Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Τρίτη 11.05.2021

  • Τη σημερινή ανακοίνωση της -πολυαναμενόμενης- αναδιάρθρωσης του δείκτη του MSCI Greece (γνωστό και ως «MSCI Standard Index Greece») αναμένουν αναλυτές, επενδυτές και μέτοχοι εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μέχρι χθες είχαν ενταχθεί μόλις τρεις μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo) αλλά οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως τα κριτήρια πληρούν και άλλες 6 ελληνικές εταιρείες: Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα,Eurobank, Motor Oil, Mytilineos και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
  • Ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνει η μετοχή της Eurobank, ενώ δεν αποκλείεται να ενταχθεί η μετοχή είτε της Εθνικής Τράπεζας, είτε του Mytilineos. Σε κάθε περίπτωση όμως οι αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece θα ανακοινωθούν απόψε από την Morgan Stanley μετά το τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκη και θα τεθούν σε ισχύ από την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021…
  • Η χθεσινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, με βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας(ΔΕΔΔΗΕ), αναβλήθηκε για λίγα 24ωρα και θα πραγματοποιηθεί τελικά την Πέμπτη το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιτία ήταν τα νομικά έγγραφα, όπως το συμφωνητικό εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα (ή virtual data room) οι 9 υποψήφιοι επενδυτές.
  • Δυνατότητα που θα ενεργοποιηθεί -εκτός απροόπτου- την Παρασκευή, με το άνοιγμα της πλατφόρμας, όπου θα περιέχονται όλα τα οικονομικά, τεχνικά και νομικά δεδομένα του ΔΕΔΔΗΕ, στους εγκεκριμένους χρήστες κάθε εταιρείας της συγκεκριμένης φάσης της διαδικασίας.
  • Στην έκδοση νέου ομολόγου (Additional Tier 1) ύψους 300 εκατ. ευρώ για την κεφαλαιακή της ενίσχυση και την πλήρη συμμόρφωση της με την οδηγία MREL (Minimum Required Eligible Liabilities) ενδέχεται να προχωρήσει μέσα στις επόμενες 5-6 εβδομάδες η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τράπεζα είχε πραγματοποιήσει ήδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους την προεργασία για την ομολογιακή έκδοση. Την τελική απόφαση για τον χρόνο έναρξης της διαδικασίας θα λάβει η διοίκηση μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.
  • Δεν αποκλείεται μάλιστα να ακολουθήσει και δεύτερη έκδοση ύψους 300 εκατ. ευρώ το φθινόπωρο, αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατούν στις διεθνείς αγορές τους επόμενους μήνες…
  • Νέα παράταση στην option που έχει το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest επί των μετοχών της Ελλάκτωρ που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας (12,55%) φέρεται να συμφωνήθηκε χθες το βράδυ, που έληγε η σχετική προθεσμία (10/5). Είναι η τρίτη παράταση της option από την επίτευξη της συμφωνίας των δύο πλευρών.
  • Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στο ελληνικό χρηματιστήριο την τρέχουσα εβδομάδα. Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες, μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες αναμένεται να λάβουν έγκριση το ενημερωτικό δελτίο της Aegean για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ και το ενημερωτικό δελτίου του πρώτου ομόλογου ναυτιλιακής εταιρείας (Costamare Shipping της οικογένειας Κωσταντακόπουλου), το οποίο και θα τεθεί προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  • Με εντατικούς ρυθμούς αλλά και πολλά χαμόγελα προετοιμάζονται στην διοίκηση της ΟΤΕ για την αυριανή παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2021 από τον Πρόεδρο και Διευθ. Σύμβουλο του ομίλου, Μιχάλη Τσαμάζ. Όπως ακούγεται από χθες το βράδυ, ο ΟΤΕ ξεπέρασε σε αυτό το διάστημα τους στόχους του παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική αγορά.
  • Την θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου στην Vodafone Αλβανίας αναλαμβάνει από τον ερχόμενο Ιούλιο η Εμπορική Διευθύντρια Εταιρικών Πελατών της Vodafone Ελλάδας, Κάτια Σταθάκη, μετά από 19 χρόνια σε διάφορες επιτελικές θέσεις στην ελληνική εταιρεία. Την συγκεκριμένη θέση είχε αναλάβει τον Οκτώβριο του 2007 ο σημερινός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, όπου παρέμεινε 5 χρόνια.
  • Ο νυν CEO στην Vodafone Αλβανίας Αχιλλέας Κανάρης αποχωρεί από τα Τίρανα, προκειμένου να αναλάβει τη Vodafone Ρουμανίας ως νέος Διευθύνων Σύμβουλος, έχοντας τις προκλήσεις μιας από τις πλέον αναπτυσσόμενες και ανταγωνιστικές αγορές της Ε.Ε. Η επιλογή του βασίστηκε στην επιτυχημένη θητεία του στην γειτονική χώρα, όπου κατάφερε να μετατρέψει την Vodafone Albania από μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σε τεχνολογικό όμιλο  συνδυαστικών υπηρεσιών, με την ενσωμάτωση του δεύτερου μεγαλύτερου παρόχου  σταθερής και συνδρομητικής τηλεόρασης της Αλβανίας.
  • Μετά την παράταση στο καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών της που εξασφάλισε η διοίκηση της Folli Follie, με βάση την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την έκδοση προσωρινής διαταγής, απαγορεύοντας την λήψη μέτρων ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της εταιρείας και την λήψη και εκτέλεση οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου μέχρι την έκδοση απόφασης επί της Αίτησης Εξυγίανσης, ακολουθεί το επόμενο, κρίσιμο, βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης: ο Ειδικός Εντολοδόχος.
  • Η έγκριση αιτήματος για τον διορισμό Ειδικού Εντολοδόχου από τα δικαστήρια θα επιτρέψει στην διοίκηση της εισηγμένης να ασκήσει στην επόμενη έκτακτη Γενική Συνέλευση το δικαίωμα παράστασης και ψήφισης αντί των βασικών μετόχων (δηλ. της οικογένειας Κουτσολιούτσου) που μπλοκάρουν με το μετοχικό τους ποσοστό τη συμφωνία εξυγίανσης παρά την προφυλάκισή τους για κακουργηματικές πράξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το αίτημα θα κριθεί μέσα στις επόμενες 2-4 εβδομάδες…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ