Serguei Beloussov, CEO της Acronis: “Στόχος μας η απόλυτη προστασία των δεδομένων, οπουδήποτε και αν βρίσκονται”

Ειδικά σε ότι έχει να κάνει την κυβερνοασφάλεια αλλά και αντικείμενα υψηλής τεχνολογίας και πως αυτά θα επηρεάσουν τον κόσμο γύρω μας τα επόμενα χρόνια μπορούμε να πούμε πως ο Serguei Beloussov είναι αυθεντία. 

Έχει πτυχία φυσικής, είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και έχει Ph.D. στις επιστήμες υπολογιστών. Από μικρή ηλικία έχει ιδρύσει πολλές εταιρείες τεχνολογίας και υπολογιστών, έχει στη κατοχή του πάνω από 200 πατέντες, αλλά έχει γίνει γνωστός από την Parallels, την Plesk και φυσικά την Acronis, με τις γνωστές λύσεις backup για PC αρχικά. 

Εδώ και πολλά έτη είναι υπήκοος Σιγκαπούρης και ασχολείται αποκλειστικά πλέον με την Acronis μια και το όραμα της εταιρείας, με έδρα τη Σιγκαπούρη και την Ελβετία, είναι να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις προστασίας δεδομένων από αστοχίες υλικών, κυβερνο-επιθέσεις αλλά και κακόβουλο λογισμικό. Και όλα αυτά σε έναν κόσμο όπου παράγεται και αποθηκεύεται καθημερινά ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, σε δεκάδες διαφορετικές πλατφόρμες, υπολογιστικές συσκευές, τοπικά ή στο Cloud, με τα δεδομένα να είναι εξαιρετικά κρίσιμα για την λειτουργία μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και εξαιρετικά ευάλωτα! 

Πρόσφατα μάλιστα η Acronis εγκαινίασε ένα νέο ευρωπαϊκό κέντρο R&D στην Σόφια της Βουλγαρίας με στόχο την προσέλκυση ταλαντούχων developers αλλά και Startups.  

Για αυτές τις προκλήσεις και όχι μόνο μιλήσαμε με τον CEO της Acronis, Serguei Beloussov, στο πρόσφατο ταξίδι μας στο Λονδίνο και το γήπεδο της Arsenal

EMEAgr: Για πρώτη φορά η Acronis παρουσίασε τα API της στο ευρύ κοινό, πως αυτή η κίνηση μπορεί να επηρεάσει την βιομηχανία του Cybersecurity;

SB: Κατ’ αρχήν δεν είναι η πρώτη φορά που η Acronis το κάνει αυτό μια και υπάρχουν APIs τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη από τους υπάρχοντες συνεργάτες μας όπως η Williams (ομάδα F1) η Simens, HoneyWell κα. τόσο σε επίπεδο software όσο και σε επίπεδο hardware.

Στην ουσία αυτό που κάναμε είναι να επισημοποιήσουμε τα εργαλεία μας και να τα ανοίξουμε σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Ήδη 200 πελάτες και συνεργάτες OEM κάνουν χρήση.  Έτσι, περάσαμε από υλοποιήσεις εξατομικευμένες, σε μια γενική λύση έτσι ώστε να μπορούμε να καλύψουμε χιλιάδες εργασίες ταυτόχρονα.

Καθημερινά παράγονται πολλά δεδομένα, διαφόρων ειδών, σε διάφορες πλατφόρμες, συστήματα και εφαρμογές online τα οποία θα πρέπει να προστατευθούν με τις λύσεις μας. Κάποια από αυτά μπορούμε να τα καλύψουμε εμείς, και κάνουμε ότι μπορούμε για να καλύψουμε όλο και περισσότερα συστήματα και εφαρμογές. Για παράδειγμα, υπάρχουν διάφορες σχεσιακές βάσεις δεδομένων, υποστηρίζουμε άμεσα την Microsoft SQL, Oracle, MariaDB αλλά υπάρχουν και άλλες μη σχεσιακές βάσεις ή βάσεις εντός της μνήμης συστημάτων όπως για παράδειγμα στο Edge Computing.

Υποστηρίζουμε το Office 365, το Microsoft Exchange και το Google Docs, αλλά υπάρχουν και θα υπάρχουν και άλλα συστήματα όπως το Yahoo, το Outlook.com, το οποίο δεν είναι μέρος του Office 365. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλές υπηρεσίες online και messengers (…) ενώ υποστηρίζουμε το Facebook Messenger και το WhatsApp ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμα εφαρμογές που χρειάζονται backup.

Επίσης, υπάρχουν πολλά συστήματα που είναι προορισμοί αποθήκευσης δεδομένων: Google Drive, OneDrive, Amazon τα οποία προστατεύουμε αλλά υπάρχουν και άλλα τόσα όπως αυτά της Alibaba για παράδειγμα. Από την άλλη μπορεί να παρουσιαστούν και ειδικές ανάγκες για ένα restore για παράδειγμα από μια εταιρεία με δεδομένα στην Ευρώπη, μέσω ενός ειδικού interface, με τα δεδομένα να έχουν διαφορετικές ανάγκες προστασίας.

Ένας άλλος τομέας τον οποίο δεν έχουμε ανακοινώσει ακόμα και θα τον καλύψουμε είναι αυτός της προστασία του πηγαίου κώδικα εφαρμογών. Σίγουρα οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να γνωρίζουν ποιος έκανε επεμβάσεις και ποιος όχι αλλά και ποια σημεία του κώδικα άλλαξαν. Υπάρχουν αρχεία καταγραφής της πρόσβασης των χρηστών, τα οποία θα πρέπει να προστατευτούν και αυτά έτσι ώστε ανά πασά στιγμή ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να μπορεί να φτάσει τον έλεγχο έως τον αρχικό προγραμματιστή σε περιπτώσεις ελέγχου ποιότητας του κώδικά αλλά και να διευκρινιστεί κατά πόσο μια αλλαγή έγινε ακούσια ή κακοπροαίρετα.

Όλες αυτές τις ανάγκες για ειδικευμένη και παραμετροποιημένη εξασφάλιση δεδομένων θα μπορούν να καλυφθούν μέσω των API μας, καλύπτοντας κάθε ανάγκη.

EMEAgr: Όπως ανακοινώσατε σκοπεύετε να παρουσιάσετε και ένα σχετικό marketplace

SB: Ναι, κάθε νέα πλατφόρμα με APIs χρειάζεται να έχει σχέσεις με developers και σχετική υποστήριξη αλλά και ένα κέντρο όπου θα υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα σχετικά εργαλεία. Επίσης για να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη εφαρμογών backup και restore θα προσφέρουμε τα εργαλεία εκείνα τα οποία θα επιτρέπουν την πώληση των ειδικών εφαρμογών στους ενδιαφερόμενους, και αυτό θα γίνει μέσω του marketplace που ετοιμάζουμε και θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του έτους. 

EMEAgr: Μπορείτε να μας περιγράψετε την αγορά στην οποία δραστηριοποιείστε;

SB: Πρόκειται για μια αγορά 250 δις Δολαρίων! Οι υπηρεσίες εξασφάλισης δεδομένων και σχετικού software είναι μια αγορά 70 δις και σε αυτή την αγορά ο μεγαλύτερος παίκτης έχει τζίρο 3-4 δις δολάρια. Όπως αντιλαμβανόμαστε πρόκειται για μια κατακερματισμένη αγορά με “χιλιάδες” εταιρείες. Αυτό που μπορούμε να πούμε σιγουριά είναι ότι δεν προσφέρει το αναγκαίο επίπεδο ασφάλειας δεδομένων, παρότι υπάρχουν εκατοντάδες προϊόντα στην αγορά.

Επίσης πρόκειται για μια αγορά με πολύπλοκα εργαλεία, δύσκολα στη χρήση και για πολλά επίπεδα υλοποίησης, πρέπει να είσαι επιστήμονας πυραύλων για να τα λειτουργήσεις. Τέλος, το κόστος κτήσης και χρήσης είναι υψηλό για την προστασία των δεδομένων.

Ο βασικός λόγος για όλα αυτά είναι ότι δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα, όπως αυτή που χτίζουμε με τα API μας και το marketplace έτσι ώστε να υπάρχει να υπάρχει ένα εργαλείο για μια ειδική ανάγκη το οποίο θα καλύψει πολλές περιπτώσεις.

Σήμερα, κάθε software χτίζει γύρω του τη δική του πλατφόρμα και τις δικές του υποδομές, όντας ένα κλειστό σύστημα, κάτι που ανεβάζει το κόστος χρήσης και δεν επιτρέπει την εύκολη αναπαραγωγή του σε άλλες υλοποιήσεις.
Εμείς προσφέρουμε μια εξαιρετικά αποδοτική και ευέλικτη πλατφόρμα η οποία μπορεί να ενσωματώσει όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες (Σ.Σ. η οποία περιλαμβάνει και την αποθήκευση δεδομένων) και να καλύψει πολλές ανάγκες και όλα αυτά με πολύ εύχρηστο και εύκολο τρόπο για τους διαχειριστές και τους developers.

EMEAgr: Σε πρόσφατες ομιλίες τους οι CEO των Facebook και Google επικεντρώθηκαν στην ασφάλεια και στα ζητήματα προσωπικών δεδομένων. Μπορούν αυτές οι εταιρείες να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις από μόνες τους; Τους θεωρείτε ανταγωνιστές σας;

SB: Εδώ έχουμε το κλασικό ερώτημα, ποιος επιτηρεί την αγορά, τον επιτηρητή και τον επιτηρητή του επιτηρητή!
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μεγάλους παίκτες στον χώρο οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους να προστατεύουν τους πελάτες και τους συνεργάτες τους. Υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα με τους μεγάλους της τεχνολογίας.

Πρώτα απ’ όλα δεν φαίνεται ότι χρησιμοποιούμε ή πρόκειται να χρησιμοποιούμε σαν χρήστες υπηρεσίες από έναν και μόνο μεγάλο παίκτη, οπότε χρειαζόμαστε προστασία εκτός της Google για παράδειγμα.

Το δεύτερο ζήτημα, ειδικά με εταιρείες όπως η Google και το Facebook, είναι το κατά πόσο ισορροπούν μεταξύ προστασίας και εκμετάλλευσης των προσωπικών δεδομένων των πελατών-χρηστών τους. Και ας δεχτούμε ότι εκμεταλλεύονται τα προσωπικά μας δεδομένα με ένα προστατευμένο τρόπο, αλλά και πάλι είναι σαν θέλει να πουλήσει κάποιος το νεφρό σου αλλά με ασφαλή τρόπο… Το Facebook και ο Mark Zuckerburg αποκτά όλο και μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους και επενδυτές του αν κάνει τους χρήστες να αποκαλύπτουν όλο και περισσότερα προσωπικά δεδομένα και για μερικούς είναι ΟΚ αυτό, αλλά βλέπουμε ότι πολλές εταιρείες δεν αντιλαμβάνονται ότι προσφέρουν πολλά δεδομένα δουλεύοντας με πλατφόρμες όπως αυτές. Google και Facebook ξέρουν πολλά πράγματα για εμάς και ΟΚ μπορεί να είναι ανώνυμα αλλά μπορούν να αναγνωρίσουν πολύ εύκολα τις συμπεριφορές μας, κάτι που εμμέσως είναι μια παραβίαση της ιδιωτικότητα μας.

Ευτυχώς έχει γίνει αρκετά εύκολο να εξάγεις τα προσωπικά δεδομένα από την Google αλλά από το Facebook είναι αρκετά πολύπλοκο.

Και το τρίτο ζήτημα είναι ότι εφόσον επιλέξεις να χρησιμοποιείς προϊόντα από την Microsoft για παράδειγμα, θα επιλέξεις ένα προϊόν ασφαλείας από την Microsoft να σε προστατεύσει; Και αν έχει κάνει η Microsoft ένα λάθος, ποιος εξασφαλίζει ότι θα το διορθώσει με έναν καλύτερο τρόπο, ένα λάθος που υποτίθεται δεν θα έπρεπε να είχε κάνει εξαρχής;
Το ζήτημα της προστασίας είναι πάντα ένα μεγάλο θέμα στην ανάπτυξη ενός προϊόντος, είναι μια μεγάλη “καθυστέρηση”. Όταν είσαι Microsoft θέλεις να χτίσεις προϊόντα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και επιδόσεις και πάντα υπάρχει η «μάχη» με των υπευθύνων των προϊόντων με τους μηχανικούς για το αν θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις ή στην ασφάλεια.

Εμείς σαν Acronis ειδικευόμαστε στην προστασία των δεδομένων και προσφέρουμε την βέλτιστη λύση μεταξύ χαρακτηριστικών και επιδόσεων, αυτός είναι ο βασικός στόχος μας, όπου και να υπάρχουν τα δεδομένα και σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, και το σημαντικότερο είναι ότι προστατεύουμε και την ίδια την “προστασία” έτσι ώστε τα προϊόντα μας να λειτουργούν όπως πρέπει.

Και μια και μιλήσαμε για την Microsoft θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Microsoft είναι πολύ ανοιχτή εταιρεία, παρά το ότι πολύς κόσμος ανησυχεί για αυτή, αλλά και η πιο κλειστή Google, αλλά και το Facebook θα πρέπει να επιτρέπουν σε τρίτες εταιρίες (Σ.Σ. όπως η Acronis) να προστατεύουν τους χρήστες τους και τα δεδομένα τους.

EMEA.gr: Άρα θεωρείτε την Microsoft σαν πιθανό ανταγωνιστή; Μια και βρίσκεται εντός των αγοράς προστασίας δεδομένων;

SB: Όλοι βρίσκονται μέσα στην συγκεκριμένη αγορά, Amazon, Google, αλλά δεν νομίζω ότι κάποιος σοβαρός πελάτης σήμερα, αλλά και στο κοντινό μέλλον, θα χρησιμοποιήσει τα προϊόντα “native” για προστασία και backup για διάφορους λόγους αλλά και λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών και μη ξεχνάμε το γεγονός ότι θα πρέπει να προστατευτούν και άλλα δεδομένα σε άλλους τομείς και μέρη.

Δεν βλέπουμε τους μεγάλους παίκτες σαν ένα σοβαρό ανταγωνιστή, η Microsoft για παράδειγμα είναι στον χώρο της ασφάλειας και του backup εδώ και 25 χρόνια αλλά δεν είναι ένας από τους μεγάλους παίκτες.

Εκεί που αποκτούν κάποια οντότητα (Σ.Σ. τα native συστήματα backup) είναι στα παλιά συστήματα (legacy) όπου για παράδειγμα η HP έχει πολύ δυνατά εργαλεία σε παλιούς servers ή η IBM προσφέρει πολύ καλά συστήματα backup σε mainframe AS400 για παράδειγμα.

EMEA.gr: Η Acronis βρίσκεται σε μια διαδικασία μετασχηματισμού θα λέγαμε μια και ετοιμάζει νέες πλατφόρμες και υπηρεσίες. Τι να περιμένουμε στα επόμενα χρόνια; Αναφερθήκατε ήδη σε AI, Machine Learning, Edge Computing, VR.

SB: Σήμερα έχουμε εστιάσει στις υποδομές και στο λεγόμενο cyber infrastructure έτσι ώστε να προσφέρουμε πολύ καλές, ολοκληρωμένες και αξιόπιστες υπηρεσίες, με χαμηλό κόστος, με στόχο ένα παγκόσμιο δίκτυο εξασφάλισης δεδομένων το οποίο θέλουμε συνεχώς να το βελτιώνουμε.

Για παράδειγμα, ότι προσφέρουμε εντός των δικών μας data centers θα μπορούμε να το προσφέρουμε στα data centers των συνεργατών μας, και αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης, όπως προαναφέραμε ανοίξαμε με APIs την πλατφόρμα μας και σύντομα θα προσφέρουμε και ένα marketplace και θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στις σχέσεις μας με τους developers. Για παράδειγμα τέλος Οκτωβρίου θα γίνει ένα μεγάλο συνέδριο στο Μαϊάμι των Η.Π.Α. όπου αναμένουμε πάνω από 1.000 developers μια και θέλουμε να χτίσουμε ένα σημαντικό οικοσύστημα ανάπτυξης εφαρμογών και από μόνο του αυτό είναι ένα νέο “προϊόν”.

Επίσης, ετοιμάζουμε νέες ολοκληρωμένες υπηρεσίες ασφάλειας με χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα εκτίμηση αδύνατων σημείων, διαχείριση patches, έλεγχος των backups ότι είναι ακέραια, απομακρυσμένο έλεγχο, analytics κ.α. Έχουμε στόχο να κάνουμε το cybersecurity ακόμα πιο πλήρες, αποδοτικό και εύχρηστο αλλά και πιο ασφαλές!

Και μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν πλέον πολλές πηγές και σημεία αποθήκευσης δεδομένων τα οποία πρέπει να προστατευθούν για να πούμε ότι έχουμε μια ολοκληρωμένη προστασία και δεν έχουμε καλύψει όλα τα σημεία ακόμα, αλλά αυτός είναι ο στόχος μας.

EMEA.gr: Αναφερθήκατε επίσης σε τεχνολογίες υπολογιστικής αναγνώρισης εικόνων. Αναπτύσσετε σχετικές τεχνολογίες;

SB: Όχι δεν αναπτύσσουμε δικές μας τεχνολογίες computer vision, χρησιμοποιούμε προϊόντα τρίτων τα οποία ενσωματώνουμε στα δικά μας προϊόντα για να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας και να τα εμπλουτίσουμε, εμείς εστιάζουμε στην προστασία των δεδομένων, αλλά από την άλλη χτίζουμε συνεργασίες για παράδειγμα στην πιστοποίηση χρηστών, (authentication) ακόμα και μέσω φωτογραφίας, η οποία θα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας μας, και στην αναζήτηση μέσω φωτογραφιών και βίντεο. Επίσης, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι ψηφιακά έγγραφα ή άλλα δεδομένα δεν έχουν παραχαραχτεί και για αυτό χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνολογίες AI και Machine Learning, (Σ.Σ. η Acronis ήδη προσφέρει πιστοποίηση δεδομένων μέσω blockchain).

EMEA.gr: Εκτός από την αγορά των Sports, σε ποιες άλλες αγορές θα εστιάσει η Acronis;

SB: Δύσκολη ερώτηση! Kάθε βιομηχανία, κάθε οργανισμός αλλά και κάθε άτομο χρειάζεται προστασία και έτσι θα δουλέψουμε με όλους. Μερικές αγορές που μας ενδιαφέρουν είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, οι δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση αλλά και ο χρηματοοικονομικός κλάδος μαζί βέβαια με τις μεγάλες εταιρείες, τομείς που παράγουν ή θα παράγουν πολλά δεδομένα στο μέλλον. Βέβαια και τα Sports μας ενδιαφέρουν μια και είναι μια μεγάλη αγορά στην οποία ήδη δραστηριοποιείται η Acronis.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ