Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Πέμπτη 11.02.2021

  • Αισιοδοξία υπάρχει στα στελέχη της CVC Capital Partners για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας δεν υπάρχει επίσημη δήλωση μετά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στα τέλη του προηγούμενου μήνα (28/2), όπου παρουσιάστηκε και συζητήθηκε η τελική πρόταση της CVC. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει νέα συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής.
  • Σε ομαδική καταγγελία κατά της Nike στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες 91 ελληνικές επιχειρήσεις, που εκπροσωπούν περίπου 300 καταστήματα αθλητικών ειδών. Σύμφωνα με πληροφορίες η ομαδική προσφυγή θα την κατηγορεί για παρεμπόδιση των κανόνων ανταγωνισμού και δημιουργία μονοπωλιακών συνθηκών, ενώ την υπόθεση θα αναλάβει εξειδικευμένη νομική εταιρεία των Βρυξελλών, που έχει εμπειρία σε παρόμοιες υποθέσεις.
  • Θέμα ημερών θεωρείται η ανακοίνωση του νέου διοικητικού συμβουλίου της Άκτωρ Παραχωρήσεις, θυγατρική της Ελλάκτωρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει αρκετές συσκέψεις- για την ακρίβεια τηλεδιασκέψεις- με στελέχη της της Reggeborgh Invest με τον νέο Διευθ. Σύμβουλο του ομίλου, Άρη Ξενόφο, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι επιλογές. Όπως φημολογείται στην νέα σύνθεση θα βρίσκεται και ο Λεωνίδας Μπόμπολας, που έχει αγαστή συνεργασία με τους Ολλανδούς.
  • Αληθεύει ότι ένας ακόμα εισηγμένος όμιλο με μεγάλο όνομα στην Ελλάδα και το εξωτερικό πρόκειται να προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολόγου ύψους τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ τον επόμενο μήνα;
  • Μια επιστολή-έκπληξη από την διοίκηση της Jumbo (με ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου) υποστηρίζουν ότι έλαβαν πολλοί εργαζόμενοι, με την οποία τους ζητείται να επιλέξουν ανάμεσα σε «εθελοντική» χρήση της άδειας του 2021 για όσο διάστημα τα καταστήματα παραμείνουν κλειστά και σε αναστολή σύμβασης (με αποδοχές 534 ευρώ). Ως αιτιολόγηση (ή πρόσχημα) χρησιμοποιείται η επιβολή του μέτρου της αναστολής λειτουργίας από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 40 εκατ. ευρώ μετά από συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε χθες επίσημα η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Σκοπός της χρηματοδότησης είναι η «κάλυψη τρεχουσών και ευρύτερων επιχειρηματικών αναγκών», όπως αναφέρεται στην λιτή και προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση.
  • Συμπτωματικά σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα (8/1) η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είχε προχωρήσει στην πλήρη κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της μη εισηγμένης εταιρείας ΕΤΕΜ (ύψους 24,316 εκατ. ευρώ), η οποία με την σειρά της είχε ανακοινώσει ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου «θα χρησιμοποιηθούν για την συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου της Βουλγάρικης εταιρείας ETEM BG S.A.», που κρίθηκε αναγκαία για την υλοποίηση του τριετούς επενδυτικού πλάνου (2020-2022).
  • Φήμες λένε πως υπάρχει μεγάλη δυσφορία στην πλευρά της κρατικής κινεζικής State Grid Coproration of China (SGCC), η οποία θεωρείται ως η μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφέλειας στον κόσμο και αποτελεί μέτοχο-επενδυτή (με ποσοστό 24%) του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για τον τρόπο (μη) λειτουργίας της εταιρείας και συγκεκριμένες αναχρονιστικές – ακόμα και για… κομμουνιστές – καταστάσεις. Άραγε θα ακολουθήσει και νέα επιστολή στον αρμόδιο υπουργό;
  • Κατά τα άλλα, στόχος είναι «η ανάδειξη της Ελλάδας σε κύριο κόμβο διαμετακόμισης ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη»…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ