Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Δευτέρα 08.03.2021

  • Σήμερα αρχίζει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Premia Properties (πρώην Pasal Development) στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με εισφορές σε είδος και την μετοχική είσοδο της σουηδικής εταιρείας Sterner Stenhus. Όμως, μέσα στους επόμενους μήνες η εταιρεία θα προχωρήσει και σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά και εισφορές ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, με στόχο να αποκτήσει μέσα στα επόμενα χρόνια επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 500 εκατ. ευρώ, όπως είχε δεσμευτεί ο βασικός της μέτοχος της Premia (με ποσοστό 75%) και της Sterner Stenhus Ηλίας Γεωργιάδης.
  • Έντονο παρασκήνιο είχε η εκλογή του Γιώργου Κωνσταντινίδη ως νέου Διευθ. Συμβούλου της REDS A.E., θυγατρικής της εταιρείας του Ομίλου Ελλάκτωρ (εξειδικεύεται στο real estate) και προκάλεσε -τουλάχιστον για όσους δεν γνωρίζουν την επαγγελματική του διαδρομή – αρκετές απορίες.
  • «Τι δουλειά έχει ένα έμπειρο και καταξιωμένο στέλεχος του τουριστικού τομέα, έστω κι έχει διατελέσει Πρόεδρος, Εκτελεστικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος, με την διαχείριση και αξιοποίηση ακινήτων» αναρωτήθηκαν ορισμένοι μέτοχοι; Πρώτον, θεωρείται εξαιρετικά έμπειρος και επιτυχημένος στην ανάπτυξη επιχειρήσεων και στις εταιρικές σχέσεις με επενδυτικά σχήματα. Και δεύτερον, όπως λέγεται πως αποτελεί πρόταση του Λεωνίδα Μπόμπολα που έχει επανέλθει δυναμικά στον Όμιλο Ελλάκτωρ.
  • Καθοριστικό ρόλο στην στρατηγική και τα σχέδια των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη, που διαθέτουν το 25,5% της Ελλάκτωρ, έχει τελικά ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρος Εξάρχου. Εδώ και μήνες υπήρχαν πληροφορίες ότι έχει δημιουργηθεί μια μικρή, ειδική ομάδα επιλεγμένων συνεργατών («task force»), είτε με γνώση της εσωτερικής λειτουργίας της εισηγμένης, είτε του κατασκευαστικού κλάδου, για να συμβουλεύει τους δυο νέους μετόχους. Κι η χθεσινή τοποθέτηση ουσιαστικά επαλήθευσε τα σενάρια ότι ο κ. Εξάρχου αποτελεί ειδικό συνεργάτη.
  • Φαβορί για την τιτλοποίηση «Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων» (δηλ. «κόκκινων» δανείων) με την ονομασία «Frontier» ύψους 6,1 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας ακούγεται πως είναι η – σουηδικών συμφερόντων- Intrum, μετά την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών από τέσσερα σχήματα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Hellas (και μέλος της Διοικητικής Ομάδας του Ομίλου Intrum) Γιώργος Γεωργακόπουλος γνωρίζει καλά την ελληνική αγορά και έχει την πλήρη στήριξη του Anders Engdahl, που εμφανίζεται ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Ιntrum Hellas αλλά είναι ο CEO του ομίλου της Intrum. Εκείνος άλλωστε σχεδίασε και υλοποίησε την επέκταση στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα και θεωρείται ο θεωρείται ότι «απογείωσε» το διεθνές επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Intrum.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα κυμαίνεται μεταξύ 90 και 120 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι μέσα στα πλαίσια που έχει θέσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας που θα καταρτίσει την τελική λίστα υποψηφίων μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες. Ο στόχος είναι να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές μέχρι τα τέλη Απριλίου και ως τις αρχές καλοκαιριού να έχει οριστικοποιηθεί η πώληση του «Frontier».
  • Στην Ελλάδα η Intrum έχει ήδη υπό διαχείριση 7 δισ. ευρώ (περίπου 5 δισ. ευρώ από την τιτλοποίηση «Vega» και 2 δισ. ευρώ από το «Phoenix») «Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων» από τις συμφωνίες με την Τράπεζα Πειραιώς. Και εφόσον κλείσει την συμφωνία του «Frontier» θα έχει διπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο της μέσα σε έναν χρόνο…
  • Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, η διοίκηση της MetLife εξετάζει τις δυνατότητες πώλησης της θυγατρικής στην Ελλάδα (μαζί με εκείνες στην Πολωνία και την Ουκρανία). Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στελέχη της εταιρείας στη Νέα Υόρκη συνεργάζονται με γνωστή χρηματοπιστωτική εταιρεία -ως σύμβουλο- για να διερευνήσει τις επιλογές σε κάθε μια από τις χώρες, όπου ο αμερικανικός ασφαλιστικός όμιλος έχει αποφασίσει να αποχωρήσει.
  • Οι φήμες λένε πως οι διερευνητικές επαφές στην χώρα μας για την πώληση του χαρτοφυλακίου της MetLife, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1964, είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις μέσα στους επόμενους μήνες.
  • Την πρόταση-εισήγηση της Morgan Stanley για το βέλτιστο σενάριο για την συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 1 δισ. ευρώ αναμένει μέχρι το τέλος του μήνα – πιθανότητα πριν από τις 25 Μαρτίου- η διοίκηση του Ταμείου.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί η ανάλυση και αξιολόγηση τουλάχιστον τριών εναλλακτικών σεναρίων, με βάση το ποσοστό συμμετοχής (25%-30%, 40%-45% και  51%) και σε συνδυασμό με τις κεφαλαιακές ανάγκες και την διασφάλιση των συμφερόντων του ΤΧΣ ως βασικού μετόχου (με 61,35%) της συστημικής τράπεζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ