Αυτή είναι η ιστορία της Adidas που γιορτάζει τα 70 της χρόνια

Η Adidas γιόρτασε τα 70 της χρόνια στον αθλητικό χώρο την Παρασκευή αλλά και για τα εγκαίνια που πραγματοποίησε για το νέο της κτήριο το “Arena” στο “World of Sports” στο Herzogenaurach.

Πολλοί όμως ξέρουμε την εταιρεία που κατασκευάζει τα αθλητικά είδη αλλά δεν γνωρίζουμε πως δημιουργήθηκε, σε τι συνθήκες αλλά και από ποιον διότι η εταιρεία αυτή από ότι δείχνει η ιστορία της έχει ένα μεγάλο και ενδιαφέρον παρελθόν.

Η κατάρρευση της τοπικής βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας
και το ενδιαφέρον του Άντολφ Ντάσλερ για τον αθλητισμό

Ο Άντολφ Ντάσλερ γεννήθηκε στην Φραγκονική πόλη του Χερτσογκενάουραχ, μια μικρή πόλη περίπου 20 χλμ. έξω από τη Νυρεμβέργη, στις 3 Νοεμβρίου του 1900. Ήταν ο τρίτος γιος και ο νεότερος από τα τέσσερα παιδιά των Κρίστοφ και Πολίνα Ντάσλερ. Τα αδέρφια του ήταν ο Φριτς , η Μαρί και ο Ρούντολφ.

Το 1913 ο Άντι ολοκλήρωσε την τυπική εκπαίδευση και ήταν μαθητευόμενος φούρναρης. Δείχνοντας παντελή αδιαφορία προς το επάγγελμα αυτό, ο Άντι περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του στον αθλητισμό.

Ο Άντι ολοκλήρωσε και τη μαθητεία ως φούρναρης αλλά δεν ήθελε να το ακολουθήσει. Αντ’ αυτού άρχισε να μαθαίνει ράψιμο από τον πατέρα του. Άρχισε να αναρωτιέται πως αλλαγές στον σχεδιασμό των υποδημάτων θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις αθλητικές επιδόσεις. Άρχισε επίσης να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα εξειδικευμένα παπούτσια για κάθε άθλημα, μπορεί να αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα . Ήταν μια ιδέα που θα καθοδηγούσε την μετέπειτα καριέρα και επηρέασε βαθύτατα τον αθλητισμό και τις επιχειρήσεις γύρω από αυτό.

Η εταιρεία αθλητικών παπουτσιών των αδερφών Ντάσλερ
και η πρώτη χορηγία στου Ολυμπιακούς αγώνες

Ο Άντολφ Ντάσλερ ξεκίνησε να παράγει τα δικά του αθλητικά παπούτσια στην επιχείρηση της μητέρας του στο Herzogenaurach μετά την επιστροφή του από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον Ιούλιο του 1924, ο αδερφός του Ρούντολφ επέστρεψε στο Herzogenaurach για να συμμετάσχει στην επιχείρηση του νεότερου αδερφού του η οποία μετονομάστηκε σε Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Εργοστάσιο Παπουτσιών των Αδερφών Ντάσλερ) και ευδοκίμησε.

Τα αδέρφια ξεκίνησαν την εταιρεία στο πλυντήριο της μητέρας τους αλλά εκείνη την εποχή, η ηλεκτρική ενέργεια στην πόλη ήταν αναξιόπιστη και τα αδέρφια κάποιες φορές έπρεπε να χρησιμοποιήσουν μια ισχύ από ένα ποδήλατο για να λειτουργήσει ο εξοπλισμός τους.

Στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, ο Άντολφ Ντάσλερ ταξίδεψε από την Βαυαρία μέχρι το ολυμπιακό χωριό σε έναν από τους πρώτους αυτοκινητοδρόμους του κόσμου με μια βαλίτσα γεμάτη ακίδες και έπεισε τον Αμερικανό σπρίντερ Τζέσε Όουενς να τις χρησιμοποιήσει, έτσι έγινε ο πρώτος χορηγός για έναν αφροαμερικανό.

Ακολουθώντας τα τέσσερα χρυσά μετάλλια του Όουενς, η επιτυχία αυτού του τελευταίου ενδυνάμωσε την καλή φήμη των παπουτσιών του Ντάσλερ ανάμεσα στους πιο διάσημους αθλητές του κόσμου. Γράμματα από όλο τον κόσμο κατέφθαναν στα γραφεία των αδερφών Ντάσλερ και οι προπονητές άλλων εθνικών ομάδων ενδιαφέρθηκαν για τα παπούτσια τους. Η επιχείρηση εκτινάχθηκε και οι Ντάσλερς πουλούσαν 200.000 ζεύγη παπουτσιών κάθε χρόνο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πόλεμος που χώρισε τα αδέρφια και η ίδρυση της Adidas

Κατά την διάρκεια του πολέμου, ένα αυξανόμενο ρήγμα ανάμεσα στα αδέρφια έφτασε σε οριακό σημείο μετά την βομβιστική επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων το 1943, όταν ο Άντι και η σύζυγός του αναζήτησαν καταφύγιο σε έναν χώρο όπου βρίσκονταν ήδη ο Ρούντολφ και η οικογένειά του : “Οι γκρινιάρηδες ήρθαν πάλι”, είπε ο Άντι αναφερόμενος στα πολεμικά αεροπλάνα των Συμμάχων αλλά ο Ρούντολφ ήταν απόλυτα πεπεισμένος ότι ο Ρούντολφ αναφερόταν στον ίδιο και στην οικογένειά του. Όταν ο Ρούντολφ συνελήφθη αργότερα από τους Αμερικανούς στρατιώτες και κατηγορήθηκε ότι ήταν μέλος των SS, ενώ δεν ήταν, ένιωθε σίγουρος ότι ο αδερφός του τον είχε καταδώσει.

Το εργοστάσιο Dolbury, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή όπλων ενάντια στα τανκς κατά την διάρκεια του πολέμου, καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τις αμερικανικές δυνάμεις τον Απρίλιο του 1945 αλλά διασώθηκε όταν η σύζυγος του Άντυ Ντάσλερ έπεισε τους GI ότι η εταιρεία και οι υπάλληλοί της ενδιαφέρονταν μόνο για την κατασκευή αθλητικών παπουτσιών. Οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις έγιναν αργότερα οι σημαντικότεροι αγοραστές των υποδημάτων των αδελφών Ντάσλερ.

Τα αδέρφια Ντάσλερ διαχώρισαν τις επιχειρήσεις τους το 1947 με τον Ρούντι να δημιουργεί μια καινούρια επιχείρηση την οποία ονόμασε Ruda – από τα αρχικά Rudolf Dassler, ύστερα ονομάστηκε Puma – και τον Άντυ να δημιουργεί μια εταιρεία που ονομάστηκε επισήμως Adidas AG στις 18 Αυγούστου 1949. Ενώ το όνομα της εταιρείας Adidas αποτελεί ένα πορτρέτο που αποτελείται από το Adi (ψευφώνυμο του Άντολφ) και το Das (από το Ντάσλερ).

Τα αδέρφια – εχθροί στην ζωή και στην αθλητική επιχείρηση

Η Puma και η Adidas ξεκίνησαν μια έντονη επιχειρηματική αντιπαράθεση μετά τον διαχωρισμό των αδερφών Ντάσλερ. Πράγματι η πόλη του Herzogenaurach διαχωρίστηκε πάνω στο θέμα και έλαβε το ψευδώνυμο “η πόλη των λυγισμένων λαιμών” – οι άνθρωποι κοίταζαν στο έδαφος για να δουν ποια παπούτσια φορούσαν οι ξένοι. Ακόμα και οι δυο ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της πόλης είχαν διαιρεθεί: η ποδοσφαιρική ομάδα ASV Herzogenaurach υποστήριζε την Adidas ενώ η ομάδα FC Herzogenaurach υποστήριζε τα παπούτσια του Ρούντολφ.

Όταν οι θαυμαστές προσκαλούνταν στο σπίτι του Ρούντολφ, φορούσαν σκόπιμα τα παπούτσια της Adidas. Ο Ρούντολφ τους έλεγε να πάνε στο υπόγειο και να πάρουν ένα δωρεάν ζευγάρι παπούτσια Puma.

Τα δυο αδέρφια δεν συμφιλιώθηκαν ποτέ παρόλο που και οι δυο είναι σήμερα θαμμένοι στο ίδιο νεκροταφείο ενώ βρίσκονται σε μια απόσταση όσο το δυνατόν πιο μακριά γίνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ