Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Πέμπτη 22.04.2021

  • Επεισοδιακή προβλέπεται να είναι η σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ, αν δεν αναβληθεί εκ νέου όπως φοβούνται κάποιοι μικρομέτοχοι. Χθες η Greenhill Investments κατέθεσε αγωγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών για την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Reggeborgh Invest και συγκεκριμένων μετόχων (Λ.Μπόμπολας, Χρ. Παναγιωτόπουλος, Άγγ.Γιόκαρης) και την απαγόρευση άσκησης του δικαιώματος ψήφου των μετοχών που κατέχουν με την αιτιολόγηση ότι δεν έχουν ακολουθήσει την ειδική διαδικασία για την χορήγηση άδειας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Συνολικά, να τεθούν εκτός συνέλευσης μετοχές που ισοδυναμούν με ποσοστό 29,34% της εισηγμένης.
  • Στην συνέχεια η διοίκηση της Ελλάκτωρ ανακοίνωσε επίσημα ότι της γνωστοποιήθηκε από την Greenhill Investments η ανάκληση του πληρεξούσιου που είχε χορηγήσει στους Ι. Βενιέρη, Αλ. Εξάρχου και Ι. Κατσούδα από τις 30 Μαρτίου 2021 για την εκπροσώπησή της στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας.Για να απαντήσει η πλευρά των δυο εφοπλιστών (Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη) λίγο αργότερα πως…ξέχασε να δημοσιοποιήσει την εξουσιοδότηση των τριών νέων εκπροσώπων. Σε αυτή αναφέρονται και τα δικαιώματα ψήφου της Aeolus Investors, με έδρα τα Νησιά Κέιμαν.
  • Πάντως, όπως υποστηρίζει η πλευρά των δυο εφοπλιστών δυο ώρες πριν την έναρξη της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης θα εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει υποβάλει η Greenhill Investments κατά της Reggeborgh Invest, με αποτέλεσμα όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά ως την τελευταία στιγμή.
  • Εγκρίθηκε χθες και τυπικά η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με ονομαστικό τίμημα ύψους 505 εκατ. ευρώ από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας και η αποδοχή της προσφοράς του επενδυτικού fund της CVC Capital Partners για την εξαγορά του 90,01% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στην ελληνική αγορά. Η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών θα γίνει στη νεοσύστατη θυγατρική της CVC, Ethniki Holdings S.a.r.l.
  • Τι σχέση μπορεί να έχει μεγάλος κατασκευαστικός όμιλος με εταιρεία διαδικτυακού στοιχήματος που δεν έχει καμία επίσημη σχέση με την Ελλάδα αλλά εμπλέκεται σε μεγάλη απάτη σε αφρικανικές χώρες;
  • Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε χθες από επενδυτές του εξωτερικού για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, με αποτέλεσμα να σημειωθεί υπερκάλυψη από την πρώτη ημέρα του δικαιώματος προσφορών στο εξωτερικό. Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, ήταν τόσες πολλές οι προσφορές στο διεθνές βιβλίο προσφορών της Πειραιώς Financial Holdings που έχει ήδη καλυφθεί το ζητούμενο ποσό που αφορά στο 85% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σχεδόν κατά 4 φορές.
  • Οι εκτιμήσεις λένε πως οι προσφορές ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει καν ολοκληρωθεί η διαδικασία και μπορεί τελικά να ξεπεράσουν και τα 6 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές είναι πολλά γνωστά ονόματα, όπως τα funds BlackRock, Nordea, Norges Bank Investment Management (NBIM) και Fidelity.
  • Άλλωστε, ήταν εκ των προτέρων γνωστό πως ποσό 380 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από τους βασικούς μετόχους, Τζον Πόλσον, Helikon Investment και Αριστοτέλη Μυστακίδη, παρότι είχαν καταγράψει απώλειες τα προηγούμενα χρόνια από την τράπεζα αλλά πιστεύουν στο νέο πλάνο εξυγίανσης και ανάπτυξης μετά την εκ νέου ιδιωτικοποίηση.
  • Νέο πακέτο 1,9 εκατομμυρίων μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή (ποσοστό 1,64%) με αξία 24,7 εκατ. ευρώ άλλαξε χθες ιδιοκτήτη ακριβώς στη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση πωλητής ήταν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της εισηγμένης, Γιώργος Περιστέρης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αγοραστής ήταν εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος πλέον έχει στην κατοχή του 5,8 εκατ. μετοχές (ποσοστό περίπου 5%). Συνολικά φέρεται να έχει επενδύσει 75 εκατ. ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες για την απόκτηση μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή.
  • Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία για την έκδοση του «πράσινου» ομολόγου ύψους 500 εκ. ευρώ της Mytilineos με διάρκεια 5,5 χρόνια καθώς κλείνει το βιβλίο προσφορών, έχοντας δεχτεί τεράστιο όγκο προσφορών από επενδυτές και funds το προηγούμενο 24ωρο. Οι ανάδοχοι της έκδοσης (BNP Paribas, Citigroup, HSBC) που διοργάνωσαν τις προηγούμενες ημέρες σειρά εξ αποστάσεων παρουσιάσεις εκτιμούν ότι θα υπάρξει υπερκάλυψη από επενδυτές που τοποθετούνται σε τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη και το επιτόκιο θα κυμανθεί κοντά στο 2%…
  • Αίσθηση προκάλεσε η επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς χρηματιστηριακές εταιρείες και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (ΑΕΠΕΥ) για τις οποίες θα πραγματοποιηθεί ειδικός έλεγχος για τα οικονομικά τους στοιχεία και την κάλυψη των απαιτούμενων ιδίων κεφαλαίων και λοιπών προϋποθέσεων, όπως προβλέπονται από το νέο πλαίσιο προληπτικής εποπτείας επιχειρήσεων επενδύσεων. Όλες οι εταιρείες έχουν προθεσμία μέχρι τις 26 Ιουνίου για να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ