Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Τρίτη 26.01.2021

  • Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη συναλλαγή της Akron Trade and Transport FZE (συμφερόντων των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη) με την καταβολή ποσού 33,28 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των μετοχών της Pemanoaro Limited (των αδελφών Καλλιτσάντση) ενόψει της αυριανής κρίσιμης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ελλάκτωρ. Όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία, θα είναι η πρώτη από τις 7 συνολικά συναλλαγές ως τις 30 Ιουλίου αλλά θα ενεργοποιήσει άμεσα τους υπόλοιπους όρους που θα αλλάξουν άμεσα τις μετοχικές ισορροπίες.
  • Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα τεθεί το θέμα του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού υπό τα νέα δεδομένα της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με συγκεκριμένη πρόταση για την έγκριση νέας προθεσμίας υποβολής προτάσεων. Το πιθανότερο είναι να ληφθεί απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο για δίμηνη παράταση στα ενδιαφερόμενα σχήματα, με πιθανότερες ημερομηνίες για την νέα προθεσμία στις 29 Μαρτίου ή στις 2 Απριλίου.
  • Την ανακοίνωση της έκδοσης νέου ομολόγου από μεγάλη ελληνική εταιρεία με εξαιρετικά καλή πιστοληπτική αξιολόγηση αναμένουν μέσα στις επόμενες ημέρες, Έλληνες και ξένοι αναλυτές. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός πως απομένουν λεπτομέρειες για την δημοσιοποίηση της απόφασης και πως θα είναι μια από τις σημαντικότερες της χρονιάς. Και όχι μόνο γιατί θα συνδέεται με μεγάλα επενδυτικά σχέδια…
  • Έχουν περάσει εβδομάδες από την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης έκθεσης της PwC για την Folli Follie και περίπου 2,5 χρόνια από την έκθεση (της πρώτης έρευνας) της Alvarez & Marsal αλλά δεν ακούγεται το παραμικρό για μέλη δυο πολύ γνωστών επιχειρηματικών οικογενειών της Ελλάδα και ενός αμφιλεγόμενου επενδυτή που φαίνεται πως είχαν δοσοληψίες με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο. Μπορεί να μεσολαβούν διαφορετικές εταιρείες από την Κύπρο, όπως και η Folli Follie Cyprus Limited αλλά αυτές οι συναλλαγές, εγείρουν ερωτήματα και υποψίες. Εκτός άλλων μια εκ των εταιρειών φέρεται να εμπλέκεται σε νεότερη υπόθεση απάτης πολλών εκατομμυρίων…
  • Απάντηση στην επίσημη ανακοίνωση της MLS πως δεν πρόκειται να πληρώσει το «κουπόνι» και του τρίτου ομολόγου (ΜΛΣ03) που έληγε χθες εξαιτίας των «επιπτώσεων από την πανδημία COVID-19 στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες» και την επίδραση «στις ταμειακές ροές» της εταιρείας, έδωσαν με την υποβολή μηνύσεων οι πρώτοι ομολογιούχοι. Και μάλιστα με την πρόσληψη δυο γνωστών δικηγορικών γραφείων για να δοθεί… ηχηρό μήνυμα.
  • Όπως λέγεται στην Θεσσαλονίκη αρκετοί είχαν προειδοποιήσει πως θα κινηθούν νομικά, ανεξάρτητα από τις ενέργειες της εκπροσώπων τους στις διαπραγματεύσεις (BETA Χρηματιστηριακή και Euroxx) καθώς καταλογίζουν συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ανάμεσά τους και στον μεγαλομέτοχο Γ. Καματάκη και ζητούν την διερεύνησή τους από τις εισαγγελικές αρχές.
  • Οπότε το ενδεχόμενο «επίτευξης συμφωνίας» όπως αναφέρει η ανακοίνωση της MLS φαντάζει αρκετά δύσκολο πλέον…
  • Πληθαίνουν και αυξάνονται στην Κύπρο οι φήμες για μια τουλάχιστον εταιρεία ελληνικών συμφερόντων που είναι ήδη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και σχεδιάζει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Λέγεται πως η πρώτη είναι εταιρεία από την Αγορά Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών (Ν.Ε.Α.) που είχε πέρυσι εντυπωσιακά αποτελέσματα.
  • Με αποφάσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών παρατάθηκαν για 9 μήνες οι συμβάσεις πέντε αεροπορικών άγονων γραμμών που είχαν λήξει από την Πρωτοχρονιά για λόγους «διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος». Δυο συμβάσεις με την Olympic Air (εταιρεία του ομίλου της Aegean), εκ των οποίων η μια άνευ οικονομικού αντιτίμου καθώς και τρείς συμβάσεις με την Sky Express.
  • Έστω και με καθυστέρηση δόθηκε (προσωρινά) λύση στο πρόβλημα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ