Wall Street Sell off! Ευκαιρία η σκοτάδι;

του Ανδρέα Κοντογούρη * 
Η ώθηση της πτώσης μεγάλωσε  κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Νέας Υόρκης μετά από πτώση των 10ετών ομολόγων κάτω από τα διετή ομόλογα δείχνοντας θεωρητικά το λεγόμενο Inversion of Yields (Treasury Yields) με την αμερικανική οικονομία προχωράει σε Ύφεση (Recession). Την τελευταία φορά που είδαμε αυτό το φαινόμενο ήταν το 2007 πριν από την μεγάλη οικονομική κρίση 2008 – 2009, και κάναμε  χρόνια να συνέλθουμε.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Η πρώην πρόεδρος της FED, Yannet Yelen δήλωσε εχθές, Τετάρτη, αργά το απόγευμα στο Fox News: “Ιστορικά το Yield Inversion είναι  ένας καλός δείκτης να προβλέψουμε την ύφεση και πιστεύω ότι αυτό είναι που κοιτάνε με προσήλωση αγορές αυτή τη στιγμή, αλλά θέλω να τονίσω ότι σε αυτή την περίπτωση ίσως να μην είναι ο σωστός δείκτης”.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι από το 1978 που είχαμε αυτά τα φαινόμενα ο δείκτης S&P 500 ανέβηκε κατά μέσο όρο 13,5% το χρόνο που ακολούθησε. Βέβαια το ανησυχητικό είναι ότι είχαμε μία πτώση το επόμενο τρίμηνο μεταξύ 10-13% από την εμφάνιση του inverted yield curve. Αυτό βάζει σε επαγρύπνηση τις ξένες αγορές αλλά και την Ελληνική Κεφαλαιοαγορά (Γενικός Δείκτης ΧΑ: 798 μονάδες, Τράπεζες: 617 μονάδες, Ομόλογο Δεκαετίας: 2,07%)

Η προσωπική μου άποψη είναι πως σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να κινηθεί  κανείς με ιδιαίτερη σοβαρότητα και ιδανικά με τη βοήθεια έμπειρων μόνο εξειδικευμένων συμβούλων γιατί μία τέτοια περίοδος στην Κεφαλαιογορά είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπορεί να είναι καταστροφική για το επενδυόμενο κεφάλαιο.

Τι θα κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Η πρόβλεψη μου είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα κάνει 180 μοίρες στροφή στην πολιτική του για τους δασμούς προς την Κίνα και σύμφωνα με tweet που έχει ανεβάσει τις τελευταίες ώρες αναζητά μία συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας XI για να προχωρήσει σε μία εμπορική συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Να θυμίσουμε ότι όλες οι επενδυτικές τράπεζες προβλέπουν την επίτευξη συμφωνίας το πρώτο τρίμηνο του 2020, οποιαδήποτε αλλαγή θα φέρει μία έκρηξη στις τιμές των μετοχών παγκοσμίως.

Επίσης να θυμίσουμε ότι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο έχουμε μεγάλες θέσεις των διαχειριστών στις αναδυόμενες αγορές (Emerging Markets) και οποιοδήποτε σημαντική επιβράδυνση σε αυτές τις οικονομίες θα αλλάξει τις αξίες των μετοχών.

Χρόνια πολλά σε όλους!
* ο Ανδρέας Κοντογούρης είναι οικονομικός αναλυτής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ