Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Τρίτη 02.03.2021

  • Σήμερα είναι η κρίσιμη ημέρα για τιτλοποίηση «Frontier» της Εθνικής Τράπεζας, που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια (κυρίως στεγαστικά δάνεια) ύψους 6,1 δισ. ευρώ καθώς αναμένεται η κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών από τα ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα και funds. Με την επίτευξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της συναλλαγής η ΕΤΕ θα μειώσει κατά περισσότερο από 60% το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, φέρνοντας τον συγκεκριμένο δείκτη κάτω από το 15%. Σύμφωνα με πληροφορίες φαβορί παραμένουν τα σχήματα doValue-Fortress-Bain, Cepal-Davidson Kempner, Pimco-Karval-Quant και Intrum, χωρίς να αποκλείονται… εκπλήξεις.
  • Στο διοικητικό συμβούλιο του ενεργειακού πολυεθνικού κολοσσού της Exxon Mobil τοποθετήθηκε χθες το βράδυ ο Ελληνοαμερικανός Μάικλ Αγγελάκης, πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ανεξάρτητης εταιρείας στρατηγικών επενδύσεων Atairos, πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στην Φιλαδέλφεια και τέως οικονομικός εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Comcast. Την επιλογή του εγκωμίασαν μέτοχοι, επενδυτικά funds ακόμα και ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon Mobil καθώς θα έχει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη νέας στρατηγικής της εταιρείας.
  • Με καθυστέρηση 31 ετών, τρείς…επ’  αόριστον αναβολές από διαφορετικές κυβερνήσεις και μια σφοδρή κακοκαιρία με το αρχαιοελληνικό όνομα «Μήδεια», θα ξεκινήσουν τελικά εντός του έτους οι πρώτες υπογειοποιήσεις εναερίων καλωδίων (ρεύματος) της ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Αν υλοποιηθεί μάλιστα ο κυβερνητικός σχεδιασμός η Ελλάδα θα αποκτήσει υπόγεια καλώδια συνολικού μήκους 2.000 χιλιομέτρων μέσα στα επόμενα χρόνια.
  • Αυτό βέβαια σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποτελεί είδηση αλλά πραγματικότητα δεκαετιών. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως…
  • Μέσα στις επόμενες 4-6 εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή μέσα η αναθεωρημένη σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την Eldorado Gold. Η νέα συμφωνία των δυο πλευρών, που υπογράφηκε πριν από ένα μήνα, προβλέπει επενδύσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ στις Σκουριές και έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών μέσα στον επόμενο χρόνο. Ουσιαστικά μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει γίνει η επανεκκίνηση του έργου των Σκουριών.
  • Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν Έλληνες και ξένες επενδυτές καθώς και όμιλοι με ενεργειακές δραστηριότητες την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου της Εθνικής Στρατηγικής για το υδρογόνο η ειδική επιτροπή, που έχει συστήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Όπως λέγεται η δημοσίευση και επικύρωσή του από την ελληνική κυβέρνηση θα απογειώσει τις επενδύσεις στον κλάδο. Τουλάχιστον όπως λένε Ευρωπαίοι αναλυτές και αξιωματούχοι της Κομισιόν, όπως η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάντρι Σίμσον…
  • Άλλωστε, τα έργα σε υδρογόνο -ειδικά σε «πράσινο» υδρογόνο- έχουν προτεραιότητα στην χρηματοδότηση από αρκετά ευρωπαϊκά προγράμματα και μπορούν να ενταχθούν στο νέο επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής «Πράσινης Συμφωνίας» (2021-2029) που προβλέπει επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ.
  • Προς νέα αναβολή οδεύει η υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών (τιμολογίων) από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και τα νομικά πρόσωπα από την 1η Απριλίου στην πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ εξαιτίας της παράτασης των μέτρων περιορισμού της πανδημίας σε αρκετές περιοχές, τα οποία θα κρατήσουν εκτός δραστηριότητας τις περισσότερες επιχειρήσεις σε βασικούς κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση κι ο τουρισμός.
  • Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ απέρριψε κατηγορηματικά χθες την πρόταση που έγινε από την Εταιρεία Ανοσολογίας της Γερμανίας να εμβολιαστεί η Καγκελάριος Μέρκελ με το εμβόλιο της Astrazeneca και μάλιστα σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Ούτε με κάμερες, ούτε χωρίς δεν θα συμβεί αυτό γιατί επισήμως δεν είναι κατάλληλη η ηλικία της (είναι 66 ετών και το εμβόλιο προτείνεται για άτομα κάτω των 65 ετών).
  • Κατά τα άλλα δεν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για το συγκεκριμένο εμβόλιο που αποφεύγουν οι Γερμανοί όλων των ηλικιών…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ