να καλυφθούν με τους συμβατικούς τρόπους.

Οι ιατρικές υπηρεσίες θα κινούνται γύρω από το DNA. Ο γενετικός μας κώδικας θα μας συνοδεύει από το μαιευτήριο μέχρι το …νεκροταφείο. Οι δημόσιες δαπάνες υγείας και η φαρμακευτική θα είναι στοχευμένες στην πρόληψη και όχι στην θεραπεία. Και ναι δεν θα έχουμε πια κανέναν δότη οργάνων ανάγκη από την στιγμή που ο εκτυπωτής 3D θα μπορεί να μας δώσει καινούργια καρδιά, νεφρό, ή συκώτι.

Οι μετανάστες δεν θα μας πάρουν ποτέ τις δουλειές, θα μας τις πάρει η Α.Ι. Η αγορά εργασίας θα αλλάξει δραματικά και θα απαιτήσει συνέργειες ανθρώπων και λογισμικών. Πέραν αυτού η βιομηχανία της Α.Ι., των 5G θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. «14 εκατομμύρια άνθρωποι δουλεύουν σήμερα στον τομέα των smart phones –αυτές οι θέσεις δεν υπήρχαν πριν δέκα χρόνια», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Deloite, Δημήτρης Κουτσόπουλος.

Στον χώρο των επιχειρήσεων και της κυκλοφορίας του χρήματος οι αλλαγές χάρη στις νέες τεχνολογίες έχουν ήδη επέλθει. Ο όμιλος Alibaba έχει 700 εκατομμύρια τραπεζικούς πελάτες στην θυγατρική του Ant Financial, όταν η Bank of America έχει 70 εκατ. Καθένας από αυτούς τους πελάτες της Αlibaba μπορεί να έχει υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας ακόμα και με έναν λογαριασμό μερικών δεκάδων σεντς, όταν ο πελάτης της ΒοΑ πρέπει να έχει επταψήφιο λογαριασμό.

Κοντολογίς, Τεχνητή Νοημοσύνη και Βιοτεχνολογία θα δώσουν στον άνθρωπο τη δυνατότητα να σχεδιάσει εκ νέου την ζωή και να αναζητήσεις το νόημά της πάνω σε νέα βάση. 

Αυτά και άλλα πολλά, λιγότερο και περισσότερο ενδιαφέροντα, εξελίχτηκαν στο θαυμαστό αυτό διήμερο. Αν βαρεθήκατε, ή αν σας έκανα την καρδιά περβόλι, υπόσχομαι να σας γράψω στο επόμενο άρθρο τις εξελίξεις για την Κεντροαριστερά, αφού παρακολουθήσω το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ