Σε “ελεύθερη πτώση” το πετρέλαιο καθώς η Σ. Αραβία ανακτά το 70% της παραγωγής

Οι επιθέσεις με drones οδήγησαν την Σαουδική Αραβία α ανακοινώσει την περικοπή της ημερήσιας παραγωγής της κατά 50%, κάτι που με την σειρά του οδήγησε σε ένα ξαφνικό ράλι τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς. Η ξαφνική άνοδος της τιμής ώθησε και τις τιμές των καυσίμων, ενώ στη χώρα μας έγινε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργείου Ενέργειας, προκειμένου να εξεταστούν οι εξελίξεις και να καθησυχαστεί η αγορά. 

Λίγες ώρες μετά την συνεδρίαση, ήρθε δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να ανακτήσει σχεδόν το 70% της “κομμένης” παραγωγής. 

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς να παρουσιάσουν απότομη πτώση και να επιστρέψουν στα επίπεδα που είχαν σχεδόν ένα μήνα πριν. Πιο συγκεκριμένα, πριν από λίγη ώρα, η τιμή του WTI έπεσε κατά 3% ενώ αυτή του crude είχε απώλειες σχεδόν 4%. 

Οι εξελίξεις ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι υπολόγιζαν πως η επιστροφή στην “κανονικότητα” των τιμών του πετρελαίου θα χρειαζόταν μερικούς μήνες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ