Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Τρίτη 09.03.2021

  • Ξεκίνησε χθες η διαδικασία για την έκδοση ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ πενταετούς διάρκειας χωρίς εξασφαλίσεις αλλά με ρήτρα αειφορίας ή βιωσιμότητας (γνωστά και ως «sustainability-linked bonds») από την ΔΕΗ. H HSBC Europe και η Goldman Sachs Europe ενεργούν ως Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, το οποίο άνοιξε χθες και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα υπάρχει υπερκάλυψη προσφορών και το επιτόκιο θα κυμανθεί μεταξύ 3,75% με 4%.
  • Όπως ακούγεται μάλιστα η διοίκηση της ΔΕΗ σκοπεύει να θέσει τις νέα ομόλογα προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά του Χρηματιστηρίου του Δουβλίνου, με εναλλακτική λύση το Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργο.
  • «Πόλεμο μέχρις εσχάτων» αναμένεται στην αυριανή έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Folli Follie, για την έγκριση και επικύρωση του σχεδίου διάσωσης και εξυγίανσης που έχει παρουσιάσει η σημερινή διοίκηση. Ο προφυλακισμένος μεγαλομέτοχος Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η οικογένειά του κατέχουν ακόμα σχεδόν 35% των μετοχών της εισηγμένης και μπορούν να καταψηφίσουν το σχέδιο και να μπλοκάρουν την διαδικασία διάσωσης. Όμως, η υπερψήφιση του σχεδίου θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του ποσοστού της οικογενείας κοντά στο 3% (ως 3,5%) και την απώλεια κάθε δυνατότητας παρέμβασης στις εξελίξεις.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δυο πλευρές ετοιμάζονται για νομικές κινήσεις πριν, κατά την διάρκεια και μετά την Γενική Συνέλευση καθώς όλα τα ενδεχόμενα (από την πλευρά Κουτσολιούτσου) είναι… πιθανά.
  • Την επιλογή του Παναγιώτη Γεωργιόπουλου για τη θέση του νέου Διευθύνοντα Συμβούλου της Forthnet, προερχόμενου από την διευθυντική ομάδα της WIND Hellas (Business Segment Executive Director) ανακοίνωσε χθες η United Group ως βασικός μέτοχος της εισηγμένης. Πρόκειται για ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών καθώς έχει εργαστεί περίπου 8 χρόνια στη Vodafone Ελλάδας (ως Head of Strategy και συνέχεια ως Commercial Operations Director) ενώ διαθέτει προϋπηρεσία σε μεγάλες εταιρείες, όπως η Teleperformance, η Dell, η General Motors και η McKinsey.
  • Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της United Group, θα αναλάβει τα καθήκοντα του την 1η Απριλίου ενώ ο μέχρι σήμερα Διευθ.Σύμβουλος Δημήτρης Τζελέπης θα συνεχίσει προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην εταιρεία ως Chief Financial Officer (CFO).
  • Με την ευκαιρία…Η διοίκηση της Forthnet θα προχωρήσει στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων με θέμα τη λήψη απόφασης για τη διαγραφή της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου. Έτσι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχει το περιθώριο να ασκήσει το δικαίωμα απαίτησης μεταβίβασης των μετοχών των υπόλοιπων μετόχων που δεν αποδέχθηκαν τη δημόσια πρόταση, προσφέροντας τιμή αγοράς ίση με το προσφερόμενο αντάλλαγμα (δηλ. 0,30 ευρώ ανά μετοχή).
  • Ουσιαστικά, θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία «squeeze out», για να αποκτήσει και το υπόλοιπο 3,17% των μετοχών οι οποίες υπολείπονται για την κατοχή του 100% της εταιρείας.
  • Στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Aegean ύψους 60 εκατ. ευρώ θα λάβει μέρος η Autohellas ως παλαιός μέτοχος και κάτοχος ποσοστού 11,66% της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ελλάδας, στηρίζοντας τα σχέδια της σημερινής διοίκησης για την ενίσχυση και ανάπτυξη της εισηγμένης παρά τις σοβαρές επιπτώσεις από την πανδημία στον κλάδο των αερομεταφορών. Το ίδιο φέρονται να έχουν αποφασίσει ήδη και οι βασικοί μέτοχοι, οι (εφοπλιστές) Θανάσης και Παναγιώτης Λασκαρίδης κι ο (επιχειρηματίας) Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, όπως φυσικά και ο ισχυρός άνδρας της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης.
  • Έντονες φήμες κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες για επικείμενες ανακοινώσεις εξαγορών από τον όμιλο της Motor Oil μέσα στους επόμενους μήνες, ενδεχομένως και νωρίτερα από το Πάσχα. Μάλιστα δεν αποκλείεται να μην προέρχονται μόνο από τον τομέα της ενέργειας.
  • Ταχύτερα από τον αρχικό στόχο ανάπτυξης του δικτύου 5G αλλά και από τις συμβατικές τις υποχρεώσεις παραχώρησης του φάσματος φαίνεται πως προχωράει η Cosmote. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε λειτουργία έχουν τεθεί ήδη κεραίες 5G σε συνολικά 17 πόλεις της χώρας, με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να έχουν κάλυψη πάνω από το 90%. Με αυτούς τους ρυθμούς η Cosmote μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσει – ενδεχομένως και να ξεπεράσει- το 50% της πληθυσμιακής κάλυψης της επικράτειας.
  • Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής θα εισαχθεί αύριο προς συζήτηση και επεξεργασία η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μεταξύ της Eldorado Gold και του ελληνικού Δημοσίου. Η σύμβαση υποβλήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Όσον αφορά στην έγκριση της σύμβασης από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πληροφορίες λένε πως δεν έχει υποβληθεί ακόμα ο σχετικός φάκελος με την αναθεωρημένη σύμβαση αλλά αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ