Ανώνυμος Επενδυτής: Η ΝΔ δίνει “ανάσα ζωής” στη μεσαία τάξη

γράφει ο Ανώνυμος Επενδυτής

Εκπλήξεων συνέχεια από τη νέα κυβέρνηση. Αφορμή στάθηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις και όσα νέα προσέθεσε ο πρωθυπουργός στα νομοσχέδια που έπονται με σημαντικότερα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από φέτος και όχι από το 2020 καθώς και τη μείωση του φόρου των νομικών προσώπων στο 24% άμεσα και στα μερίσματα στο 5%.

Οι προσδοκίες ήταν ήδη υψηλές και μετά και από τις ανακοινώσεις έχουν γίνει ακόμα υψηλότερες. Επιτρέψτε μας όμως να σχολιάσουμε ιδιαίτερα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους και όχι μόνο για τους έχοντες περιουσία έως 200 χιλιάδες ευρώ. Όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη από τη στήλη ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας στρεβλός φόρος που διέλυσε κυριολεκτικά τη μεσαία τάξη σε συνδυασμό και με το υπόλοιπο κοκτέιλ φόρων της μνημονιακής περιόδου.

Χαρακτηριστικό της άνισης φορολογικής μεταχείρισης αποτελεί η φορολογική ασυλία της εκτός σχεδίου δόμησης (για την οποία δεν ακούσαμε κάτι νεότερο) καθώς και η εκθετική φορολόγηση των περιουσιών άνω των 200 χιλιάδων ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι ιδιοκτήτης διαμερίσματος με αντικειμενική αξία 100 χιλιάδων ευρώ πληρώνει μεσοσταθμικά ΕΝΦΙΑ από 150 – 250 ευρώ τη στιγμή που ιδιοκτήτης περιουσίας 800 χιλιάδων ευρώ καλείται να πληρώσει 7.000 – 8.000 ευρώ, καθώς πιάνεται στη δαγκάνα του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Στην ουσία δηλαδή για 8πλάσια περιουσία πληρώνει μεσοσταθμικά 35 (!) φορές μεγαλύτερο φόρο.

Ο συνδυασμός της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και των άλλων φορολογικών κινήτρων που ανακοινώθηκαν όπως η εξάλειψη του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές, η έκπτωση φόρου για εργασίες ανακαίνισης καθώς και η αναστολή του φόρου υπεραξίας αποτελούν κατά την άποψη της στήλης εξαιρετικά θετικές κινήσεις που θα επιταχύνουν την άνοδο των τιμών των ακινήτων και θα ξαναζωντανέψουν πολλά επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται γύρω από τον κατασκευαστικό κλάδο.

Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τονώσει και με άλλες κινήσεις τον κλάδο των ακινήτων το επόμενο διάστημα, καθώς αποτελεί πεποίθηση όλων ότι η επιτάχυνση των ακινήτων θα μεταφραστεί γρήγορα και σε επιτάχυνση του ΑΕΠ και του πλούτου των εγχώριων νοικοκυριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ