emea business monitor

Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Τρίτη 23.02.2021

  • Σε νέα εποχή μπήκε από χθες η Alpha Bank μετά την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας (SPA) πολυετούς διάρκειας με τη διεθνώς αναγνωρισμένη αμερικανική εταιρεία Davidson Kempner για την πώληση «κόκκινων δανείων» (για την ακρίβεια, του 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας) του σχεδίου «Galaxy» ύψους 10,8 δισ. ευρώ και την πώληση του 80% της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις CEPAL.
  • Το συνολικό τίμημα που θα καταβληθεί στην Alpha Bank θα ανέλθει σε 234 εκατ. ευρώ, αλλά εφόσον επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι (από την CEPAL και την Davidson Kempner) μπορεί να προσαυξηθεί κατά 68 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας ουσιαστικά την αρχική πρόταση των 290 εκατ. ευρώ του αμερικανικού private equity fund.
  • Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνει από σήμερα η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την CVC Capital Partners καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι του επενδυτικού fund ενημερώθηκαν -ανεπισήμως- πως η τελική αξιολόγηση της βελτιωμένης πρότασης από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας είναι θετική. Συνεπώς, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί – εκτός απροόπτου- και η τυπική διαδικασία με την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου.
  • Αληθεύει ότι μεμονωμένοι κάτοικοι από την Εκάλη, το Διόνυσο, το Ψυχικό και τον Αγ.Στέφανο υπέβαλλαν αγωγές κατά του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για την διακοπή της ηλεκτροδότησης επί ημέρες, ζητώντας αποκατάσταση υλικών ζημιών και ηθική αποζημίωση;
  • Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως η νομική υπηρεσία του Δήμου Αγίας Παρασκευής συντάσσει ομαδική αγωγή κατά του ΔΕΔΔΗΕ, στην οποία ως μάρτυρες έχουν κληθεί όλοι οι δημότες που έμειναν χωρίς ρεύμα στην διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας.
  • Κρίσιμη συνάντηση με τα στελέχη του Αμερικανικού Κυβερνητικού Οργανισμού «Development Finance Corporation» (DFC) στην Αθήνα πρόκειται να έχει μέσα στις επόμενες ημέρες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης με βασικά θέματα συζήτησης τα σχέδια για επενδύσεις των ΗΠΑ – υπό την Προεδρία Μπάιντεν- στην Ελλάδα και ειδικότερα, για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (ενδεχομένως και της Καβάλας) ενώ δεν αποκλείεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών και ο αγωγός Ανατολικής Μεσογείου «EastMed». Αν δεν υπήρχαν μάλιστα τόσο σημαντικά θέματα υπό συζήτηση, θα είχε ήδη διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη…
  • Στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα συζητηθεί σε 2 εβδομάδες η αίτηση ακύρωσης της απόφασης προκήρυξης του διαγωνισμού για την απονομή των συχνοτήτων 5G, που έχουν υποβάλλει 50 πολίτες για λόγους δημόσιας υγείας (εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας). Η συγκεκριμένη εκδίκαση αφορά στην κύρια αίτηση που είχε υποβληθεί τον περασμένο Οκτώβριο και όχι την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εκτέλεσης της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που ενέκρινε την αδειοδότηση τριών παρόχων (και συνεπώς την λειτουργία δικτύου 5G στην Ελλάδα), που είχε κατατεθεί στις 16 Δεκεμβρίου 2020 και έχει απορρίφθηκε ήδη από το ΣτΕ.
  • Παρότι ορισμένα από τα επιχειρήματα της αίτηση των πολιτών (παράλειψη μελέτης επικινδυνότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό, έλλειψη ενημέρωσης του κοινού, κ.α.) θεωρούνται αδύναμα, τόσο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων προετοιμάζονται να αντικρούσουν όλους τους ισχυρισμούς, έχοντας και στοιχεία από χώρες της Ε.Ε., όπου προηγήθηκαν αντίστοιχοι διαγωνισμοί και διαδικασίες.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.