emea business monitor

Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Τετάρτη 17.02.2021

 • Σε ηγέτη στην «πράσινη ενέργεια» στην Ελλάδα θα εξελιχθεί ο Όμιλος Μυτιληναίου μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, μετά την χθεσινή συμφωνία-μαμούθ για απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 (υπό ανάπτυξη) φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW, μαζί με 21 (υπό ανάπτυξη) έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και 4 πρόσθετων (υπό ανάπτυξη) έργων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, από την EGNATIA GROUP. Πρόκειται για την μεγαλύτερη και σημαντικότερη συμφωνία για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) που αλλάζει τα δεδομένα στην Ελλάδα.
 • Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Οκτώβριο, λίγες ημέρες μετά την επιβεβαίωση της επένδυσης ύψους 888 εκατ. ευρώ από την πλευρά της EGNATIA GROUP και την ανακοίνωση ότι έχει υπαχθεί στην διαδικασία των Στρατηγικών Επενδύσεων (Fast Track) από την Enterprise Greece – ουσιαστικά από την κυβέρνηση – και το επιχειρηματικό σχέδιο αποτελεί στρατηγική επένδυση ανανεώσιμων πηγών.
 • Σε περίπου δύο μήνες θα ανακοινωθεί -εκτός απροόπτου- επισήμως ο νέος Διευθ. Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που θα καλύψει το κενό μετά την παραίτηση του Μάρτιν Τζούρντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιθυμεί μια πλήρως τεχνοκρατική διαδικασία με την υποστήριξη εταιρείας-συμβούλου με εξειδικευμένη τεχνογνωσία στην επιλογή υψηλόβαθμων στελεχών και με διαφάνεια και όχι τον διορισμό με πολιτικά κριτήρια, όπως συνέβαινε σε άλλες περιπτώσεις.Όπως λέγεται σε πρώτη φάση θα επιλεχθούν περί τους 30 υποψηφίους,με σκοπό την δημιουργία της τελικής λίστας (short list) πριν την ανάδειξη του…εκλεκτού.
 • Πάντως η χθεσινή λιτή ανακοίνωση, που ακολούθησε μια ημέρα μετά την διαρροή της είδησης της παραίτησης, ανέφερε απλά «ότι αποχωρεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου» χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Στο παρασκήνιο όμως ακούγεται ότι υπήρχε μεγάλη δυσαρέσκεια (από το αρμόδιο υπουργείο μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου) προς το πρόσωπό του εδώ και μήνες, με πολλά παράπονα για τις επιλογές του σε αρκετά θέματα.
 • Με την ευκαιρία εντός του Μαρτίου αναμένεται ο νέος νόμος για την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με σειρά σημαντικών αλλαγών σε συγκεκριμένες διατάξεις που θα καλύψουν ελλείψεις και προβλήματα,τα οποία έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια καθώς το ΤΧΣ ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2010 (βάσει του νόμου 3864/2010 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) και από τότε έχουν αλλάξει πολλά στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
 • Μαζικές αγωγές κατά της MLS ετοιμάζει η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών με σκοπό να διεκδικήσει αποζημιώσεις και να κινητοποιήσει τις δικαστικές αρχές. Για αυτό το σκοπό άλλωστε απεύθυνε πρόσκληση σε μετόχους και ομολογιούχους που έχουν υποστεί ζημιές να συνυπογράψουν τις αγωγές και να συμπράξουν μαζί νομικά εναντίον όσων έχουν ευθύνες για την σημερινή κατάσταση της εταιρείας.
 • Μεγάλο «μυστήριο» επικρατεί σχετικά με την εταιρεία Greenhill Investments Limited (συμφερόντων των εφοπλιστών Δ.Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη) που έχει καταθέσει αγωγή με την οποία ζητά την ακύρωση της πρόσφατης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ελλάκτωρ και συνεπώς όλων των αποφάσεων, ανάμεσά τους και ο διορισμός νέου διοικητικού συμβουλίου. Σύμφωνα με εκπροσώπους του ολλανδικού fund Reggeborgh Invest η συγκεκριμένη εταιρεία, που ελέγχεται από την Iceberg Capital Limited (με την σειρά της ανήκει στην Akron Trade and Transport SA, με βασικούς μετόχους τους δυο εφοπλιστές), έχει διαγραφεί από το μητρώο εταιριών των Νήσων Κέιμαν πάνω από 18 χρόνια. Δηλαδή, φαίνεται ότι δεν υφίσταται από τις 28 Ιουνίου του 2002.
 • Ακόμα πιο περίεργο όμως είναι το γεγονός πως υπάρχουν με την ίδια επωνυμία εταιρείες τουλάχιστον σε άλλους πέντε «φορολογικούς παραδείσους», όπως είναι άλλωστε και τα Κέιμαν, αλλά και σε άλλες δυο χώρες (Γιβραλτάρ, Βερμούδες), όπου όμως δεν εμφανίζονται πουθενά στοιχεία για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες.
 • Σε μια εξ αυτών των χωρών μάλιστα εμφανίζεται εταιρεία με το ίδιο όνομα… «έτοιμη προς πώληση» σε κάθε ενδιαφερόμενο, με έτοιμους διορισμένους διευθυντές και (εικονικούς) μετόχους!
 • Αληθεύει ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ζήτησε από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες «να διαθέσουν ανθρώπινο προσωπικό και μηχανήματα για την ενίσχυση των προσπαθειών αποκατάστασης του δικτύου ηλεκτροδότησης» στην Αττική, την Βοιωτία και την Εύβοια εξαιτίας των ειδικών συνθηκών από την σφοδρή κακοκαιρία «Μήδεια»; Ουσιαστικά, δηλαδή να αναλάβουν ή να συμμετέχουν σε συγκεκριμένες εργασίες, όπως η κοπή δένδρων, η μεταφορά φερτής ύλης και άλλων υλικών, η μετακίνηση οχημάτων, κ.α.
 • Το ερώτημα είναι όμως ότι εφόσον υπήρξε πρόβλεψη αρκετών ημερών για την σφοδρή κακοκαιρία από την Μετεωρολογική Υπηρεσία γιατί δεν έγιναν οι κατάλληλες προετοιμασίες εγκαίρως, ώστε να διαπιστωθούν οι σχετικές ελλείψεις και να γίνει η πρόσκληση (αν ήταν αναγκαία) προς τις κατασκευαστικές πριν την έλευσή της.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.