Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Τρίτη 20.04.2021

  • Στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα εξετασθεί το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Αν και θεωρείται σίγουρο ότι θα λάβει την άδεια της αρμόδιας αρχής, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αιτήματα για την διευκρίνηση οικονομικών λεπτομερειών και την διευθέτηση τεχνικών ζητημάτων. Άλλωστε, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την δημοσίευση του ενημερωτικού δελτίου, η τράπεζα προέβη σε έκδοση διορθωτικής σημείωσης για την ετήσια οικονομική έκθεση του 2020. Αυτό όπως λένε οι πληροφορίες συνέβη με υπόδειξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς…
  • Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα το απόγευμα η ετήσια ενημέρωση (μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας) των αναλυτών από την διοίκηση της ΔΕΗ για τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης του 2020. Η ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων του προηγούμενου έτους θα γίνει μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ θα αναρτηθούν και στην επίσημη ιστοσελίδα της εισηγμένης εταιρείας. Όπως προβλέπεται όμως πολλές θα είναι οι ερωτήσεις σχετικά με τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την υλοποίηση σχεδίων για την αντικατάσταση παλαιών Θερμικών Μονάδων Παραγωγής με νέες σύγχρονης τεχνολογίας και τη δημιουργία δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων πανελλαδικά.
  • Μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Χρηματιστηρίου θα δημοσιεύσει τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα 2020 και η Motor Oil Hellas αλλά η ενημέρωση αναλυτών θα διεξαχθεί αύριο στις 5.30 το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη. Μετά την έκδοση επταετούς ομολόγου με το οποίο άντλησε το κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ αναμένονται οι λεπτομέρειες για τις «παραγωγικές επενδύσεις» που θα υλοποιηθούν άμεσα, τα σχέδια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (κλάδος στον οποίο εισήλθε μόλις το 2019) και την επέκταση στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και την Κύπρο, που περιλαμβάνονται στο επιχειρηματικό πλάνο του ομίλου.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, την υλοποίηση μιας νέας μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826MW με αεριοστρόβιλο νέας γενιάς της General Electric (παρόμοιο με τον αντίστοιχο που εγκαταστάθηκε στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας) σε πόλη της Βουλγαρίας εξετάζει η διοίκηση της Mytilineos. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στην γειτονική χώρα, έχουν γίνει ήδη οι πρώτες συζητήσεις με τον ελληνικό όμιλο και υπάρχουν τρεις διαφορετικές επιλογές χωροθέτησης της νέας μονάδας. Από την μια συμφωνία στην άλλη…
  • Με εντατικούς ρυθμούς προχωράνε οι διαδικασίες για την οικονομική ενίσχυση της Vivartia από το επενδυτικό fund CVC Capital Partners, προκειμένου να υλοποιήσουν τα αναπτυξιακά σχέδια των δυο εταιρειών κατεψυγμένων ειδών (Μπάρμπα Στάθης και Χρυσή Ζύμη) και να επιταχυνθεί ο εκσυγχρονισμός των εταιρειών εστίασης, Goody’s και Everests. Σε πιο προχωρημένο στάδιο λέγεται πως είναι η συμφωνία για την σύναψη δανείου ύψους 25 εκατ. ευρώ καθώς υπήρξαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις συστηματικές τράπεζες για την αναδιάρθρωση δανείων 165 εκατ. ευρώ του κλάδου εστίασης. Παράλληλα, όμως, διεξάγονται και οι προετοιμασίες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. ευρώ, όπως είχε αποφασιστεί στην έκτακτη γενική συνέλευση πριν από δύο εβδομάδες.
  • Επιπλέον, λέγεται πως έχουν εξασφαλισθεί 30 εκατ. ευρώ από κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, για τα οποία θα ανοίξει πιστοληπτική γραμμή από τις τράπεζες για να καλυφθούν οι ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης. 
  • Πολύ κοντά στην απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη φαίνεται ότι βρίσκεται η CVC Capital Partners καθώς όπως ακούγεται οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με το τελικό τίμημα να έχει οριστικοποιηθεί στα 150 εκατ. ευρώ. Η τελική πρόταση της CVC προς τον βασικό μέτοχο της ηπειρωτικής εταιρείας, την Strategic Initiatives Foods, την οποία ελέγχει ο επικεφαλής του ρωσικού fund Lime Capital, Ντμίτρι Ραζορένοφ περιλαμβάνει μετρητά, ανταλλαγή μετοχών της Vivartia και ανάληψη δανειακών υποχρεώσεων, που έχουν διατεθεί για επενδυτικά σχέδια. Η πλευρά των Ρώσων είχε αποκτήσει πριν 9 χρόνια τη Δωδώνη από την Αγροτική Τράπεζα έναντι 21 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας μαζί δάνεια ύψους 50 εκατ. ευρώ.
  • Στο στόχαστρο δυο ξένων επενδυτικών funds βρίσκεται γνωστή ελληνική φαρμακοβιομηχανία με σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά και σημαντική αύξηση στον όγκο των εξαγωγών της την τελευταία τριετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις εξαγοράς πλειοψηφικού μετοχικού ποσοστού που έχουν υποβληθεί στην συγκεκριμένη εταιρεία, είναι εξαιρετικά δελεαστικές, με τις φήμες να αναφέρουν ότι το αντίτιμο είναι…6ψήφιο!
  • Στον έλεγχο αμερικανικών funds (Υork Capital Management και Εlements Capital Management) βρίσκεται από τον Μάρτιο του 2020 και η Φαμάρ. Μάλιστα, η συμφωνία περιλάμβανε τις επιχειρησιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, καθώς και τις δραστηριότητες διανομής στην ελληνική αγορά.
  • Εξελίξεις αναμένονται μέσα στα επόμενα 24ωρα σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ. Φημολογείται έντονα ότι υπάρχει «δίαυλος επικοινωνίας» ανάμεσα στους Ολλανδούς της Reggeborgh Invest και τους εκπροσώπους του αμερικανικού fund Farallon, που φέρεται να ελέγχει την Aiolos Investor. Μια πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία, η οποία κατέχει μετοχικό ποσοστό 18,5% της εταιρείας με δικαιώματα ψήφου. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, αυτές οι μετοχές έχουν εκχωρηθεί ως ενέχυρο (πιθανότατα δανείου ή άλλης οικονομικής υποχρέωσης). Κι αυτό σημαίνει πολλά στην παρούσα φάση…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ